Nedavno objavljeno

PRVI DIO ISPOVIJESTI DŽEJLE GLAVOVIĆ OČUZ I MAHIRA OČUZA Zašto smo uhapšeni?

Kako su proticali prvi sati tokom hapšenja naše uspješne manekenke, poduzetnice i vlasnice agencije “Swan Model Management” Džejle Glavović i njenog supruga – ekonomiste i poduzetnika Mahira Očuza. Čega ih je bilo najviše strah, gdje se nalazio njihov sinčić Omar, na koji način danas, sa slobode, gledaju na sve što ih je zadesilo i zašto brinu za Mahirovo zdravstveno stanje – sve ovo govore u velikoj i iskrenoj ispovijesti za Gracija.ba

Napisala Mersiha Drinjaković

Snimci Arhiva Gracije

Bilo je šest ujutro 31. marta kad su Džejlu Glavović (38) probudili snažni udarci nečijih ruku na ulaznim vratima njenog doma u Sarajevu. Bunovna, krenula je prema vratima, trudeći se da ne probudi sinčića Omara (9) koji je bezbrižno spavao u svojoj sobi. Njezin suprug, ekonomista i poduzetnik Mahir Očuz bio je na službenom putu, u Zagrebu, a ona je to jutro imala niz obaveza koje je trebala završiti. Ali sve je to stavljeno u drugi plan. Nabrzinu je shvatila da joj je pred vratima policija s nalogom za pretres. “Otvorite!” čula je glasove. Otvorivši vrata shvatila je da se pred njom nalaze pripadnici federalnog MUP-a: pet muškaraca i jedna žena. “Pitali su me odmah s kim živim i gdje mi je suprug. Rekla sam da je na putu, a da mi dijete spava u sobi.”

Pustila ih je u kuću zamolivši samo da budu obazrivi dok joj sin ne ode u školu, odnosno da se ne traumatizira prisustvom nepoznatih ljudi u kući. I zahvalna je što su to učinili. Imala je pravo na tri telefonska poziva. Nazvala je prvo supruga rekavši mu da su u njihovom domu federalni policajci koji vrše pretres. “Mahir je rekao neka rade svoj posao, a da on odmah kreće iz Zagreba kući”.

Vijest u medijima

Sljedeći poziv je bio upućen Džejlinoj mami koju je zamolila da dođe po Omara i vodi ga u školu. Sve joj je to omogućeno uz maksimalan trud da niti njezino dijete niti majka prepoznaju situaciju u kojoj se Džejla našla. Dobila je nalog da zove svjedoke koji će biti u kući dok traje pretres. Sjetila se prvo svog i Mahirovog kuma Dženana i njegove supruge Amele – koji su odmah stigli. Iz stana su prikupljeni materijali za koje su smatrali da mogu biti dijelom istrage, te je Džejla, nakon što se odjenula, sprovedena  prvo u Dom policije, u prostorije FMUP-a, gdje su se službenici prema njoj korektno odnosili, na čemu im je zahvalna.

Vijest je već tad bila u medijima: “U akciji ‘Meta’ uhapšeni biznismen Gordan Memija, Mahir Očuz i njegova supruga bh. manekenka Džejla Glavović Očuz”. Džejla ni dan danas ne zna kako je moguće da se u isti mah saznalo za akciju policije te da su se u javnosti pojavila i imena uhapšenih.

Zvanične informacije proslijeđene medijima su bile sljedeće: “Radi se o nastavku opsežne policijske akcije kodnog naziva “Meta”, koju provodi Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona i koja je usmjerena na lišenje slobode i procesuiranje osoba koje se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela “neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga”, “odavanje službene tajne”, “zloupotreba položaja ili ovlašćenja” i “nadriliječništvo”. Aktivnosti se poduzimaju u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te se postupa po naredbama općinskih sudova u Zenici i Visokom, a provode se u saradnji s policijskim timovima Federalne uprave policije, Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona”

Mahir Očuz koji je, kako je i očekivao kad se uputio iz Zagreba, lišen slobode na graničnom prelazu nakon ulaska iz pravca Slavonskog Broda. Kaže nam kako su svi, uključujući i graničare, kao i policajce koji su iz Zenice stigli po njega, bili više nego fer i korektni. “Stvarno su prema meni pokazali jedan fini, ljudski odnos”, govori Mahir.

Džejla i Mahir sa tek rođenim sinčićem Omarom snimljeni u januaru 2013. za Graciju

Džejla je jaka žena koja je u svojoj karijeri doživjela razne izazove i fascinantno se nosila s njima, ali nikad dosad nije prenoćila u pritvoru. Nigdje, pa ni u zeničkoj policijskoj stanici u kojoj se tu noć spletom okolnosti našla. Kaže nam da se tu slomila, kad je shvatila da će ostati preko noći u pritvoru i da neće moći objasniti Omaru zašto je otišla od kuće bez objašnjenja. “Osjećala sam se kao da sam ga izdala, nisam mu imala priliku objasniti da ću na put, da ću se brzo vratiti. On je razumno dijete ali ja mu uvijek objasnim kad idem negdje…” Kratki san koji ju je obuzeo tu noć nakon svih uzbuđenja dana donio joj je kratkotrajno olakšanje – sanjala je Omara i njegove loknice. “Mislim da sam čak osjetila u snu i njegov miris kad je bio beba… To je bila jedina utjeha – koju sam prigrlila i kad sam se probudila”, govori Džejla.

Pogoršanje simptoma

Zašto su uhapšeni Džejla to jutro i nekad kasnije njezin suprug Mahir? Zato što je Mahir prije šest godina otkrio da boluje od multpleskleroze i nakon svih konvencionalnih metoda, shvatio da se uspješno može liječiti jedino – kanabisovim uljem. Njegovi dotadašnji simptomi, motorika koja je počela otkazivati, konstantno trnjenje pojedinih dijelova tijela, noga koju je počeo vući po tlu jer nije imao snage da je podigne – sve to je nestalo kad je ovaj sportski aktivan Visočanin počeo koristiti kanabisovo ulje. “Mahirovo zdravstveno stanje se znatno popravilo tek sa upotrebom kanabisovog ulja, iako je prethodno prošao kroz mnogo različitih i skupih terapeutskih tretmana propisanih od vrhunskih doktora u različitim klinikama”, priča Džejla. Vijest o uspješnom liječenju se brzo proširila, a onda su mu se i prijatelji i nepoznati ljudi, i njegovi i Dzejlini, počeli obraćati molbom za informacije o njegovom iskustvu i pomoći da dodju do spasonosnog lijeka. Nikoga nisu odbili, svakom su pružili informacije, savjete, pomoć, nadu…

Ni jedno ni drugo nemaju više snage za priču, u svjetlu svih događanja proteklih dana, pa ih ostavljamo da predahnu. Mahir na kraju dodaje još samo ovo: “Ja sam čovjek koji brine o svom zdravlju – ako sam ustanovio da mi kanabisovo ulje pomaže u borbi protiv MS-a, ako su simptomi koji su me opterećivali nestali, i zaista bi bilo potrebn i to ne samo meni, nego i svima koji su u nekoj teškoj zdravstvenoj situaciji da se ovo pitanje zakonodavno riješi… Sad se samo pitam – šta ako se u ovim danima i sedmicama – simptomi vrate?”. I stvarno, šta ako? U trenucima pred puštanje ovog teksta u objavu Džejla nam javlja kako se Mahir ne osjeća najbolje, da mu se tremor kojeg već dugo nije imao – ponovno vratio.

Nastavak priče slijedi u narednim danima na portalu Gracija.ba kao i u printanom izdanju Gracije

 

Latest Posts

Raport

spot_img