Nedavno objavljeno

Razglednica iz Njemačke: Dan u Düsseldorfu

Sve je stvar dobre organizacije: u jednom danu možete otkriti zašto Düsseldorf zovu modnom prijestolnicom, kako to da ima mediteranski štih, pronaći rijedak primjer brutalističke arhitekture i probati čuvene njemačke kobasice

Napisala Belma Pećanin

Düsseldorf je glavni grad njemačke pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija. Leži na rijeci Rajni i središte je njemačke modne industrije, oglašivačkih agencija i multinacionalnih korporacija. I baš ovdje, na proputovanju kroz Njemačku, našla sam se na 24 sata, prešavši grad uzduž i poprijeko.
Modna prijestolnica Njemačke broji više od 800 izložbenih salona u kojima se predstavljaju najnovije dizajnerske kolekcije. Čuvena trgovačka avenija Königsallee (ili kako je mještani zovu – Kö) puna je ekskluzivnih butika te je često porede s pariškom avenijom Montaigne. Turiste privlači njezino blještavilo, gužve, eklektična mješavina prodavnica dizajnerske odjeće, luksuznih trgovačkih prostora i umjetničkih galerija te brojnih restorana i kafića.
Iako sam u ovom gradu boravila samo jedan dan, nisam odoljela iskušenju da prošetam čuvenom promenadom Rhine Embankment, šetnicom uz obalu Rajne, koja gradu daje čak i mediteranski štih, sa nizom kafića, restorana, galerija i trgovina s jedne strane, a moćnom Rajnom s druge.
Užurbana ulica Carlstadt, koja obavija gradsku tržnicu, vrvi od antikvarnica, galerija i zanatskih radnji, a štandovi nude regionalne specijalitete od sira, palačinke i kobasice te talijanska i indijska jela. Popločane ulice uokviruju luksuzni butici, draguljarnice i galerije. Stari grad – Altstadt – lako ćete prepoznati: prostorom dominira Marktplaz, na kojem se nalaze gradska vijećnica – Rathaus, kao i spomenik konjanika Johanna Wilhelma II. Ne zaboravite posjetiti zamak Schlossturm: zapravo, jedini preživjeli dio ovog starog dvorca koji je nekad dominirao gradom jeste toranj, u kojem je sada smješten SchifffahrtsMuseum, jedan od najboljih i najstarijih morskih muzeja u Njemačkoj s fascinantnim izložbama o historiji brodogradnje i trgovine.

Dizeldorf: Medijska luka / Foto Plan B/Kiel; Tourismus NRW e.V.

Kunsthalle Düsseldorf

Betonska kocka Kunsthalle, izgrađena 1967., jedno je od najupečatljivijih zdanja u Düsseldorfu te rijedak primjer brutalističke arhitekture. Danas je ova zgrada dom za privremene izložbe savremene umjetnosti – naime, ovaj izložbeni prostor nema svoju stalnu kolekciju, ali pažljivim kuratorskim radom i selekcijom aktuelnih umjetnika uvijek je u žiži interesovanja turista i starosjedilaca.

Loungebar Hotela Hajat sa Rajnskim tornjem u Medijskoj luci / Foto: Felix Meyer

NRW – Forum Düsseldorf

NRW Forum u Düsseldorfu je vrlo interesantan izložbeni prostor i međunarodni kulturni centar posvećen fotografiji, savremenoj umjetnosti, dizajnu i digitalnoj i pop kulturi. Raznovrstan program bavi se aktuelnim društvenim temama kroz grupne i samostalne izložbe, festivale, simpozijume, filmske projekcije i radionice, oživljavajući ih na način koji podstiče debatu i diskusiju. Ovo je jedan zabavan i interaktivan ambijent koji, iako djeluje kao da je rezervisan samo za umjetnički opredijeljene, zapravo interesantan svima. Meni je bio.
Napuštajući ovaj šaroliki grad, sa žaljenjem što sam bila tako kratko, shvatila sam da je, osim zbog vlastitog jedinstvenog šarma, privlačan turistima i zbog odlične lokacije: nedaleko od Düsseldorfa nalaze se Essen i Dortmund, na zapadu je vrlo blizu holandski Maastricht, belgijski Liege samo sat i po udaljen vozom a Bruxelles samo 45 minuta. Doviđenja, Düsseldorf!

Gracija 419, februar 2022.
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img