Nedavno objavljeno

spot_img

IN MEMORIAM Zbogom, Matthew; zbogom, Chandler

Ostvario je dječačke snove postavši glumac, imao epizodnu ulogu u Beverly Hillsu, dosegao zvjezdani status kao Chandler Bing u Prijateljima, ljubovao sa Julijom Roberts, ali prošao i pakao ovisnosti o alkoholu i tabletama – potrošivši devet miliona dolara na rehabilitaciju. Umro je u 54. godini

Priredila Mersiha Drinjaković

Da nije bilo želje jednog tvrdoglavog tinejdžera imenom Matthew Perry, rodom iz Massachusettsa, koji je djetinjstvo proveo u Kanadi gdje je njegova majka Suzzane radila kao novinarka i tajnica za odnose s javnošću kanadskog premijera Pierrea Trudeaua, a otac John Bennet Perry bio glumac, nikad Prijatelji ne bi bili ono što jesu postali. Kultna serija čiji je humor obillježio generacije osamdesetih i devedesetih prestala se prikazivati 2004., ali nikad nije prestajala s emitovanjem u nekom kutku svijeta, na radost starijih, ali i mlađih fanova njujorške šestorke. Uz Matthewa Perryja glumili su Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc i David Schwimmer. I tokom deset godina i deset sezona serije postali bliski prijatelji, čije je ujedinjenje organizirala TV kuća HBO u specijalu nazvanom Ponovo zajedno, emitiranom u maju 2021. Njih šestero i specijalni gosti koji su bili dijelom Prijatelja tokom godina, kao i njihovi kreatori David Crane i Marta Kauffman, usrećili su milione obožavatelja kad su na malom ekranu podsjetili i sebe i nas na slavne dane serije.

Tablete i alkohol

Perry je i tada izgledao umoran, depresivan, ali ipak sretan što su se Prijatelji ujedinili. I niko nije ni slutio da ćemo godinu i po kasnije dobiti vijest o njegovoj smrti. A takav kraj sigurno nije mogao ni zamisliti dječak Matthew odrastajući u Kanadi. Matthewovi roditelji razveli su se kada je bio dijete. I iako je ostao blizak s oboje, počeo je eksperimentirati s alkoholom u dobi od 14 godina, ali piće nije riješilo usamljenost koju je u sebi osjećao. Gluma i slava mogli su mu, vjerovao je, osigurati sretniji život: počeo je s malim ulogama u serijama poput Beverly Hillsa, a nakon niza uloga u kratkotrajnim serijama, javio se 1994. na audiciju za sitcom koji je imao radni naziv Six of one (kasnije promijenjen u Prijatelji). Sa 24 godine postao je najmlađi član glumačke postave. Već prva sezona postaje hit, a do treće je glumačka ekipa postala je planetarno poznata. Zajedno su proveli 10 sezona, do 2004., kada su zarađivali milion dolara po epizodi.

Perry je bio omiljen među fanovima serije kao simpatični, sarkastični i duhoviti Chandler Bing. Međutim, 1997., nakon nesreće na jet-skiju, počinje uzimati tablete protiv bolova o kojima postaje ovisan. To i alkohol koji pije od 14. godine bit će pogubni za njegovo zdravlje. “Možete pratiti putanju moje ovisnosti ako mjerite moju težinu od sezone do sezone. Kad sam debeo, to je alkohol. Kada sam mršav, to su tablete”, priznao je svojevremeno. U intervjuu za New York Times je otkrio kako je potrošio oko devet miliona dolara na odvikavanje od tableta i alkohola.

Gluma u Prijateljima donijela mu je i kratkotrajnu romansu sa miljenicom Hollywooda Julijom Roberts, davne 1995., kada se ona pojavila u epizodnoj ulozi u seriji. Potrajalo je samo dva mjeseca, a Matthew je kasnije priznao zašto je okončao vezu: “Stalno sam bio uvjeren u to da će prekinuti sa mnom. Zašto ne bi? Nisam bio dovoljan i nikad ne bih mogao biti dovoljan. Bio sam slomljen, nedostojan ljubavi.”

Paralelno s Prijateljima gradio je i filmsku karijeru, uglavnom u romantičnim komedijama. Sa Salmom Hayek 1997. snimio je Brak nabrzaka, a dvije godine kasnije, s Neve Campbell bio je u hitu Troje za tango. S Bruceom Willisom snimio je 2000. crnu komediju Ubica mekog srca, koja je nekoliko godina kasnije dobila i nastavak, a odlično primljena kod publike bila je i komedija Serving Sara s Elizabeth Hurley iz 2002.

Smrt u džakuziju

Ipak, od kraja snimanja Prijatelja 2004., i karijera i privatni život krenuli su silaznom putanjom. Glumio je u različitim serijama, poput Studio 60 on Sunset Strip, ali nijedna nije ni mogla dostići status Prijatelja. Istovremeno, i zdravlje mu se drastično pogoršavalo, a borba s ovisnostima postajala je sve teža. Umalo je bilo fatalno po njega 2017. nakon što mu je puklo debelo crijevo, a na operaciji mu je stalo srce i bio je u komi. Ipak, izvukao se. “Ljekari su rekli mojoj porodici da sam imao dva posto šanse da preživim. Bio sam priključen na uređaj za potpomognuto disanje, koji se zove ECMO. Rijetko ko uspije preživjeti. Bilo je to pravo čudo”, rekao je za magazin People.

Lani je objavio memoare pod naslovom Prijatelji, ljubavnici i velika strašna stvar, u kojima je otvoreno progovorio o najtežim danima i odnosima s brojnim slavnim osobama. Memoari su postali bestseller.

Desetak dana prije smrti, 16. oktobra, na društvenim mrežama objavio je rijetku zajedničku fotografiju s ocem Johnom Bennetom. Umro je u svom domu u kvartu Pacific Palisades u Los Angelesu, pronađen je mrtav u džakuziju, a iako uzrok smrti nije službeno objavljen, postoje indicije da je imao srčani udar, nakon čega se utopio. Zbogom, Matthew; zbogom, Chandler.

 

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport