spot_img

Nedavno objavljeno

ON je bolestan!

Pripremite se za opasnost koja stiže promjenom godišnjeg doba i zahlađenjem: odrastao muškarac se može razboljeti. I pred vama pojaviti u izdanju sasvim drugačijem od onog iz vaših snova... Kako preživjeti njegova prenemaganja?

Stigli su hladniji dani a sa njima i neizbježne prehlade i gripe. Svakog dana ćemo slušati i gledati vijesti koje će obećavati kišu, hladnoću, pa i snijeg, a uz sve to ide i prehlada. Sa svih strana će nas savjetovati o tome kako se obući i šta jesti (naravno, što više voća i povrća, tekućine i C vitamina). Na kraju, neminovno će stići i posljednje “otkriće” – u najrizičnije skupine spadaju djeca i starije osobe. A niko ne spominje, niti će spomenuti najugroženiju kategoriju na svijetu – kategoriju odraslih muškaraca. Jer, kada se oni razbole, potrebno je proglasiti stanje opasnosti.

Gripa

Kada žena ima temperaturu, uglavnom radi i ponaša se kao i obično. Kada muškarac posegne za toplomjerom i on pokaže 37,2, istog trena počinje besmisleno mumljati, legne u krevet, počinje drhtati, troši na tone papirnih maramica i posmatra vas pogledom napuštenog psa. Njegova brada raste munjevitom brzinom, obuzimaju ga napadi kihanja i kašljanja praćeni teatralnim usporenim pokretima, jadikovkama izgovorenim poluzatvorenih očiju… Šekspirovski scenarij. Uza sve to, od vas ništa ne traži. Naprotiv, gunđajući vas pokušava ubijediti kako nema potrebe da brinete za njega. Ne dajte se prevariti, telepatski vas nastoji navesti da mu donesete pokrivač, čaj, sok od cijeđene narandže i neke sportske novine.

Zubobolja

U ovom slučaju muškarac pokazuje svu svoju nepokolebljivost. Sa grimasom na licu naučenom od samog Marlon Branda, lagano šeta po sobi, veoma iziritiran što ga niko ne pita kako je. Nakon što vam otkrije razlog svoje patnje i nakon što mu, naravno, kažete da ode zubaru, njegov odgovor je: “Ne mogu.” I ne laže, zaista neće otići, ali ne zato što nema vremena, nego, jednostavno, zbog straha od zubara.

Bolna leđa

Dok mirno priča, radeći usput nešto banalno i jednostavno (čak i za njega) – otvara ladicu ili veže cipelu, odjednom stane, ukočen i preneražen. Reuma, nešto ga je “presjeklo” u leđima, vrat se ukočio… Bilo šta od toga da mu se desilo, u njegovoj je glavi samo jedna strašna misao: Star sam! Zato se prosječan muškarac toliko i trudi pretvarati kako se ništa nije desilo. Kao da ga ne odaje ukočenost i veličanstvena sporost pokreta pri najmanjoj promjeni položaja. A tek taj ukočeni pogled!

Trbobolja

Veoma je poseban ovaj oblik muške patnje i to po dostojantvu sa kojim podnosi bol. U ovom slučaju se, za razliku od drugih, mora istinski boriti sa podmuklim neprijateljem. Kada u svom stomaku osjeti pravu nuklearnu katastrofu, muškarac se herojski opire i kupa u znoju, sanjajući kako se pred njim materijalizira luksuzni WC, a on se na koljenima moli, kaje za sve svoje grijehe i obećava da će od sutra jesti samo makrobiotičku hranu. Spašen, dan kasnije, nazvat će da vas obavijesti kako je rezervirao sto u restoranu. Nedavno je George Bush iznenada zatražio kratku pauzu tokom važnog sastanka radi odlaska u WC. Dešava se i predsjednicima država.

Glavobolja

Kada je odrastao muškarac tih i ozbiljan to je znak da ima glavobolju. Neophodno je shvatiti jednu stvar: boli ga glava, to jest, mjesto gdje nastaju sva njegova duboka razmišljanja i briljantne ideje. Ta “uvreda” ga tjera da gleda prezrivo oko sebe, diže pogled prema svodu, trlja oči, trese glavom, često uzdiše i više puta se izvinjava za činjenicu kako zaista nije u stanju biti genijalan kao obično.

Misteriozna bol

U kasno popodne nešto ga zaboli u predjelu slijepog crijeva, onda osjeti kao neko grebanje u koljenu, nakon večere ga “probada” između rebara, a noću “ubija” žgaravica. O čemu se radi? Može li sve to imati neke veze sa onim smetnjama u uhu prije tri godine? Imate dvije mogućnosti: jednostavno mu reći da posjeti ljekara ili zanemariti potpuno sve vaše aktivnosti i krenuti sa njim u obilazak raznih travara, homeopata, bioenergičara… Prva opcija je, prirodno, bolja za njegovo zdravlje. Osim u slučaju da ga ljekar, ugledavši ga po deseti put te sedmice, ne ubije.

Iščašenja i lomovi

U ovim slučajevima je važno razlikovati uzroke koji su doveli do nesretnog događaja. Ako se desio na poslu ili dok je u kući radio nešto korisno, reagirat će katastrofalno. Naizmjenična stanja depresije i napadi bijesa uslijedit će ukoliko je pao sa merdevina dok je krečio. Razbacat će sve oko sebe, uz priču o nepotrebnom krečenju i razmišljanje koliko će mu neugodnosti donijeti privremena invalidnost. Ali, ako je pao s motora ili dok je igrao fudbal sa prijateljima, to je već nešto drugo. Šepat će ponosno kao ranjenik, držeći štaku kao kralj žezlo, i blaženo uživati u svojoj boli.

Želite li usrećiti svog “ranjenog” muškarca, uzmite rendgenski snimak, uokvirite ga i objesite u dnevni boravak. Naravno, ako on to već nije sam učinio.

Latest Posts

Raport

spot_img