Nedavno objavljeno

spot_img

Sedamdesete i osamdesete se vraćaju u modu

Modna industrija poznata je osim po kreativnosti, i po recikiliranju trendova, a stilovi iz prošlih decenija redovno inspiriraju dizajnere i stiliste. Na velika vrata se vraćaju stilovi iz 70-ih i 80-ih godina, donoseći sa sobom šarm, živopisne boje i prepoznatljive krojeve koji su obilježili te periode.

Era hippy stila i disko kulture

Sedamdesete godine prošlog vijeka bile su decenija koja je donijela radikalne promjene u društvu, kulturi, naravno, modi. Hippy pokret, sa svojim naglaskom na slobodu, ljubav i pacifizam, odrazio se u modnim trendovima tog vremena. Cvjetni printovi, široke pantalone, maksi haljine i frizure sa puno volumena postale su zaštitni znak ovog perioda.

 

Disko kultura, koja je vladala, donijela je još jednu eksploziju boja i ekstravagancije. Šarene i svjetlucave tkanine, uske pantalone i platforme dominirale su plesnim podijumima, a uticaj ovog stila vidljiv je i danas u večernjim kolekcijama mnogih dizajnera.

Modni trendovi iz 70-ih godina, kao što su široke pantalone, cvjetni printovi i platforme, ponovo su u fokusu. Dizajneri Marc Jacobs i Gucci uključili su elemente ove ere u svoje najnovije kolekcije, sa velikim frizurama i odjevnim komadima inspirisanim disko kulturom i hipi pokretom. U 2024. godini, Marc Jacobsova kolekcija za proljeće/ljeto predstavila je tartan kapute i kožne sakoe sa širokim ramenima, dok su popularne cipele iz 70-ih, poput Adidas SL72 i Samba patika, ponovo u modi​.

Marc Jacobs kolekcija proljeće/ljeto 2024
Marc Jacobs kolekcija proljeće/ljeto 2024

Ekstravagancija i glamur

Osamdesete su, s druge strane, bile sinonim za pretjerivanje i luksuz. Ovo je bila era kada su jarke boje, hrabre siluete i bogati ukrasi bili norma. Modni dizajneri kao što su Versace i Jean-Paul Gaultier postali su poznati po svojim kreacijama koje su slavile moć i glamur.

Povratak ovog stila danas je vidljiv kroz upotrebu metalik materijala, oversized sakoa, jastučića za ramena i visokog struka. Ove karakteristike su osvježene modernim detaljima, stvarajući spoj starog i novog koji osvaja modne piste i ulice.

Follow the fashion

U konačnici, povratak mode iz 70-ih i 80-ih godina pokazuje da je moda neprestano evoluirajuća umjetnost, koja uvijek iznova pronalazi inspiraciju u prošlosti dok hrabro gleda ka budućnosti.

Ovi trendovi su vidljivi ne samo na modnim pistama već i na crvenim tepisima. Na primjer, Miley Cyrus je na dodjeli Grammy nagrada ove godine nosila vintage Bob Mackie haljinu, kombinirajući dva ključna elementa iz 70-ih: frizuru s puno volumena i glamuroznu odjeću.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport