Salata nas uvijek asocira na zelenu salatu. Ukoliko je nemate, možete probati i druge varijante, također jako ukusne
POTREBNO:
2 šake rukole,
1 šaka matovilca,
1 komad svježeg lososa (250 g) debljine 2 cm,
5-6 rotkvica,
2 krompira,
so,
biber,
limunov sok,
1/2 kašičice senfa,
balzamički ocat,
maslinovo ulje
PRIPREMA: Lososu pincetom izvadite kosti (dlanom pređite preko površine kako biste osjetili gdje su kosti). Posolite, namažite senfom sa svih strana, premažite sokom od limuna i pobiberite. Krompir ogulite i narežite na kocke pa stavite kuhati, a za to vrijeme operite salatu i rotkvice. Rotkvice narežite na kolutove, pomiješajte s rukolom i matovilcem i stavite na tanjir za serviranje. Kada je krompir gotov, procijedite vodu, krompir posolite i zalijte maslinovim uljem pa promiješajte te poslažite po salati. U tavi na 2 kašike maslinovog ulja pecite losos 2 minuta sa svake strane na srednje jakoj vatri. Kada je pečen, natrgajte ga na komade i poslažite po salati i krompiru. U posebnoj posudici pomiješajte malo maslinovog ulja, balzamičkog octa, limunovog soka i prstohvat soli. Prilikom serviranja sve pokapajte napravljenom mješavinom.