Nedavno objavljeno

SELMA ALISPAHIĆ: Naslovnica Gracije od prije 18 godina je neprocjenjiva uspomena

Sin glumice Selme Alispahić imao je tek 12 dana kad je sa svojom mamom pozirao za našu naslovnicu u oktobru 2005. Danas gimnazijalac, Skender je rado pristao na novo snimanje za naš magazin, zajedno s mamom i sestricom Biserom

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević / Spektroom

Najsimboličniji tekst o protoku vremena, o 18 godina koliko vam pričamo najrazličitije priče kroz Graciju, možda je upravo ovaj: zabilježili smo jedan od najvažnijih događaja u životu glumice Selme Alispahić, koja je 2005. sa 12 dana starim sinčićem Skenderom pozirala za našu oktobarsku naslovnicu. Emotivno je bilo i na snimanju skoro 18 godina kasnije, kao i tada, kad je Selmin sinčić tek stigao na ovaj svijet. Selma je s nama podijelila sjećanje na taj davni događaj: “Ekipa Gracije je došla napraviti editorijal i sliku za naslovnicu. Bili su predivni i obzirni jer sam ja bila još uvijek umorna od poroda i dojenja, ali mi je cijelo iskustvo prijalo jer sam znala da je to neprocjenjiva uspomena za mene i moje dijete. Najljepše je bilo to što je Skender sve vrijeme bio miran – kažu da bebe znaju kad treba da se pokažu pred drugima – nije nijednom zaplakao, što se vidi i na slici. Taj njegov osmijeh koji je uhvaćen na fotografiji odredio je nepogrešivo njegov karakter. Takav je bio kao beba, takav je i danas.”
U studio našeg fotografa Nikole Blagojevića (koji je, da i to spomenemo, slavio 18. rođendan istog dana kada je izašao prvi broj Gracije – 22. aprila 2005.) stigli su u brojčano jačem sastavu. Naime, osam godina nakon Skenderovog rođenja rodila se njegova sestrica Bisera. “Skender je jako želio da ima sestru ili brata, i presretni smo bili kad je na svijet došla Bisera, silno smo je željeli i naravno da je ona glavna maza u kući. Skender je pravi stariji brat, pažljiv i odgovoran. Presretni smo što imaju jedno drugo”, govori Selma.

Osmijeh moje djece

Od malene bebe koja nas je sve počastila osmijehom, Skender je izrastao u gimnazijalca koji u slobodno vrijeme voli svirati gitaru, a u budućnosti se vidi u nekoj kreativnoj industriji. “Voli da piše i da putuje, govori tečno engleski i njemački, a uči i francuski. Namjerava naučiti još neki strani jezik”, podnosi nam Selma izvještaj o sinu, a nastavlja u istom tonu i o desetogodišnjoj Biseri, koja pohađa četvrti razred i trenira košarku. “Vrlo je društvena, voli pomagati drugoj djeci. Sviđaju joj se putovanja i voli posjećivati lijepa mjesta. Voli gledati detektivske serije i filmove, a omiljeni joj je Hercule Poirot.”

“Svi moji profesionalni uspjesi ne mogu biti ni blizu značajni koliko mi je značajan svaki osmijeh moje djece”

Sve ove godine Selma je radila svoj posao, odigrala mnoge lijepe i značajne uloge za koje je višestruko nagrađivana na domaćim i internacionalnim festivalima. Godinu dana nakon Skenderovog rođenja ušla je u pedagogiju te je na karijeru predavača i profesora iznimno ponosna. Dvije godine nakon rođenja Bisere doktorirala je književno-historijske nauke, pa se njen život, kako kaže, profesionalno odvija na dva kolosijeka: teatar i nauka. Preživjela je i neke teške gubitke, otišli su iz njenog života dragi ljudi koji su je profesionalno i lično obilježili, ali su joj u svemu tome porodica i djeca bili najveća podrška. “Svi moji profesionalni uspjesi ne mogu biti ni blizu značajni koliko mi je značajan svaki osmijeh moje djece. Oni su smisao, početak i kraj svakog mog dana i svakog mog trenutka.”

Gracija 433, maj 2023.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img