Nedavno objavljeno

Strategija za praznične dane 

Kako ne izbjeći praznični ručak ili novogodišnju večeru a istovremeno ne povećati konfekcijski broj odjeće

Malobrojnim će uspjeti da uspješno izbjegnu sve gastronomske zamke praznične trpeze, dok većina neće ni pokušavati. Ukoliko pripadate prvoj grupi, važno je da se pridržavate nekoliko pravila i uspjeh neće izostati.

PRAVILNO je:

* Servirati sirovo povrće uz aperitiv. To je jedan od načina da za stol sjednete već siti i poštedite se unošenja 151 kalorije “bacanjem” na hljeb dok čekate jelo.

* Igrati na rafiniranost. To ste već znali? Šik predjela i prilozi obično su light. Uz ostrige i šampanjac nećete unijeti više od 150 kalorija, a kuhani jastog, naprimjer, ima tek do 129 kalorija. Pažljivo s dodavanjem umaka ili majoneze, opredijelite se radije za malo maslinovog ulja, aromatične trave i limun.

* Umjesto klasičnog deserta, pojedite sorbe od agruma ili svježi ananas. Zadovoljit će vašu želju za slatkim, a imaju veoma malo kalorija. Sem toga, ananas sprječava nadutost i pomaže pri varenju hrane bogate proteinima.

POGREŠNO je:

* Izbjegavati nareske i francusku salatu, a poslije se tješiti slatkišima i misliti kako manje debljaju. Nije tačno. Čokoladne praline, naprimjer, imaju više kalorija od pečenja, a kolač sa suhim voćem od dimljenog sira.

* Jesti kolače na kraju obroka. Radi se o kalorijskim bombama koje se, uz to, teško vare nakon obilnog obroka. Pojedite ih za doručak: njihovih 330 do 420 kalorija po komadu (ovisno o količini čokolade, putera, suhog voća) dat će vam dovoljno energije za cijelo prije podne.

* Baciti se na predjelo, misleći da ćete kasnije manje jesti. Radi se o opasnoj ideji, jer naresci, paštete i losos kriju velike količine soli koja pospješuje zadržavanje tekućine (i nastanak celulita). Ako pretjerate s predjelom, prepolovite sljedeći obrok ili pojedite malo voća ili supu od povrća.

Savjeti za light praznične dane

  1. Nikad ne odbijajte sve. Strogim lišavanjem svih gurmanskih užitaka propada 95 posto dijeta. Kako biste smršali, najbolja strategija je obratiti pažnju na male “prevare” koje će zadovoljiti vaše želje. Dakle, da – za komadić čokolade, komadić kolača ili krišku pršuta. Treba ih jesti u najmanjim mogućim zalogajima kako biste ih cijenili u potpunosti: uz minimalne količine bit ćete i siti i zadovoljni.
  2. Važnih 80 posto. Ne tražite previše od sebe, inače ćete akumulirati neuspjehe koji će, rušeći samopouzdanje, povećati želju za hranom. Nastojte igrati pošteno tokom 80 posto vremena, osjećajući se slobodnim da tokom preostalih 20 posto jedete ono što hoćete. Pa, ako pretjerate za večerom, nemojte dramatizirati, neka jedan dan na vašem meniju budu svježe jabuke, supa od povrća i kuhano voće.
  3. Odaberite kako ćete griješiti. Sto je prepun hrane koja nema poštovanja prema vašoj liniji? Umjesto da počnete osjećati krivicu, uzmite samo ono što najviše volite jesti, a na ostalo zaboravite. To je inteligentan način da smanjite unos kalorija, udovoljavajući samom sebi.
  4. U planer upišite i relaks. Za samo nekoliko dana morate kupiti i upakovati poklone, telefonirati prijateljicama koje niste mjesecima čuli, posjetiti rodbinu. Tako praznični dani postanu stresni, a stres se najčešće kompenzira hranom. Kako ne biste upali u klopku, naučite se da poštujete pauze. Dakle, upišite u planer i trenutke za odmor, kao da se radi o poslovnim obavezama: dajući prioritet vlastitom dobru, izbjeći ćete tenzije, tako neprijateljski nastrojene prema vašoj liniji.
  5. Zastanite šest puta. Kada je organizam podvrgnut pretjeranom naporu, proizvodi više kortizola. To je supstanca koja pospješuje akumuliranje masnoće. Kako se i salata koju pojedemo ne bi transformirala u masnoću, treba koristiti “stop tehniku”. Prekinite najmanje šest puta dnevno ono što radite i ostanite mirni, gledajući ispred sebe i ne mijenjajući izraz lica. Dovoljno je 30 sekundi da se uspori organizam, kao i proizvodnja kortizola.
  6. Umjesto vježbanja. Uza sve obaveze koje imate, sasvim je u redu ukoliko preskočite odlazak na fitness? Pogrešno: metabolizam se na taj način usporava i sagorijevate manje kalorija. Ako baš nemate vremena, iskoristite priliku za kretanjem koju nudi ovaj period: idite u šoping pješke, ne koristite lift, sami pakujte poklone i okitite novogodišnje drvce. Dovoljno aktivnosti kako se ne biste udebljali.
  7. Naučite reći NE. Kolege vam nude slatkiše, prijatelji zovu na večeru, mama nudi domaće kolače. Ako prihvatite sve, imat ćete pet kilograma više poslije praznika. A izgubiti ih nije nimalo lako. Naučite reći “ne, hvala” a da nikog ne uvrijedite. Dovoljan je osmijeh i odbijanje će se pretvoriti u nešto savim drugo, naprimjer: tako dobro izgleda, ako probam neću moći odoliti!
  8. Zaboravite dijetu. Ne nastojte smršati prije ili tokom praznika, to je potpuno pogrešno. Nećete uspjeti, zato postavite sebi realniji cilj: da dobijete samo jedan ili nijedan kilogram. Ako u januaru budete teški kao i u novembru, dobili ste bitku. Uspjeh će pridonijeti vašoj sigurnosti i povećati sposobnost da poštujete pravila jedne dijete.
  9. Siti od zadovoljstva. Iskoristite slobodne dane i posvetite se sebi: ujutro ili navečer priredite si mirišljavu i relaksirajuću kupku, antistres masažu, započnite dan s muzikom koju volite, popijte aromatični čaj… Akumulirajte zadovoljstva koja će “zasititi” najstariji dio mozga – hipotalamus, sjedište emocija koja djeluju na osjećaj gladi.
  10. Ako prođe više od tri-četiri sata između obroka, opada nivo šećera u krvi i javlja se glad. Kako biste izbjegli takvu opasnost, potrebno je jesti manje obroke hrane koja podstiče stvaranje hormona sitosti (sir, meso, jaja). Dovoljno je sasvim malo, komadić sira ili pršuta.

Latest Posts

Raport

spot_img