Nedavno objavljeno

Njega usana

Usne su vam suhe i ispucale? Ništa strašno, hladnoća je kriva za to. Pridržavajte se jednostavnih savjeta i opet će da budu meke i zaštićene

Sigurno se često zapitate zašto su usne toliko osjetljive, pogotovo tokom hladnijih dana. Nos i usne su prve “žrtve” spoljnjih faktora: hladnoća, smog, nečist vazduh, vjetar, UV zraci – jer su istaknuti na licu i zbog toga izloženiji od ostalih dijelova lica. Usne brzo gube vlagu, suše se i pucaju iz veoma jednostavnog razloga – nemaju žlijezde koje sadrže sebum. Koža usana je, osim toga, znatno tanja od kože lica, zbog čega je veoma važno preduzeti sve mjere njege, ako ne želite da usne pucaju, budu suhe, crvene i bolne.

Vaše tajno oružje: kakao puter

Kakao puter će omogućiti da tokom cijelog dana imate optimalno hidratizovane usne. Postoje različiti tipovi, zavisno od vaših potreba. Ako želite da imate mekane i pune usne, stick lip effect je pravo rješenje! Ako ste ljubitelj i zaštitnik prirode i prirodnih sredstava, pronađite prirodan i hranjiv kakao puter, sa ekstraktima cvijeća. Ako nikada ne izlazite iz kuće nenašminkani, postoje hidratantna sjajila na bazi kakao putera, uz koja će vaše usne da izgledaju vlažno, podatno i prirodno. Kada krenete na planinu, bilo u šetnju ili na skijanje, ne zaboravite kakao puter sa zaštitnim filterom, jer su sunčevi zraci veoma snažni na određenim nadmorskim visinama. Koji god kakao puter da odaberete, imajte ga uvijek u torbi i redovno ga nanosite! Savjet: koristite kakao puter kao podlogu za ruž ili olovku za usne i bit će savršene tokom cijele godine.

Čudesno kokosovo ulje

Kokosovo ulje sadrži znatne količine zasićenih masnih kiselina, kao i minerale kao što su gvožđe i cink, te fitosterole. Pretežno se koristi u kozmetičkoj industriji. Kokosovo ulje posjeduje i antibakterijske osobine, zbog čega stanovnici tropskih područja kokos koriste za zacjeljivanje opekotina, te njegu grudi kod žena koje doje. Dvaput dnevno, direktno na usne nanesite malu količinu ulja i lagano umasirajte. Možete sami da napravite balzam za usne od kokosovog ulja.

Potrebno je: 4 g kokosovog ulja, 4 ml ulja jojobe, 2 g pčelinjeg voska, 4 kapi eteričnog ulja slatke narandže. Na pari istopite kokosovo, ulje jojobe i vosak, dodajte eterično ulje narandže, promiješajte i uspite u čistu kutijicu od šminke. Kada se stvrdne i ohladi zatvorite.

Kako zimi njegovati usne?

Upražnjavajte blagi piling najmanje jednom dnevno, na taj način otklanjate izumrle ćelije sa površine usana i odmah će da budu zdravije i ljepše. Možete da koristite mekanu četkicu za zube i da blagim pokretima “iščetkate” usne. Malo šećera ili soli na vrhu mokrog prsta učinit će čudo: laganim trljanjem odstranit ćete i najmanje tragove nečistoće i usnama vratiti prirodnu boju. Hidratizovanje je veoma važno: koristite proizvode na bazi karité putera, arnike, slatkog badema, maslinovog ulja – nahranit će usne i učiniti ih mekim. Vašim usnama će dodatno da koristi E vitamin u balzamu ili posebnoj kremi za njegu usana.

Izbjegavajte grickanje suve kožice na usnama i oblizivanje usana. Pijte dovoljno vode i unosite vitamine, usnama su neophodni gvožđe i B vitamin. Tokom hladnijeg vremena, kada god možete, izbjegavajte nanošenje sjajila i olovke za usne: čine ih suhim, ispucalim i dodatno pogoršavaju problem. To pravilo također se odnosi i na postojane ruževe s dodatkom sjajila, jer ne dozvoljavaju koži usana da diše. I, na kraju, kako biste imali zdrave i zaštićene usne, ne pijte pretople napitke i nemojte da jedete prekisele namirnice.

SAVJET Koristite kakao puter kao podlogu za ruž ili olovku za usne i bit će savršene tokom cijele godine

Ispucale usne namažite debelim slojem meda. Med će ih brzo regenerirati. Ako su usne sklone pucanju uvijek imajte pri ruci balzam na bazi nevena, poznat po ljekovitim osobinama

Latest Posts

Raport

spot_img