Nedavno objavljeno

Tretiranje kritičnih zona

Ruke, grudi, bedra, stražnjica i stopala su kritične tačke većine žena. Ako ni vi niste zadovoljne, znate li šta trebate poduzeti?

Opuštene ruke i grudi, celulit na opuštenim bedrima i stražnjici, ispucala stopala – klasični su problemi mnogih žena. Upravo to su kritične zone na ženskom tijelu, jer se tkivo na tim mjestima lako i brzo opušta, “propada”, te se najčešće akumulira masno tkivo. Dobro je imati ih na oku i ne dozvoliti da dođe do problema te, ovisno o zoni, razviti različite ciljane strategije. Recept za uspjeh? Specifična kozmetička sredstva, prirodni preparati i estetski ad hoc tretmani – kako bismo bile i savršenoj formi.

Ruke: hmelj i žalfija

Nedovoljno čvrsti mišići i koža, te prevelike nakupine masnog tkiva su uobičajene neestetske pojave na ženskim rukama. To je pogotovo izraženo na unutrašnjem dijelu mišica, koje naglo propadaju poslije 45. godine života, što ne treba čuditi, jer već nakon tridesete količina prisutnog kolagena u dermi se smanjuje za 17 posto svake decenije. Potrebno je, dakle, što prije početi s vježbama za jačanje tricepsa i koristiti proizvode namijenjene učvršćivanju kože osjetljivih dijelova tijela. Ekstrakti soje, hmelja, žalfije ili afričke kigelije pospješuju zategnutost kože. Kreme i serumi na bazi linolne i oleinske kiseline su za regeneriranje; tretmani na bazi maslinovog ulja, avokada ili boražine stimuliraju stvaranje kolagena, te kožu održavaju elastičnom.

Stopala: ulja čajevca, lavande i eukaliptusa

Suha i ispucala stopala rezultat su brojnih faktora: nepravilna dijeta, nedovoljan unos vode, klima, starenje organizma, infekcije stopala, dijabetes, loša obuća i nedovoljna higijena stopala. Ali ne morate se cijeli život miriti sa neugodnim osjećajem suhoće. Svaka odgovarajuća njega stopala započinje kupkom. Kupke opuštaju umorna stopala, pospješuju cirkulaciju, vraćaju svježinu i omekšavaju tvrdu kožu. Svaku večer napravite toplu kupku za stopala, u koju možete dodati morsku so i nekoliko kapi eteričnih ulja. Za kupku je dobro koristiti eterična ulja čajevca, lavande i eukaliptusa jer imaju antiseptička svojstva i štite od bakterija, gljivica i bradavica. Napunite kadicu toplom vodom, uronite noge u vodu i ostavite ih tako 15 minuta. Radite to svaku večer, prije spavanja – sve dok se stanje vaših stopala ne popravi. Nakon toga priuštite si kupku 1-2 puta sedmično.

Grudi i dekolte: soja i medvjeđe grožđe

Godine, sjedilački način života, mršanje ili prebrzi gubitak kilograma su najčešći uzroci koji dovode do progresivnog gubitka tonusa grudi. Kako bi grudi bile zaobljene i čvrste, potrebno je i raditi vježbe za jačanje muskulature i koristiti kozmetička sredstva sa specifičnim formulama. Naprimjer, naizmjenično koristiti kremu s biljnim ekstraktima za učvršćivanje i serum s retinolom ili glikolnom kiselinom, koja tkivo čini elastičnijim, a kožu glađom. Jednom sedmično poželjno je nanijeti masku za učvršćivanje, na bazi citokina (aktivnih proteina) ili aplicirati okrepljujuće termalne obloge. Veoma su efikasne kreme s ektraktima soje, fitoestrogenima, koje kožu čine savršeno glatkom. Koža dekoltea, siromašna lojnim žlijezdama, suha je, s poprečnim borama i smeđim mrljama. Jednom sedmično treba, najprije blagim pilingom, odstraniti izumrle površinske ćelije kože, a potom cijelo područje dekoltea izmasirati specifičnim proizvodom, bogatim aktivnim sastojcima (ceramidima, uljem pšeničnih klica, vitaminom C, maslinovim uljem), koji će zaštititi i stimulirati tkivo derme, dajući joj mladalački i zdrav izgled. Ako imate problema sa smeđim mrljama, možete koristiti proizvode za posvjetljivanje na bazi ekstrakta iz lišća takozvanog medvjeđeg grožđa.

Bedra i stražnjica: bršljan i divlji kesten

Nezdrave prehrambene navike, sjedenje i loša cirkulacija su odgovorni za nastanak celulita na bedrima i stražnjici, kao i stomaku. Prvi korak je njegovanje kože na ovim zonama i to kremama s ekstraktom bršljana i divljeg kestena, koje stimuliraju mikrocirkulaciju, otklanjajući i osjećaj težine. Potrebne su istrajnost i upornost: svakodnevno masiranje kružnim pokretima, od nožnih zglobova prema stražnjici, dat će sigurne rezultate. Kako biste pospješili efekt kreme, jednom ili dvaput sedmično koristite obloge od algi ili blata s mineralima. Nakon što na cijele noge nanesete bogat sloj, potrebno ih je omotati prozirnom folijom i ležati 30 do 40 minuta. Ako imate problem s opuštenim mišićima, dvaput dnevno nanesite kremu za učvršćivanje sa C vitaminom, koja stimulira sintezu kolagena.

Latest Posts

Raport

spot_img