Nedavno objavljeno

JUSTIN TRUDEAU Vođa slobodnog svijeta

Kanadski premijer Justin Trudeau je borac za prava žena i legalizaciju marihuane, lider koji se ne boji imigranata, nekadašnji bokser i glumac s tetovažama gavrana i planete Zemlje te suprug instruktorice joge s kojom ima troje djece

Napisala Mersiha Drinjaković

On broji već pet i po godina na funkciji kanadskog premijera i svakim danom osvaja sve veći broj poklonika. On je zgodan, on je feminista, on je porodični čovjek, on učestvuje na Paradama ponosa, bori se za legalizaciju marihuane, on je liberalni lider koji se ne boji izbjeglica i imigranata, on je čovjek od riječi i djela. On je Justin Trudeau (49), najstariji sin nekadašnjeg kanadskog premijera Pierrea Elliotta Trudeaua. 

Kada znate da je Trudeau senior bio neko ko se družio s Fidelom Castrom, partijao s Mickom Jaggerom u Studiju 54, bio u vezi sa Barbrom Streisand, neoženjen postao premijer, pa oženio 30 godina mlađu Margaret Sinclear, “dijete cvijeća”, glumicu, spisateljicu i fotografkinju, onda nije ni čudo što njegov sin danas predstavlja osvježenje na svjetskoj političkoj sceni. Istina, Margaert je napustila supruga i troje djece nakon šest godina braka, preselivši se iz Ottawe u New York. Pierre je ubrzo pokrenuo brakorazvodnu parnicu i dobio starateljstvo nad djecom. Justin je tad imao šest godina; odrastao je kao stidljivi dječak dok su oko njega bili političari i državnici. Upisao je književnost na College Jean-de-Brebeuf, jedno vrijeme čak bio i nastavnik, počeo, ali nikad završio studij građevine, a godinu proveo i na studiju zaštite okoliša. 

Očevim stopama

Javnosti je postao poznat 2000. kad je držao posmrtno slovo na očevoj sahrani. Već tada je bilo jasno da su očevi geni nadvladali i da će Justin krenuti njegovim stopama. Učlanio se u Liberalnu stranku, bio vrlo aktivan, ali ne samo u politici. U CBC-jevoj mini-seriji Veliki rat glumio je vojnika u Prvom svjetskom ratu; njegov aktivizam u kampanji za povećanje sigurnosti sportista u zimskim sportovima bio je motivisan činjenicom da je njegov najmlađi brat Michel (1975.) izgubio život u alpinističkom pohodu 1998., kad je imao samo 23 godine. Justin ima još jednog brata, dvije godine mlađeg Alexandrea Sachu, koji je u filmskom biznisu.

Dvije godine je proveo u programu kanadskog radija “Kanada čita” prezentirajući slušaocima književna postignuća. Bio je bokser: u humanitarnom meču 2012. porazio je konzervativnog senatora Patricka Brazeaua. Zalagao se za čiste rijeke, tražio zatvaranje rudnika cinka; bio, u najkraćem, mladi, čestiti, ekološki osviješten političar. I to političar koji na lijevom ramenu ima tetovažu haide (indijanskog gavrana koji donosi ljudima svjetlo i toplonu), koju je poklonio sebi za 40. rođendan, dok je još ranije, kao mladić dao istetovirati planetu Zemlju, a obje tetovaže tvore jednu cjelinu. Veliki je fan hokeja, a odličan i u jogi (za šta treba zahvaliti supruzi). Obožava Ratove zvijezda, a jedne prilike se za Noć vještica kostimirao kao Han Solo. Marvel ga je stavio na naslovnicu jedne od svojih publikacija. Voli životinje i veliki je šarmer koji se voli šaliti na svoj račun. Jesmo li spomenuli da je zgodan?

Godine 2013. postao je predsjednik Liberalne stranke i odmah objavio kako želi postati kanadski premijer. I Kanada je izabrala: u oktobru 2015. Trudeau je postao 23. i najmlađi premijer u historiji ove zemlje. 

Justin Trudeau je oženjen 41-godišnjom Sophie Grégoire s kojom ima troje djece: sinove Xaviera Jamesa (9) i Hadriena (3) te kćerku Ellu-Grace (7). Sophie, koja je radila kao TV novinarka u zabavnim programima, išla je u razred sa Justinovim bratom Michaelom. Ona i Justin su se prvi put vidjeli na jednom humanitarnom događaju u Montrealu 2003. Nekoliko mjeseci kasnije slučajno su se sreli na ulici. Justin joj je dugovao izvinjenje zbog jednog neodgovorenog maila, te ju je pozvao da izađu. Iako se isprva nećkala, ipak je pristala, a na kraju ugodnog večernjeg druženja, Justin je bio direktan: “Imam 31 godinu, a na tebe sam čekao 31 godinu.” Oboje su plakali nakon te rečenice, a dvije godine kasnije se vjenčali. Sophie se povukla iz medija, počela raditi kao instruktorica joge; pobornica je zdravog načina života i nutricionizma, te je aktivno angažirana na rješavanju raznih problema kanadskog društva. 

Borac za izbjeglice

Justin Trudeau danas predstavlja istinsko osvježenje, kako u Kanadi tako i u svijetu. Nakon što je sa vlasti skinuo konzervativce, vratio je toleranciju kao način života u Kanadu. Izričit u borbi protiv islamofobije, Justin je kao neka vrsta viteza na bijelom konju koji spašava svijet. Dobro, barem Kanadu. Njegova vlada je sastavljena od pripadnika manjina u svakom smislu i velikog broja žena, sikh je postao ministar odbrane, a kad su Trudeaua upitali zašto je u vladi čak 50 posto žena, odgovorio je: “Zato što je ovo 2015.” Prioritet mu je zaštita životne sredine, bori se za prava žena kao da je i sam jedna od njih, povećava poreze za bogate te poručuje izbjeglicama: “Svi vi koji bježite od progona, terorizma i rata, Kanađani će vas prihvatiti, bez obzira na vašu vjeru. Različitost je naša snaga.”

Latest Posts

Raport

spot_img