MIRHA TESKEREDŽIĆ: Ljubav na prvi pogled

Između Mirhe Teskeredžić, asistentice za migracije i komunikacije u Ambasadi Kraljevine Švedske u BiH, i shih tzua Dantea rodila se ljubav na prvi pogled još prije devet godina, kad joj je prijateljica javila da njena komšinica ima kučiće za udomljavanje.

0
287

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimio Amer Kuhinja/Spektroom

“Čim sam ga ugledala, on se okrenuo na leđa i prepustio se. Njegova sestra je lajala, a on kao bubica, miran. Tu se pojavio i tata moje prijateljice: Hajde, uzmi ga, baš je sladak, imam ja i torbicu za cuku… I ja sam se našla u autu, s cukom u tašni… Nisam ga smjela sama okupati, nego sam zvala rodbinu u pomoć. I tako je počeo naš zajednički život.” 

Za početak, život s Danteom podrazumijevao je Mirhino buđenje barem sat ili sat i po ranije nego inače. Navikli su se odmah da je jutro rezervisano za maženje i igranje, potom hranjenje i šetnju. “Što je šetnja duža, on se više umori pa bude smireniji kad ga ostavljam samog u kući. Nakon posla nema puno zadržavanja u gradu, jer on zna otprilike kad se dolazi s posla. Dolazak kući je posebna priča: skakanje po meni. Moram se potruditi da se lijepo pozdravim da bih mogla spustiti tašnu…” Mirha se trudi da Dante rijetko bude sam navečer, jer, kako veli, dovoljno mu je što cijeli dan očekuje kad će se ulazna vrata otvoriti.

Posljednje četiri godine Dante tokom dana vrijeme provodi s Kenanom, mladićem kojeg je Mirha angažovala kako bi njen ljubimac imao rutinu šetnji. “Kad putujem, onda seli u Logavinu, kod Adise i njene porodice, spava u dječijoj sobi sa njenom djecom i uživa. Adisa je s njim otkako je stigao u moj dom.” Dante zapravo najviše uživa kad je neko pored njega, a kako jako voli djecu, Mirhini bratići Dino i Kan su mu omiljeni drugovi. 

Zna biti, kako nam Mirha priča, jako nestašan. “Često ujutro kad se spremam za posao ukrade nešto iz moje tašne, karmin, rukavicu… pa se ganjamo po kući da to vrati. Mislim da zapravo želi reći ‘nemoj ići’. Usto, ne voli grmljavinu, odmah sve posude s hranom i vodom isprevrće.” Danteov najveći nestašluk je bio kad je grickanjem potpuno uništio blindirana vrata. A kad je shvatio kako po aktiviranju alarma svi dođu kući, jedno je vrijeme skoro svako ujutro namjerno skakao uvis po krevetu, toliko da bi ga senzor uhvatio. “Upali se alarm, mi dojurimo – a on sav sretan.” 

Gracija 377, 20.9.2019.

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here