Nedavno objavljeno

Janjeći but s umakom od bijelog luka

Kada pri pripremanju jela temperatura nije visoka, namirnice zadrže više hranjivih sastojaka, ukusne su i neodoljivo mekane. Trebat će vam malo više vremena, ali – vrijedi

(za 6 osoba)

POTREBNO:
but od 1,5 kg,
2 kašike prezle,
15 česana bijelog luka,
po vezica peršuna i ruzmarina,
5-6 listova lovora,
1,5 dl mlijeka,
100 g vrhnja za kuhanje,
kašičica paradajz-koncentrata,
maslinovo ulje,
so i biber

PRIPREMA: Isjeckati peršun sa 1 česnom bijelog luka, dodati prezlu, malo ulja i promiješati. Oštrim nožem zarezati meso na nekoliko mjesta, dobivene “džepove” napuniti mješavinom, cijeli but poprskati uljem i svezati ga koncem da zadrži oblik. But staviti u tepsiju prekrivenu papirom za pečenje i peći 10 minuta na 180 stepeni, zatim smanjiti na 75 i u tepsiju ubaciti 3 česna bijelog luka, ruzmarin, lovor i peći 3 sata. Preostali bijeli luk oguliti, preliti mlijekom i kuhati na laganoj vatri dok ne omekša. Dodati paradajz i vrhnje, posoliti, pobiberiti, izmiksati i poslužiti uz janjeći but.

Latest Posts

Raport

spot_img