spot_img

Nedavno objavljeno

Naučite pokazivati emocije

Pokazivanje emocija može vas dovesti do zdravijih veza, ispunjenijeg života, pa čak i boljeg mentalnog i fizičkog zdravlja

Emocije upravljaju našim osjećanjim, te ih fizički osjećamo po tijelu. Pa ipak, mnoge osobe se bore s pokazivanjem emocija. Možete se osjećati slabo, izvan kontrole ili u strahu od osude drugih ukoliko emocije javno pokažete. Za one koji se ne osjećaju komotno po pitanju pokazivanja emocija, savladavanje vještina kako da to učine može ih dovesti do zdravijih veza, ispunjenijeg života, pa čak i boljeg mentalnog i fizičkog zdravlja.

Identificirajte razloge za skrivanje emocija Vjerovatno postoji razlog zašto to činite. Možda ste odrasli u okruženju gdje se na pokazivanje emocija gledalo poprijeko ili ih jednostavno suzbijate kako se ne biste morali nositi s njima. Sjetite se trenutaka u životu koji su možda bili tragični, a s kojima se niste suočili. Da li vas je strah da govorite o njima? Shvatanje o tome zašto ne pokazujete emocije pomoći će vam da krenete naprijed i pokažete emocije u budućnosti.

Shvatite osnovne emocije Postoji šest osnovnih ljudskih emocija: sreća, tuga, strah, ljutnja, iznenađenost i gađenje. Morate shvatiti kako se svaka emocija proživljava iznutra, te kako se pokazuje, tako da je adekvatno možete izraziti. Pozitivne emocije uključuju sreću i iznenađenost. Sreća se osjeti u tijelu na način da vas ispunjava i čini sigurnim. Iznenađenje liči na snažan “udarac” u glavu i grudi. Negativne emocije uključuju ljutnju, gađenje, tugu i strah. Ljutnja se u obliku vrućine osjeti u predjelu lopatica, prema glavi. Gađenje, koje se uglavnom osjeti u stomaku, često dovodi do mučnine. Tuga se manifestuje kao fizički bol u predjelu grudi, ka gore. Strah uzrokuje ubrzan rad srca, teško disanje i znojenje.

Shvatite kako emocije utiču na donošenje odluka Emocije upravljaju donošenjem odluka, što je rezultat nedavnog neurološkog istraživanja. Nemoguće je donijeti neku odluku bez emocije, jer to bi bilo kao da nemate stav prema datoj temi. Shvatanje o tome da su emocije i donošenje odluka povezani može vam pomoći da postanete emocionalno osviješteni, što možete okrenuti u svoju korist. Naprimjer, ukoliko donosite poslovnu odluku koja vas plaši, trebate biti svjesni toga da bi vaša odluka mogla biti pristrasna, zato je zasnujte na logici, a ne na strahu.

Priznajte svaku emociju Svaki put kada nešto osjetite, zastanite i zapitajte se: “Koja je ovo emocija?” Ukoliko ste na sastanku sa šefom i osjećate se uzrujano, umjesto da to potisnete ili ignorišete, uzmite tri sekunde i priznajte da osjećate nešto. Podsjetite se da vaše emocije imaju vrijednost, te da se na određeni način osjećate s razlogom. Označite emocije sa “tužna”, “sretna”, itd., te to zapišite na papir ili zabilježite u telefonu. Ohrabrite se na daljnje priznavanje emocija, pa će vam vremenom postati lakše. Recite sebi: “U redu sam jer se osjećam ovako” i “Priznajem da osjećam ovu emociju”.

Osjetite krivicu prema svojim emocijama Nakon što priznate da osjećate neku emociju, prihvatite je, kao i svaku posljedicu koju ona sa sobom nosi. Kada vidite da ste potpuno uračunljivo podnijeli emociju, možete napraviti neke pozitivne korake u načinu na koji reakciju želite promijeniti. Naprimjer, ukoliko ste tužni, te ste zbog toga zlobni prema voljenoj osobi, kao odgovor na to ovladajte svojim emocijama. Zatim se izvinite i objasnite da ste bili takvi zbog emocija.

Razgovarajte o svojim emocijama Jednom kada naučite rječnik povezan s emocijama, možete se njime koristiti u razgovoru s drugima. Pažljivo odaberite osobu kojoj ste bitni, te koja vas želi slušati i podijelite emocije nakupljene tokom dana. Govorite i o pozitivnim i o negativnim emocijama, te kako ste se nosili s njima. Dijeljenje emocija s drugom osobom može sliku učiniti jasnijom i donijeti vam olakšanje. Ukoliko vam je i dalje neprijatno da s dragom osobom govorite o emocijama, pokušajte s terapijom. Razgovor s profesionalnim terapeutom ne samo da će vam odagnati strah od osude bližnjih već je riječ i o osobi koja je obučena da vam pomogne izraziti emocije, te vam pomoći da shvatite zašto ne možete podijeliti emocije s drugima. Ne trebate osjećati stid ili krivicu zbog pokazivanja emocija prema drugima ili terapeutu. Pozitivno izražavanje emocija nemjerljivo će pomoći važem fizičkom i mentalnom zdravlju.

Razvijte empatiju Empatija je kritična jer dozvoljava da budete osjetljivi prema osjećanjima i emocijama drugih. Kada osjetite nešto prema drugome, možete se okrenuti prema sebi i izraziti svoje emocije. Slušajte druge, te se zaista pokušajte povezati s njima. Koristite maštu kako biste otkrili šta neko drugi proživljava i kako se zbog toga osjeća. Bavite se dobrotvornim i humanitarnim radom te razgovarajte s ljudima koji su naišli na dosta poteškoća u životu. Pribilježite kako oni izražavaju emocije, te imajte to na umu sljedeći put kada dođe vrijeme da vi izrazite svoje. Čitajte knjigu i zamislite da ste na mjestu nekog drugog. Odaberite jedan ili dva lika iz knjige koji vam se posebno dopadaju i pokušajte zamisliti da ste na njihovom mjestu. Zamislite kroz šta svaki lik prolazi i pokušajte zamisliti kako se osjećaju.
Pažljivo odaberite osobe s kojima dijelite emocije Ne morate to činiti sa svakom osobom s kojom razgovarate. Kada emocije izražavate po prvi put, možete se osjetiti smiješno ili ranjivo, zato birajte prijatelje ili članove porodice kojima vjerujete i prihvatite promjene koje ispoljavanje emocija sa sobom nosi.

Budite “ekstra” emotivni u razgovoru s drugima Pojačajte facijalnu ekspresiju, gestikulirajte rukama i emotivno odgovarajte. Ukoliko pretjerate s emocijama, vremenom ćete zavladati svojim emotivnim ponašanjem. Možda ćete sebi izgledati smiješno tokom tog pretjerivanja, ali izaberete li prave ljude, to neće biti važno, već ćete imati veliku korist. Pažljivo postupajte tokom ekspresije. Promislite o postupcima prije nego odreagujete na određenu emociju. Ukoliko je u pitanju ljutnja, mogli biste postati opasni ili nasilni. Zato reagujte s oprezom!

Plačite kad ste tužni i smijte se kad ste sretni Emocije se jače doživljavaju kada se uz njih veže određeno ponašanje, čak i kada reakcija nije prirodna, odnosno kada glumimo. Možete “lažno” plakati kada se osjećate loše. Ovo će dati intenzitet emocionalnoj tugi, te vas može navesti na stvarni plač ili bar jače iskazivanje emocija. Emocije sadrže određene impulse (strah aktivira nagon za borbom ili bijegom, a ljutnja zahtijeva odmazdu) nad kojima nemamo kontrolu. Kada naiđe takav impuls, nemojte se protiv njega boriti, već ga otvoreno pokažite.

Koristite fizički kontakt To također može pomoći boljem izražavanju emocija. Dodir može uticati na emocije na način na koji facijalna ekspresija ili razgovor ne mogu. Nedavna naučna istraživanja pokazala su da ljudi imaju urođenu sposobnost da dešifriraju emocije jednostavnim dodirom. Kada vas neko čini sretnim, nježno toj osobi stavite ruku na rame. Kada osjećate gađenje, stisnite nečiju ruku. Fizički kontakt ne vole svi, te ako se ne učini na pravilan način, može biti loše primljen. Na neverbalan način pokušajte saznati od drugih da li prihvataju fizički kontakt, te se tako i ponašajte.

Identificirajte nivo emotivnosti primjeren svakoj situaciji Ne trebamo uvijek reagovati emotivno. Naprimjer, kada su poslovni sastanci u pitanju. Ali zato kada razgovarate s osobom koja vam je draga, pokušajte emotivnije reagirati. Situacije procjenjujte nezavisno kako biste odlučili koji nivo emotivnosti trebate pokazati.

Latest Posts

Raport

spot_img