spot_img

Nedavno objavljeno

Stari papir kao dizajnerski trendy objekat

Upotreba “starih” stvari smatra se inteligentnim i kreativnim načinom očuvanja okoline i kućnog budžeta, pa vam ovaj put predstavljamo nekoliko dizajnerskih kreacija na temu prenamjene starog papira

Priredila: Tamara Mayer

Za razliku od mnogih drugih, u našem društvu upotreba “starih” stvari u nove svrhe još uvijek je nedovoljno afirmisana. Stvari nastale na ovaj način smatraju se jeftinim i nedovoljno “cool”. Svjetski trend kreće se, srećom, u drugom pravcu – upotreba “starih” stvari smatra se inteligentnim i kreativnim načinom očuvanja okoline i kućnog budžeta. Zato je sasvim očekivano da sve više produkt dizajnera i brendova repurposing i upcycling smatraju vrhunskim izazovom. Predstavit ćemo vam ovdje nekoliko dizajnerskih kreacija na temu repurposinga starog papira.


Sofa AWAY brenda RUBCN

Ova sofa dizajnera Rubena Iglesiasa koristi kao osnovu drvene palete, također izvrstan upcycling materijal, punjenje je od kugli zgužvanog papira, a površina od isprepletenih papirnih traka. Na kraju se nanese tanak sloj prozirnog laka kako bi se predmet zaštitio od vlage, ali i kako bi se dala veća čvrstoća cijeloj konstrukciji. Kao i svaki rad u procesu repurposinga, sofa Away jedinstven je komad. Čak i ako bi se koristio isti oblik s istim komponentama i s istim papirom, nemoguće je ponoviti predmet s istim rezultatom. “Cilj je razviti objekte koji su potpuno određeni trenutkom i mjestom”, rekao je Iglesias. I to ih čini jedinstvenim.

TAKE OUT LIGHT svjetiljka brenda Ideaka

Ako dizajn koristi svakodnevni predmet koji svi poznajemo, sigurno će privući pažnju. Svjetiljka “Take Out Light” napravljena je od ambalaže za dostavu hrane iz restorana. Sve što vam je potrebno za vašu novu svjetiljku nalazi se u pakovanju. Ništa za dodati i (skoro) ništa za izbaciti. “Abažur” se može primijeniti na četiri različita načina: otvoren ili zatvoren te okrenut gore ili dole. Naravno, uz pakovanje ide i uputstvo za upotrebu.


Svjetiljka ENJOY TWICE Nielsa Craensa

Nedavni trendovi pokazuju da potrošači više vole kartonsku ambalažu za pića od plastične. Iako je ova opcija nešto ekološki prihvatljivija, plastični poklopac i unutarnji aluminijski sloj čine ih uglavnom neprikladnima za recikliranje.
Niels Craens je grafički dizajner i, kao i mnogi drugi, bavio se problemom jednokratne ambalaže za piće, pokušavajući da prenamjenom bar djelimično riješi problem njenog bacanja. Tako je došao do rješenja u obliku lampe. Riječi “Enjoy Twice” sjaje kroz dijelove ambalaže koji nemaju aluminijski sloj. Ovaj tekst je čitljiv samo kada je lampa upaljena.


Lampa od krojačkih šnitova brenda Pattern

Uzorci šnita s prekrasnim slojevitim efektom izgledaju fantastično na abažurima. Dvoslojni papir također dodaje prekrasan efekt slojeva koji se otkriva tek kada se lampa uključi. Kada je lampa isključena, vidi se sjajan print, ali kada je lampa uključena, oživljava potpuno nova dimenzija.


HOCKENHEIMER tabure brenda Njustudio

Svi znamo za hrpe starih časopisa i novina. Možda leže u kutu vaše dnevne sobe ili na tavanu. Zahvaljujući brendu Njustudio, postoji način da iskoristite te stare papire i pretvorite ih u namještaj. Hockenheimer je ekološki održiv i personaliziran komad namještaja jer možete koristiti vlastite časopise i novine – časopise za manji, a novine za veći tabure. Moguće su i različite visine, samo ovisi o tome koliko novina koristite. Osnovna ploča izrađena je od drva breze, ručno se proizvodi u radionici za mlade u blizini Coburga u Bavarskoj. Drvo je obrađeno voskom i kistom. Nju-jastuci izrađuju se ručno pa je svaki unikat. Čak su i kožni remeni posebno izrađeni po narudžbi i ručno opremljeni kopčama i zakovicama.
P. S. U web-shopu brenda Hockenheimer košta 149 eura – prilično dobra cijena za gomilu “starih” novina, zar ne?

Gracija 438, septembar 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img