Nedavno objavljeno

Njihova godina: LEJLA TANOVIĆ

Kao i prethodnih, tako i na kraju 2020., pandemijske godine, ističemo ličnosti koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog i to zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu i upornosti te stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo vam žene i muškarce koji 2020. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. Oni su: rediteljica Jasmila Žbanić, biciklistkinja Lejla Tanović, mladi pravnik Mustafa Mehić Mujče, političarka Irma Baralija, novinarka Semira Degirmendžić, prosvjetna radnica Olivera Nedić, muzikologinja Alma Ferović Fazlić te aktivisti Lejla Kusturica i Nihad Suljić

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević/Spektroom
Make up Lejla Kukuljac

Naša najbolja biciklistkinja Lejla Tanović je osma na svijetu! Ovaj se uspjeh 26-godišnjoj sportistkinji desio na Svjetskom prvenstvu u Turskoj, gdje je odvezla 80 kilometara sa 2,5 kilometra uspona. “Utrka je i fizički i taktički bila jako zahtjevna i bilo je jako teško rasporediti snagu tokom četiri sata vožnje, ali osjećaj da sam na kraju stigla osma je neopisiv.” Nakon svih osvojenih bodova, Lejla je zauzela 14. mjesto na UCI ranking listi, a ovaj plasman među prvih 20 na svijetu je jedan od najboljih sportskih rezultata naše države. “U velikoj neizvjesnosti o održavanju takmičenja shvatila sam koliko zapravo volim biciklizam i uspjela ostvariti najbolji rezultat u karijeri”, sretna je Lejla. Ona i njezin trener, selektor biciklističke reprezentacije Amar Njemčević, velikim su trudom i zalaganjem tešku godinu pretvorili u trijumfalnu. Utrka Svjetskog prvenstva bilo je posljednje takmičenje za Lejlu Tanović u protekloj sezoni, a pretodno je osvojila Premijer ligu BiH i državna prvenstva u disciplinama XCO i maraton.
Lejla je rođena u Italiji, u Udinama, a prva je biciklistička trkačica iz BiH koja je potpisala ugovor za profesionalni biciklistički tim. Počela se baviti ovim sportom s 15 godina u Klubu brdskog biciklizma Puls, u čijem timu još uvijek vozi. “Napredak sa 71. mjesta na početku godine na 14. mjesto na Svjetskoj rang listi svih biciklistkinja je naš veliki uspjeh i stvarno sam sretna.”

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img