Nedavno objavljeno

MASLAČAK: Saveznik našeg zdravlja

Ova samonikla biljka, koju obično doživljavamo kao cvijeće ili korov, prava je riznica vitamina i minerala

Maslačak se od davnina upotrebljava kao ljekovita biljka. Osobito je cijenjen u narodnoj medicini. Pospješuje funkcije jetre i bubrega, omogućuje bolju prokrvljenost vezivnog tkiva te time povoljno djeluje na bolesti mišića i zglobova, posebno gihta.

U medicinske svrhe, prema evropskoj regulativi, ljekoviti su i korijen (Taraxaci radix) i list (Taraxaci folium). U modernoj fitoterapiji preferira se upotreba korijena, no učinkovitost se postiže i s listovima i s korijenom.

Diuretsko djelovanje lista maslačka pripisuje se visokom udjelu kalija

List maslačka je dobar diuretik pa ga Evropski naučni komitet za fitoterapiju (ESCOP) preporučuje kod potrebe za pojačanim mokrenjem, npr. kod čestih infekcija mokraćnog sistema ili visokoga krvnog pritiska. Diuretsko djelovanje pripisuje se visokom udjelu kalija. Ako imate osjećaj nadutosti, čaj maslačka može pomoći.

Korijen maslačka podstiče stvaranje i lučenje žuči. Podstiče apetit pa se preporučuje kod probavnih tegoba, nedovoljnog lučenja žuči i manjka apetita. U modernoj fitoterapiji korijen maslačka koristi se kod drenaže (čišćenja) jetre i žuči, kod tegoba kao što su alergije, kožne tegobe, pretilost i celulit.

Stručnjaci sa zdravstvenog portala Healthline navode koja pozitivna djelovanja maslačak može imati, a to su:

* smanjenje upalnih procesa u organizmu

* regulacija koncentracije glukoze u krvi

* snižavanje krvnog pritiska

* poboljšanje probave

* zaštita ćelija od oštećenja slobodnim radikalima

* zaštita jetre

* zaštita kože od oštećenja UV zračenjem.

Kako ga konzumirati

Lišće maslačka možemo koristiti u salatama, supama i sokovima. Možete ga pripremiti na isti način kao špinat. Lišće i cvijet možete osušiti i praviti od njih čaj. Korijen možete osušiti i ispeći, te ga koristiti kao zamjenu za kafu, a od cvijeća napraviti vino ili med.

Čaj od lista

Četiri do 10 grama suhog lista maslačka prelijte sa 250 ml kipuće vode, ostavite da stoji 10 minuta te potom procijedite. Priprema se tri puta na dan i pije između obroka.

Čaj od korijena

Tri do pet grama korijena stavite u mlaku vodu i kad provri kuhajte 10 minuta. Potom procijedite i pije dva do tri puta na dan, pola sata prije jela.

Korijen se koristi, pored ostalog, za čišćenje jetre i žuči

 

OPREZ! Zbog aktivnih supstanci, maslačak ne bi trebale koristiti trudnice, dojilje i osobe alergične na korov i trave.

Latest Posts

Raport

spot_img