spot_img

Nedavno objavljeno

Njihova godina: NADINA MALIČBEGOVIĆ

Na kraju svake godine ističemo osobe koje su proteklih 12 mjeseci nadvisile domet uobičajenog te zahvaljujući svojoj kreativnosti, radu, talentu, volji i upornosti stvorile važna autorska djela i ostvarile podvige hvale vrijedne. Predstavljamo ličnosti koje 2023. mogu nazvati godinom profesionalnog uspjeha i plemenitih ostvarenja. To su: paraplivači Ismail Barlov i Ismail Zulfić, plivačica Lana Pudar, novinarka i muzikologinja Vesna Andree Zaimović, skijašica Elvedina Muzaferija, glumica Maja Salkić, produkt dizajnerica Samina Tanović, alpinista Tomislav Cvitanušić, komunikacijska ekspertica Una Bejtović, glumac Kemal Rizvanović i novinarka Nadina Maličbegović

Snimio Nikola Blagojević/Spektroom

“Dok smo napuštali Kijev, iza nas su ostajale prazne ulice, porušene zgrade, uplašeni ljudi, odlučni da brane svoju državu i podnesu ratno zlo koje im je neko priredio”, rekla je u intervjuu za Graciju po povratku iz Ukrajine, gdje je svojevremeno stigla među prvim međunarodnim reporterima i reporterkama kako bi izvještavala o agresiji Rusije na tu zemlju, reporterka Al Jazeere Balkans Nadina Maličbegović. Njena izvještavanja obilježila je vrhunska profesionalnost uz sve poštovanje etičkih kodeksa struke.
Nakon profesionalnih izazova i odgovornog novinarstva, početkom 2023. godine stiglo je i najvažnije strukovno priznanje: Nadina Maličbegović proglašena je novinarkom godine po izboru Društva novinara BiH.
Minulu deceniju, uz mogućnost rada u najvišim profesionalnim uslovima koje obezbjeđuje Al Jazeera Balkans, njen novinarski angažman obilježila su izvještavanja sa brojnih međunarodnih ratišta, za koja je pored znanja nužna i hrabrost, čega joj ne nedostaje. Tako je izvještavala i o viševjekovnoj borbi Palestinaca i Palestinki za svoja prava.
“Priču o palestinskim zatvorenicima smo u martu ove godine Husein Nemer Nene i ja snimali na okupiranoj Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu. To je tema koja u medijima, ali i na diplomatskom nivou, nikada nije dobila mjesto koje zaslužuje – nekako nam se podrazumijeva da je sloboda uskraćena onima koji su počinili neko krivično djelo ili zločin, i da je, na temelju čvrstih dokaza, sud donio pravednu odluku”, jedna je od objava s njenih naloga na društvenim mrežama, koja u najkraćem sublimira ono što je životna i profesionalna misija Nadine Maličbegović.

Gracija 441, januar 2024.

Latest Posts

Raport

spot_img