Nedavno objavljeno

NE SAMO ZA KOLAČE: Prenamjena sastojaka u ukusnu kozmetiku i divne poklone

Od tipičnih sastojaka za kolače pravimo prirodnu kozmetiku. Idealni za poklone, svi proizvodi koje predstavljamo imaju rok trajanja od nekoliko mjeseci, tako da ih možete pripremiti unaprijed

Priredila: Tamara Mayer

Kugle za kupanje

Soda bikarbona i limunska kiselina čine glavne sastojke prštećih kugli za kupanje i osiguravaju efekat gašenja koji distribuira tvari za njegu u vodi. Oba su među najsvestranijim kućnim hemikalijama. Ako pomiješate sodu bikarbonu i limunsku kiselinu, a zatim dodate vodu, one međusobno reagiraju. Ugljični dioksid koji izlazi stvara efekt pjenjenja i potpuno je bezopasan.
Potrebno vam je: 200 g sode bikarbone, 100 g limuntosa, 30 ml biljnog ulja, 50 g škroba (Gustin), 5-7 kapi eteričnog ulja u zavisnosti od željenog mirisa, 1 kašičica prehrambene boje, dekoracije kao što su sušeno cvijeće i začinsko bilje, npr. od ruže, lavande ili nevena, koji oslobađaju dodatne tvari za njegu u vodu za kupanje, po želji med, mlijeko u prahu itd.
Evo kako da napravite kugle za kupanje: 1. Pomiješajte sodu bikarbonu i škrob u posudi. 2. Dodajte biljno ulje, eterična ulja i mijesite rukama da dobijete tijesto. 3. Dodajte limunsku kiselinu i ponovo dobro umijesite. 4. Podijelite masu – zavisno od toga koliko boja želite koristiti. 5. U svaki dio mase stavite po jednu prehrambenu boju u prahu i dobro umijesite. Ne koristite tekuće boje! 6. Prvo stavite malo latica ili sl. u dlan, pa dodajte prvi dio obojene mase i utisnite. 7. Za prekrasne kombinacije boja, dodajte u slojevima različite boje jednu na drugu i čvrsto pritisnite.


Ostavite da se kugle stegnu na sobnoj temperaturi nekoliko dana ili ih stavite u frižider oko pet sati.
Navedena količina je dovoljna za oko tri kugle za kupanje. Ako želite da napravite više, jednostavno povećajte količinu sastojaka u skladu s tim. Osim navedenih sastojaka, kuglama za kupanje možete dodati i ljekovito bilje poput kamilice ili majčine dušice, borovih iglica ili kore narandže. Gotovo da nema ograničenja za vašu kreativnost. Međutim, ne smijete koristiti nikakve vodenaste sastojke kako soda bikarbona i limunska kiselina ne bi prerano reagirale jedna na drugu i masa postala neupotrebljiva!


Balzam za usne

Odabrali smo okus sa cimetom i medom, ali možete koristiti i druge okuse. Za ovaj recept vam je potrebno: 30 g kokosovog ulja, 10 g pčelinjeg voska, 1 kašičica meda, prstohvat cimeta, 1 mala tegla ili prazna kozmetička kutijica za čuvanje.

  1. Uputstvo za pripremu:
    Izvažite kokosovo ulje i pčelinji vosak i stavite u malu čašu ili teglu, kao što je prazna tegla od džema.
  2. Polako zagrijte čašu u loncu u kojem kuha voda dok se svi sastojci ne istope, pčelinji vosak treba najduže.
  3. Čim sve postane tečno, dodajte med i cimet ili ekstrakt za kolače sa nekim drugim okusom. Stalno miješajte.
  4. Da biste provjerili konzistenciju, kapnite nekoliko kapi kašikom na tanjir i ostavite da se ohladi. Balzam treba da bude čvrst i da se lako topi u dodiru sa toplom kožom.
  5. Ako je potrebno, dodajte kokosovo ulje ili vosak da prilagodite konzistenciju. Gotov balzam sipajte u teglicu za mast i ostavite da se potpuno ohladi. Po želji možete mjesto cimeta dodati i sušene latice lavande, nevena ili ruže.

Šećerni piling od kokosovog ulja za meku kožu

Iako se šećer može ispeći u kolačiće, mnogo je zdravije preraditi ga u šećerni piling: pomiješajte 4 dijela kokosovog ulja, 2 dijela smeđeg šećera i 1 dio prirodnog meda da napravite kremastu pastu i napunite je u steriliziranoj tegli koju možete ukrasiti po želji. Piling osigurava da se mrtve ćelije kože uklone i koža postane glatka i meka.
Savjet: alternativa za nježniji piling je talog kafe ili mak, a za grublji krupna sol.

Latest Posts

Raport

spot_img