spot_img

Nedavno objavljeno

KUĆA SPORTA RSD-a “SLOBODA”: Simbol uzajamne ljubavi Tuzle i Slobode

Kao najstarije sportsko društvo u BiH, Radničko sportsko društvo “Sloboda” iz Tuzle može se pohvaliti modernom muzejskom postavkom koja svjedoči o njegovom stogodišnjem djelovanju. Riječ je, naravno, o Kući sporta

Napisala Mersiha Drinjaković

Pandemija Covida-19 zaustavila je svijet nakratko (ili predugo, ovisi o perspektivi), a nekima donijela i vrijeme za poduhvate koji su dugo čekali slobodne trenutke. Jedna od njih bila je i umjetnica Edina Selesković, koja je odjednom dobila vrijeme da se bavi nečim što ju je dugo zaokupljalo, a to je osmišljavanje kreativnog koncepta interaktivne muzejske postavke Radničkog sportskog društva “Sloboda” iz Tuzle. Tako je ovom gradu poklonjena Kuća sporta, koja je svečano otvorena 1. oktobra 2021. godine. Za njen nastanak mjesecima se prikupljala materijalna i arhivska građa, radilo na koncepciji te ulagalo puno volonterskog rada dobrih ljudi.
Prvobitni prostor od sedamdesetak kvadrata proširen je zahvaljujući inventivnosti na više od 200 kvadratnih metara. Danas kada ova jedinstvena i interaktivna muzejska postavka živi svoj život, predsjednik Radničkog sportskog društva “Sloboda” Aid Berbić kaže kako je kao ideja vodilja za nastanak Kuće sporta poslužila izjava Fahrudina Avdičevića, najdugovječnijeg kapitena Fudbalskog kluba “Sloboda”, koji je priželjkivao muzej sporta u svom rodnom gradu.

Kuća tuzlanskih legendi

RSD “Sloboda” sastoji se od četrnaest sportskih kolektiva, a unutar društva nalazi se i tamburaški orkestar. Povodom stogodišnjice svog postojanja, RSD otvorio je Kuću sporta kao svjedočanstvo o sportskim legendama o kojima smo slušali i divili im se kroz generacije. “Nematerijalna sportska i kulturna baština sačinjena je od uspomena, odnosno fotografija, dokumenata i snimaka koje smo uspjeli oteti od zaborava. Nastala je stalnim i brojnim pozivima našim sugrađanima da sa nama podijele privatne kolekcije, kako digitalne tako i fizičke, a ova postavka je ujedno i dokaz zašto RSD ‘Sloboda’ baštini veliku i dugogodišnju povezanost sa svojom publikom”, kaže nam umjetnica Edina Selesković, autorica i kustosica stalne postavke Kuće sporta. “Iz privatnih arhiva iz cijelog svijeta dobili smo preko 5000 izgubljenih fotografija i 200 sati videomaterijala te 250 suvenira, pehara i najrazličitijih sportskih rekvizita”, dodaje ona. “Oživjeli smo i vratili iz zaborava i nestanka legende Tuzle.”
Njezin konceptualni interaktivni, a usto kreativan vizuelni narativ rezultirao je impozantnom postavkom. Interpretacijski okrenut djeci i mladima, ali jednako privlačan i onima koji su bili dijelom vremena u kojem su nastajali uspjesi RSD-a, postavka oživljava sportske uspomene svih nas i vraća nas u jedno sretnije vrijeme. Za nju je Kuća sporta dobila i posebno priznanje bh. festivala kreativne komunikacije No Limit, a ono što posebno impresionira jeste činjenica da je u postavku uvršten doprinos brojnih generacija sportista sa više od 20.000 imena!
U samoj Kući sporta postat će vam jasno šta je značila institucionalna podrška, koliko je rada i truda trebalo da raskošni talenti poput svima znanih Saračevića, Petkovića i Delibašića ostvare svoje snove. Ovdje ćete otkriti nepoznate detalje o legendarnim sportskim imenima, pronaći Mirzu Delibašića sa teniskim reketom u ruci (iz vremena prije košarke), svjedočiti brojnim uspjesima članova RSD-a “Sloboda”. A sve to u modernom prostoru za koji je zaslužan arhitekta Mirza Čorbić. Završit ćemo ovo interaktivno putovanje kroz sportsku prošlost RSD-a “Sloboda” riječima koje smo čuli dok smo obilazili eksponate: “Kuća Slobode istražuje sto godina simboličkog, kulturnog i historijskog značaja uzajamne ljubavi – Tuzla voli Slobodu, ali i Sloboda Tuzlu!”


Ovaj tekst je nastao uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva okoliša i turizma u okviru Gracijinog projekta pod nazivom “Žensko poduzetništvo u razvoju novih turističkih ponuda”

Latest Posts

Raport

spot_img