Nedavno objavljeno

SANELA DIANA JENKINS: Eliyanah je Božji odgovor

Protekla je godina našoj uspješnoj poduzetnici i filantropkinji i njenom životnom partneru, muzičaru Asheru Monroeu, donijela neprocjenjiv dar: kćerkicu Eliyanah, koja je na svijet došla 25. novembra. U intervjuu za naš magazin, Sanela Diana Jenkins govori o trudnoći koju je čuvala u tajnosti, otkrila zašto se iz Malibua odselila u London, kako se Asher snalazi kao tata, te koliko je pandemija utjecala na njen privatni i poslovni život

Razgovarala Lejla Lojo-Karamehmedović
Snimci Privatni album

Tešku 2020. godinu polako ostavljamo u prošlosti, nadajući se da se baš ništa iz nje neće preslikati na dane ispred nas. Iako će je većina pamtiti po borbi protiv koronavirusa i njegovim posljedicama, nekima je 2020. ipak odlučila podariti najveću radost. Jedna od tih sretnica je svjetski uspješna poduzetnica i filantropkinja Sanela Diana Jenkins, koja je po treći put postala majka.
Iz prvog braka ima kćerku Eneyu (18) i sina Innisa (21), koji su presretni zbog dolaska najmlađeg člana porodice.
Sanela je odavno dokazala ljubav i neraskidivu vezu prema svojoj domovini i rodnom Sarajevu, pa je i vijest o rođenju kćerkice obradovala ne samo brojne Saneline prijatelje u Engleskoj i Americi, gdje živi i radi od ‘90-ih, nego i njene sunarodnjake u BiH. Čestitke Saneli i njenom životnom partneru, novopečenom tati Asheru Monroeu, američkom kantautoru, plesaču i glumcu, pristizale su kako iz BiH, tako i iz svih dijelova svijeta, posebno na Instagramu, gdje je Sanela u januaru prvi put objavila fotografiju djevojčice u tatinom zagrljaju, te se na ovom neprocjenjivom daru zahvalila 2020. godini.

Na početku vam želimo sretnu i uspješnu 2021. godinu. Iako važite za ženu koja ima sve, šta ste poželjeli kada su se kazaljke poklopile 31. decembra u ponoć? 
– Hvala, i vama sretna Nova godina, kao i svim čitateljkama i čitateljima. Poželjela sam prije svega zdravlje za svoju porodicu, prijatelje i sve ljude, a kad smo zdravi onda je sve lakše. 
Godinu iza nas teško da ćemo moći pamtiti po lijepim dešavanjima na globalnom planu, ali zato je vaš mikrosvijet postao bogatiji za novog, najmlađeg člana porodice. Iskrene čestitke!
– Godina koja je prošla jedna je od onih teških godina koje donese vrijeme. Istorija pamti takva, a i teža vremena. Važno je da taj period ne potraje. Hvala vam na čestitkama za kćerku, koja je na svijet došla 25. novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine. 
Dragi Bog je odgovorio na molitvu da se i treći put ostvarim kao majka, a njeno ime znači upravo to: “Bog mi je odgovorio” ili Eliyanah. Posebno mi je drago što se Eliyanah rodila na tako važan praznik za našu zemlju. Bez obzira što sam dugo godina sa adresom izvan domovine, za Bosnu i Hercegovinu se borim na svim meridijanima. Dan njenog rođenja imat će dodatnu važnost i simboliku. 

Malena Eliyanah u naručju Sir Eltona Johna: Legendarni muzičar i njegov suprug David Furnish (na slici sa sinovima) veliki su prijatelji Sanele, Innisa i Eneye Jenkins te Ashera Monroea
Možete li se prisjetiti trenutka kada ste saznali da ste u drugom stanju? Kako ste se tada osjećali, jeste li se plašili s obzirom na pandemiju koronavirusa?
– Nisam se plašila, jer s vremenom sam naučila da na mnogo toga ne možemo utjecati. Sve se dešava po nekom slijedu. Trebamo osluškivati, pokušati se prilagođavati i uraditi ono što je do nas. Sigurno da sam bila sretna i ozarena. Vjerovala sam da će sve ići svojim tokom. Tako je i bilo, ponašala sam se bez opterećenja. 
Kako vam je bilo iznijeti trudnoću? Ko vam je, osim Ashera, bio najveća podrška?
– Sve je prošlo bez ikakvih problema, a pomoglo mi je i to što sam u dobroj kondiciji jer redovno sam vježbala prije, a i tokom trudnoće. Pored Ashera, sa mnom su uvijek bili sin Innis i kćerka Eneya, koji su već odrasli. Sa roditeljima u Sarajevu sam u redovnom kontaktu, ali zbog korone smo reducirali viđanje ove godine. To je moj mali svijet i svi oni su mi pružali neizmjernu podršku i ljubav. 
Možete li ovu trudnoću uporediti sa prethodne dvije, po čemu su slične, ili različite? Jeste li, možda, sada imali više prilike da uživate u svojim trudničkim danima?
– Nisam o tome nešto posebno razmišljala. Radovala sam se svakoj trudnoći i očekivala bebu sa puno ljubavi. Ovaj put je drugačije jer sam uz sebe imala prve dvije “bebe” koje su danas zrele osobe.
 Kako se Asher snalazi u ulozi tate?
– Asher je inače veoma brižan, a kao tata posebno pažljiv. Uživa u svakom momentu u našem obogaćenom mikrosvijetu. Kao i kod svakog novorođenčeta, mama je, ipak, tu najviše iz objektivnih razloga. Svima nam je Eliyanah dala novu energiju i dodatni smisao životima, s puno ljubavi. 
Kako su na dolazak sestre reagirali Eneya i Innis?
– Inače smo veoma bliski i imamo drugarski odnos. Bez obzira što su oboje rođeni u Londonu i žive i školuju se na Zapadu, ljeta provedena sa nanom i dedom u Bosni uveliko su utjecala na formiranje njihovih karaktera. Bosanska porodična bliskost i odrastanje u gužvi dio je naše kulture, i naš novi član porodice samo je “upao” u to okruženje. Oboje su presretni što su dobili sestru. 
“Ljeto sam provela u Evropi i onda mi je London bio najbolji izbor za posljednje trudničke dane i porod. Ne mora značiti da ću ostati ovdje. Čekat ćemo razvoj situacije i potom donijeti odluku šta dalje”
Kada ste 1992. godine izbjegli najprije u Hrvatsku, a potom u Englesku, bilo vam je veoma važno da ne zapostavite svoju porodicu i trudili ste se svim silama da im pomognete. Odgajate li u tom duhu i svoju djecu, da jedni drugima uvijek trebaju biti najvažniji i na prvom mjestu?
– Možemo se seliti na kraj svijeta, kao što sam i ja odselila, ali ne možemo pobjeći od sebe. Kultura i karakteri su duboko usađeni u nama i ne može ih nova adresa stanovanja promijeniti. Moja djeca su veoma privržena Sarajevu i cijeloj zemlji kao da su u BiH konstantno rasli. Govore čisti bosanski jezik, tamo imaju veoma bliske prijatelje. U posljednjih nekoliko godina više od mene dolaze u BiH. Kada je u pitanju vezanost za porodicu i prijatelje, uvjerena sam da su isti kao i svi njihovi vršnjaci u Bosni. 
Je li dolazak prinove utjecao i na vašu odluku da se preselite u London? Šta vas je podstaklo na ponovni dolazak u Evropu?
– Ta odluka desila se iz nekoliko razloga, a prije svega jer je pandemija poremetila dosta toga. Ljeto sam provela u Evropi i onda mi je London bio najbolji izbor za posljednje trudničke dane i porod. Ne mora značiti da ću ostati ovdje. Čekat ćemo razvoj situacije i potom donijeti odluku šta dalje. 
Jedna ste od najuspješnijih žena u poslovnom svijetu. Kako se pandemija odrazila na vaše poslovanje i kompaniju zdravih pića “Neuro Drinks”? Koliko se, uopće, bilo moguće pripremiti za ovo što je zadesilo cijeli svijet?
– Očigledno je da se ni najrazvijenije države svijeta nisu mogle u potpunosti pripremiti. Pandemija je nešto izvan ljudske kontrole i na nama je da se nosimo s tim kako možemo i umijemo. Neki sektori ekonomije su pogođeni više, neki manje. Turizam i sve industrijske grane koje su vezane za turizam su uglavnom najviše stradale. “Neuro Drinks” i dalje dobro stoji jer spada u industriju zdravih pića. Imamo dobre napitke koji ojačavaju i podižu imunitet, pa je u nekim segmentima i porasla prodaja. Sve u svemu, dobro stoji na tržištu. 
Hoćemo li se moći vratiti životu kakav smo poznavali? Jeste li optimistični po ovom pitanju?
– Po prirodi sam uvijek optimista. Sa pronalaskom vakcine vjerujem da će se situacija smirivati, ali ne tako naglo kako mi priželjkujemo. Kao što znamo, potrebno je vakcinisati većinu svjetske populacije u određenom procentu kako bi pandemija stala. U ovom momentu ni nauka nema potpune odgovore kojom dinamikom će se odvijati proces imunizacije. Ipak, važno je da je vakcina pronađena i vjerujem da će to pomoći da se postepeno vratimo na staro. 
Kakva je trenutno situacija s covidom u Londonu? Koliko ste morali promijeniti svoje uobičajene životne navike?
– Situacija nije najbolja, ali pridržavamo se svih mjera koliko god možemo. Izlasci su svedeni na minimum i čekamo bolja vremena. 
Život vas nikada nije mazio, ali ste zbog svega što ste prošli u mladosti naučili cijeniti ono što danas imate. Na čemu ste, kada je vaš život u pitanju, danas najviše zahvalni? 
– Mislim da je to, ipak, temelj koji vam daju roditelji i okolina. Sarajevo je sredina gdje je dobro provesti vrijeme odrastanja, jer tolika količina inteligencije i šarma na malom prostoru ostavi pozitivne tragove na ljudima. Ipak, uz te pretpostavke važno je dalje raditi na sebi da bismo razumjeli širu sliku i kretanja u svijetu. Danas je to malo drugačije, pa možemo biti u toku svih dešavanja i živjeti na planini, ili biti izvan događaja, a živjeti u Parizu ili New Yorku. U vremenu u kojem živimo komunikacija je svima dostupna i možemo naučiti skoro sve što nas zanima samo ako imamo pristup internetu. Ali, na kraju, bitno je na koje temelje stavljamo to znanje i informacije. Ako su temelji dobri, sve ostalo je lakše.
Gracija 407, 22.1.2021. godine

Latest Posts

Raport

spot_img