spot_img

Šta povezuje Sabita Iztarčina, Frenkija, Hanu, Srđana Puhala i Anu Bavrku?

Proteklog vikenda na društvenim mrežama pet poznatih osoba pozvalo je svoje pratioce da pogledaju dokumentarni film “Nek je što šarenije” i razmisle o porukama koje nosi. Ova kampanja pokrenuta je s ciljem vraćanja fokusa na neophodnost osiguravanja prava LGBTIQ zajednici u bh. društvu.
Adnan Hamidović Frenkie, Hana Hadžiavdagić Tabaković, Srđan Puhalo, Ana Bavrka i Sabit Iztarčina okupili su se oko istog cilja – borbe za jednakopravnost svih i promjene percepcije o LGBTIQ zajednici. Uvjereni su da je gledanje filma “Nek je što šarenije” korak ka tom cilju.
Skoro dvije godine nakon Prve povorke ponosa održane u Bosni i Hercegovini, a posebno u vrijeme pandemije, postalo je jasno da se u našem društvu mora predanije i iskrenije raditi na unapređenju položajaLGBTIQ osoba. Film “Nek je što šarenije”, u kojem su na jednom mjestu sabrana mišljenja “za” i “protiv”, mišljenja učesnika i učesnica i posmatrača/ica, gradskog i ruralnog stanovništva, mladih i starijih, domaćih i stranaca/kinja, želi nas podstaći na razmišljanje i odgovornost prema svakom čovjeku, kao i borbu protiv poziva na nasilje.
Poznati bh. reper Frenkie u svojoj preporuci svima da pogledaju film posebno ističe da je to film o ljudskim pravima.
“To je film o nama kao društvu i tome kako se kao društvo mijenjamo. Sjajan je jer nije jednostran”, kaže, između ostalog, Frenkie.
Psiholog Srđan Puhalo nas podsjeća šta se to desilo u zemlji i svijetu te 2019. godine.
“Te 2019. godine naučnici su prvi put fotografisali crnu rupu. U Amazonu smo imali velike požare, a Albaniju je zadesio veliki zemljotres. U Bosni i Hercegovini pokušavali smo da sastavimo Vladu FBiH i obilježavali 10 godina neimplementacije presude ‘Sejdić i Finci’. U septembru te godine desila se prva Povorka ponosa u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini”, kaže Puhalo objašnjavajući da su u filmu prikupljena mišljenja i stavovi sa različitih strana.
TV voditeljica Ana Bavrka poziva sve da ne dozvole da ove teme budu tabu, već da naučimo da volimo različitosti i jedni druge.

Popularna influenserica i blogerica Hana Hadžiavdagić Tabaković svojim brojnim pratiocima i pratiteljkama govorila je o predrasudama koje kao ljudi imamo, ali i stalnoj borbi za ljudska prava.
“Samo ljubav i samo poštovanje i bit će vam svijet bolji”, jasno poručuje Hana.
Film “Nek je što šarenije” i njegov “kontrast mišljenja” dosad je pogledala publika na 22 festivala širom svijeta i brojnim TV i prikazivanjima uživo u BiH. Uz osvojene dvije vrijedne nagrade neumorno nastavlja svoj put borbe za promjene nabolje i zaštitu prava svih, a posebno marginalizovanih grupa koje zbog predrasuda svakodnevno trpe nerazumijevanje i dodatno guranje na margine društva.
Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Možda vas zanima

Stay Connected

108,859LikesLikes
4,924SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno