Nedavno objavljeno

DŽEJLA GLAVOVIĆ-OČUZ I MAHIR OČUZ: Ne odustajemo od borbe, treba legalizirati kanabis u medicinske svrhe

Nakon hapšenja pa puštanja na slobodu krajem marta, manekenka Džejla Glavović-Očuz i ekonomista Mahir Očuz, supružnici i poduzetnici, vratili su se uobičajenim obavezama, ali i posvetili aktivizmu – povezivanju sa različitim udruženjima oboljelih koji jednako kao i oni očekuju i priželjkuju legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Marko Jovančić

Sve naše priče nas dotiču, ali ova koju danas i ovdje pišemo posebno – jer svi smo mi u nekom poglavlju života imali razna teška iskušenja. Bolest je ono što svi želimo da nas zaobiđe, i sve naše. Ali, bolest je sastavni dio života i nosimo se s tim izazovima kako najbolje možemo.
Bolest je Mahira Očuza (38), ekonomistu i poduzetnika iz Visokog, supruga manekenke Džejle Glavović-Očuz (38), nagnala da istraži sve moguće i nemoguće izvore kako bi pomogao sebi. A dijagnoza je bila neumoljiva: multipla skleroza. U trideset drugoj godini.
Puno prije toga Mahir je radio najrazličitije pretrage. Uzrok promjena na tijelu ovog dugogodišnjeg sportskog rekreativca, kojem je zdrav način života jedini izbor, bio je nepoznat. “Godinama sam patio od simptoma kojima nisam znao uzrok, trnula bi mi jedna strana tijela, i tako su prolazili dani… Sebi sam objašnjavao kako sam se povrijedio na treningu, kako su me uhvatila leđa, pa išijas, i tako ukrug.”
Godine 2014. Mahirovo lijevo stopalo počelo je “padati”, nije imao kontrolu nad njim. Pretrage nisu dale rezultate. Počeli su mu trnuti tabani, pa onda polovina tijela, periodično, i ne toliko intenzivno, ali je bilo neugodno. Trnci, gubitak motorike te iznenadni nedostatak kontrole nad dijelovima tijela doveli su do prve sumnje na dijagnozu bolesti koja ga vodi u postelju, do nepokretnosti. “Naš čovjek, ljekar iz Tuzle, doktor Vladimir Pavić uposlen na Klinici za traumatologiju u Zagrebu, prvi mi je spomenuo mogućnost multipla skleroze, na koju tad nisam ni pomišljao.”
Magnetna rezonanca je pokazala promjene na mozgu, 2016. godine, a neurološki pregled je potvrdio sumnju i dao konačnu dijagnozu: multipla skleroza – bez konkretnih prognoza ove i inače neoubičajene bolesti sa relapsima. Mahir je nakon prvotnog šoka odlučio da se bori. A kad su sve medicinske opcije ostale bez učinka, dao se u potragu za terapijom koja će donijeti rezultate.

Kompletan tekst možete pročitati u Graciji 422, maj 2022.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img