Nedavno objavljeno

Udala se Jacinda Ardern

Bivša novozelandska premijerka Jacinda Ardern udala se za svog dugogodišnjeg zaručnika Clarkea Gayforda na ceremoniji u vinariji na istočnoj obali novozelandskog Sjevernog otoka, u regiji Hawke's Bay gdje živi Gayfordova porodica.

 Kada je 21. juna 2018., rodila kćer ušla je u historiju kao prva državnica zapadne hemisfere koja je tokom mandata postala majka (na istočnoj hemisferi bila je to pakistanska premijerka Benazir Bhutto, koja je rodila kćerku 1990.). “Dobro došla na svijet”, napisala je sad već bivša novozelandska premijerka Jacinda Ardern tad na Facebooku, uz fotografiju na kojoj sa partnerom Clarkom Gayfordom, voditeljem TV emisije o ribolovu, drži tek rođenu djevojčicu, koju su nazvali Neve Te Aroha. Igrom slučaja, Jacindina kćerka rođena je na isti dan kao i Benazir Bhutto, koja je ubijena u atentatu 2007., te kao britanski princ William.

Liderka novog doba 

Jacinda Kate Laurell Ardern rođena je 26. jula 1980. u Hamiltonu, a odrastala u Morrinsvilleu i Murupari, dva grada u kojima je njezin otac Ross, policijski oficir, bio na službi, dok je majka Laurell radila catering za škole. Odgojena je u mormonskoj tradiciji, ali je napustila crkvu zbog negativnih stavova o homoseksualnosti, te se kao tinejdžerica priključila Laburistima na nagovor svoje tetke Marie, njihove dugogodišnje članice, zdušno se zalažući za ženska prava. Završila je studij komunikacija i odnose s javnošću, radila kao volonterka u javnoj kuhinji u New Yorku, a u Londonu bila angažirana u političkoj savjetodavnoj grupi od 80 ljudi koji su radili za Tonyja Blaira, kao i u uredu svoje prethodnice Helen Clark.

Imala je 37 godina kad je postala premijerka, i to samo tri mjeseca nakon što je preuzela vodstvo u Laburistima, matičnoj stranci, u kojoj je bila aktivna od svoje 17. godine, i preko kojih je ušla u novozelandski parlament još 2008. Postala je treća žena u historiji Novog Zelanda koja je zasjela na čelo vlade, a mediji su je odmah počeli upoređivati s liderima novog doba poput Francuza Emmanuela Macrona i Kanađanina Justina Trudeaua.

Dječja sjedalica u službenom autu

Vrlo je osjetljiva kad je riječ o ravnopravnosti spolova, pa je, kad je izabrana za predsjednicu Laburističke stranke, na pitanje novinara kako će funkciju pomiriti sa planovima o potomstvu, oštro odgovorila: “Biste li i muškarcu postavili isto pitanje? Sasvim je neprihvatljivo da žene radnom mjestu bilo ko propituje planiraju li imati djecu ili ne. Žene same odlučuju kad će i hoće li roditi, a njihova odluka ne smije utjecati na to hoće li ih neko zaposliti i povjeriti im odgovoran posao”.

Nakon što joj je ljekar u oktobru 2017. potvrdio da je trudna, šest dana kasnije Jacinda je dobila vijest da uskoro postaje premijerka. “Radujem se što ću postati majka, ali podjednako sam fokusirana i na svoj premijerski posao i obaveze. To što sam trudna ne znači da sam onesposobljena.” Kad su je pitali može li sastaviti novu vladu uz jutarnje mučnine, odgovorila je: “To je ono što dame rade.” Treća premijerka u historiji Novog Zelanda kazala je tad kako se vlada neće morati puno prilagođavati njezinom majčinstvu. Nakon poroda je tražila samo da u službene automobile stave dječje sjedalice.

 

Za porodiljni dopust uzela je samo šest sedmica, a potom je brigu o malenoj preuzeo Clarke. Simpatičnog TV voditelja upoznala je prije četiri godine kad joj je, kao tadašnjoj članici parlamenta, poslao pismo u kojem ljutito izražava zabrinutost zbog toga što vlada nekim mjerama potencijalno ugrožava privatnost građana. Pozvala ga je da tu temu rasprave uz kafu. Kafa se pretvorila u priču o muzici, Jacindinu posebnu strast zbog koje je na festivalima nastupala kao DJ. I  tako je počela njihova romansa.

Nekonvencionalni par 

- Advertisement -

Ovaj nekonvencionalni par nema ustaljene protokole u životu; Clarkeu je Jacinda javila da će postati otac tako što mu je poslala poruku na Messenger (dok je on bio na pučini, loveći ribu). Sretnu vijest proslavili su odlaskom na hamburger. Novu premijerku su veselo i s puno ljubavi prihvatili i njeni sugrađani: kad su saznali da je trudna, znali su joj pred kućom ostavljati kolače, pozdravljati je automobilskim sirenama, a u TV emisijama su voditelji šampanjcem nazdravljali Prvoj bebi Novog Zelanda. Jacinda je topla, divna, otvorena, srdačna žena, žena širokih pogleda na život, te prije svega jako osjetljiva na nepravdu. Kad se Novi Zeland našao na teškom iskušenju i na meti terorističkog napada 2019., njegova je premijerka pokazala istovremeno i snagu i samilost, što je tako rijetko, tako nesvojstveno liderima današnjeg svijeta.  Njezina ljudskost joj je donijela simpatije i osvojila srca širom planete, te su na svim stranama svijeta pokrenute peticije da Ardern dobije Nobelovu nagradu za mir. 

Novopečeni bračni par se zaručio početkom 2019., gotovo godinu dana nakon što su dobili kćer Neve u ljeto 2018.  Kada je u januaru prošle godine neočekivano podnijela ostavku na mjesto premijerke, navodeći kao razlog iscrpljenost, Ardern se obratila zaručniku tokom konferencije za novinare. “Hajde da se konačno vjenčamo”, rekla je tada.

 

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img