Nedavno objavljeno

Zvijezde Red Bull Cliff Divinga su Mostar napustile s unikatnim poklonima, izradili su ih mladi bh. umjetnici

Septembar je u Mostaru obilježio spektakularni Red Bull Cliff Diving o kojem se pričalo danima prije, a i poslije samog događaja. Publika će ga pamtiti po nevjerovatnim vještinama ponajboljih skakača i skakačica svijeta, a sami takmičari između ostalog i po unikatnim poklonima koje su dobili.

Najsjajnijim odličjima nakon skokova sa Starog mosta zasluženo su se okitili Kanađanka Molly Carlson i Španac Carlos Gimeno, no svi učesnici Red Bull Cliff Divinga su Mostar napustili s personaliziranim, unikatnim poklonima koji su ih oduševili. Za kreiranje tih poklona bili su zaduženi bh. umjetnici Filip Andronik, Refika Agbabić i Ivan Mijatović, finalisti Red Bull Doodle Art takmičenja u BiH, koje je svoj vrhunac imalo u aprilu ove godine. Personalizovani pokloni su uključivali uokvirenu ilustraciju svakog takmičara, poput razglednice.

Filip je zahvaljujući svojoj kreativnosti i umjetničkim vještinama izabran za “majstora škrabanja”, dok su ga Refika i Ivan pratili “u stopu”. Ipak, Filip je bio taj kojeg je pobjeda u bh. finalu odvela u Amsterdam na svjetsko finale u “škrabanju”, gdje je osvojio nagradu publike. Oduševljen iskustvima je jedva dočekao novu saradnju s Red Bullom i priliku da još jednom pokaže svoju kreativnost.

“Na krilima tog motivacionog uzleta, crtati razglednice bilo je pravo zadovoljstvo, ali i izazov. Svi oni su se trebali prepoznati na crtežima. Istražio sam njihove fotografije snimljene tokom skokova tražeći prizor na kojem se vidi lice, ali i dinamički pokret po kojem bi se razlikovali od drugih učesnika. Refika, Ivan i ja smo podijelili crtaći prostor, ja sam nacrtao učesnike, dok su oni popunjavali ilustracije svojim crtežima. Bio sam oduševljen kada sam vidio završene ilustracije”, izjavio je Filip.

Refika je otkrila šta ju je motivisalo i inspirisalo za rad na razglednicama koje su se svidjele i publici.

“Najveća motivacija mi je bilo takmičenje Red Bull Cliff Diving koje pratim godinama, a inspiraciju sam pronašla u okruženju, Mostaru, Red Bullu i njegovim aktivnostima. Zapravo, inspirisalo me je sve ono što Red Bull predstavlja, adrenalin, pomicanje novih granica i pozitivna energija. Tokom rada na razglednicama sam pokušala dočarati estetiku našeg podnevlja kroz naše običaje i građevine te takav koncept uklopiti s državom svakog od skakača. Umjetnost doprinosi razvoju svake branše pa tako i sporta, može dodatno dočarati atmosferu samog događaja, približiti publici sadržaj na zanimljiv način i ostaviti dugotrajni vizuelni trag”, rekla je Agbabić.

Ivan je, kao i njegove kolege, rado prihvatio novu priliku za saradnju s Red Bullom. Njegov fokus je bio na simbolici.

“Ovakva prilika se ne odbija, novi projekt nas je ponovo okupio nakon Red Bull Doodle Art takmičenja. U svom radu na razglednicama sam se trudio da ubacim elemente koji imaju simboliku, ali da nisu samo vezani za Mostar. Bilo je trenutaka kad je razglednica ostajala nedovršena, no elementi rijeke i mosta bili su dovoljni za inspiraciju. Tako su se niotkuda pojavile ribice koje drže tablice s ocjenama skokova. Osjećaj je nevjerovatan, kao kad dugo vremena tražiš savršen poklon za nečiji rođendan, a onda sve ‘klikne’ i siguran si da će im se dopasti. Svi vole poklone, posebno kada iza njih stoji trud. Umjetnost nas spaja i upoznaje s drugim kulturama, tako je uticala i na mene”, kazao je Mijatović.

Ponajbolji skakači svijeta su se nakon spektakularnih skokova oprostili od Mostara noseći prelijepu trajnu uspomenu na grad na Neretvi i BiH te će se, kao i ranije, ponovo rado vratiti.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img