Nedavno objavljeno

Berna Balić: Svako ima svoje mjesto pod zvijezdama

Prva pjesma i spot, imena San za dan, trebali su označiti početak solističke karijere mlade Berne Balić na promociji u Sarajevu zakazanoj za mart, međutim, planove je odgodila pandemija koronavirusa. Inače, za Bernin prvijenac posebna zasluga pripada njenim roditeljima – glumici Medihi Musliović i biznismenu Selenu Balić, nekadašnjem pjevaču i gitaristi benda Sonidos Barbaros

Napisala Živana Jovančić
Snimio Kemal Softić/Spektroom

Berna Balić novo je lice bh. muzičke scene, naša nova nada. Pjesmom San za dan, ljubavnom i sentimentalnom, započela je solističku karijeru, a taj korak dugo je i pažljivo pripreman. Pjesma je sama po sebi zanimljiva mala priča: prvo je nastala melodija, čiji je autor Vladimir Graić, poznati kompozitor Molitve, s kojom je Marija Šerifović pobijedila na Eurosongu 2007. godine. Demo snimak nove melodije poslušao je Bernin otac, Selen Balić, poznati biznismen. Melodija mu se dopala, napisao je stihove, a da su riječi efektno zazvučale očito je i po tome što je Berna, u žargonskom stilu, pred tatom odmah uskliknula – kupljeno! Snimanje pjesme i spota San za dan, čiji aranžman potpisuje Nemanja Filipović, završeno je 28. februara u produkciji PGP RTS-a, a samo nekoliko dana kasnije održana je i beogradska promocija u hotelu Crowne Plaza.

 

Sve je bilo spremno i za sarajevsku promociju, zakazanu za 20. mart u klubu EFSA, međutim, pandemija koronavirusa odgodila je planove. Berna od promocije nije odustala, niti je na to pomišljala, zasada je prolongira na izvjesno vrijeme, do nekog pravog trenutka. “Ne mogu reći da me nije bilo strah nove situacije u kojoj smo se svi našli, ali sam znala i osjećala da će sve brzo proći”, govori Berna danas. “Vrijeme sam provodila sa meni najbližim osobama te sa novim članom porodice – malenim psom Floydom.”

Nebrušeni dijamant

Mnogi Bernini prijatelji, koji su već imali priliku da čuju pjesmu San za dan, zasuli su komplimentima njen specifičan glas te isticali tekst pjesme, prepun emocije i iskrenosti, što je bitna razlika u odnosu na današnje drske i vulgarne tekstove.
Posebna zasluga u kreiranju Berninog muzičkog prvijenca pripada njenim roditeljima – poznatoj glumici Medihi Musliović i Selenu Baliću, nekadašnjem vokalu i gitaristi benda Sonidos Barbaros. “Moji roditelji išli su sa mnom korak po korak i radili su na pjesmi jednako koliko i ja. Otac je dao divan tekst, a mama kritički i umjetnički doprinos artikulaciji riječi, dikciji, akcentu, sugerisala mi je pokrete i držanje prilikom snimanja spota. To je ono u čemu je moja mama dobra. Pogriješila bih da je nisam poslušala.”

Kompletan tekst možete pročitati u Gracij 391, 12.6.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img