Nedavno objavljeno

Je li svježe voće i povrće zaista zdravije od smrznutog?

Je li svježa hrana zaista zdravija od smrznute? Vrlo često se smatra kako je smrznuta, zapakovana hrana lošija od one svježe. No je li to zaista tako?

Je li svježa hrana zaista zdravija od smrznute? Vrlo često se smatra kako je smrznuta, zapakovana hrana lošija od one svježe. No je li to zaista tako? U dvije nedavne britanske studije naučnici su ispitivali različite vrste voća i povrća koje dolaze u dvije različite varijante: svježe i smrznuto. Nakon kupovine naučnici su svježe voće i povrće držali u hladnjaku, a smrznuto u zamrzivaču sljedeća tri dana, a nakon toga su upoređivali sadržane nutricionističke vrijednosti.

Foto: Freepik

Ispostavilo se kako je smrznuto voće i povrće bogatije zdravim vitaminima i antioksidansima. Ustvari, smrznuta brokula ima čak četiri puta više beta-karotena od svježe, a smrznuta mrkva imala je triput više luteina i dvostruko više beta-karotena, kao i veće nivoe vitamina C i polifenola. Nekoliko vrsta voća i povrća, poput malina i graška, imaju otprilike jednak nivo vitamina, bez obzira jesu li svježi ili smrznuti, piše details.com.

Metaboličke aktivnosti

Premda je istina kako hrana postupno gubi prehrambene vrijednosti dok se kreće kroz lanac snabdijevanja, činjenica je da je taj lanac znatno duži za svježe voće u povrće nego za ono smrznuto. Naime, svježe voće i povrće u pravilu se drži u spremištu i do mjesec dana prije nego što dospije na police supermarketa. Osim toga, prema studiji autora Grahama Bonwicka, profesora primijenjene biologije na Univerzitetu u Chesteru, nakon što voće i povrće dospije u hladnjak, gubitak prehrambenih vrijednosti eskalira. Razlog tome vjerovatno je nastavak metaboličke aktivnosti biljaka te reakcije stanica na kiseonik, pa čak i izlaganje vještačkoj smjeni ‘dana i noći’.

Foto: Freepik

Nedavna studija sa Univerziteta Rice i Univerziteta California otkrila je kako fluorescentna svjetla u supermarketima i mrak u hladnjacima mogu ‘pokvariti’ cirkadijalni ritam, odnosno biološki sat biljaka te one izlučuju manje glukosinolate – spojeve koji se uspješno suprotstavljaju karcinomu.

Smrzavanje je korisno

U tom slučaju smrzavanje može biti od velike koristi. Prema riječima profesora Bonwicka, reakcije razgradnje značajno se usporavaju spuštanjem temperature i smrzavanjem povrća. Osim toga, kada se voće i povrće smrzne, prisutna voda u stanicama pretvara se u led te usporava ili čak sprječava te procese kojima je potrebna prisutnost slobodne vode. Osim toga, smrznuto voće i povrće u pravilu se zamrzava vrlo brzo nakon branja, pa se tako u velikoj mjeri očuvaju prehrambene vrijednosti.

Antioksidansi i prehrambene vrijednosti koji se uspješno spremaju zamrzavanjem voća i povrća od velike su važnosti u borbi protiv slobodnih radikala te u slučaju pretilosti, prevencije kroničnih bolesti, pa čak i smanjivanju mašćenja kože i vlasišta.
Što je onda najbolje učiniti? Prema riječima naučnika, najbolje je voće i povrće konzumirati odmah nakon branja, no ako nemate tu mogućnost, tada svakako valja u obzir uzeti ono smrznuto.

Latest Posts

Raport