Nedavno objavljeno

Kako izbjeći glavobolju od crnog vina?

Crno vino je za mnoge omiljeno alkoholno piće, međutim, čak i mala količina može kod nekih osoba uzrokovati glavobolju. Nedavna studija koja se bavila razlozima glavobolja izazvanih crnim vinom otkrila je da visoki sadržaj flavonola u crnom vinu, posebno kvercetina, utiče na metabolizam alkohola, što rezultira glavoboljama.

Kvercetin, antioksidans prisutan u voću kao što je grožđe, u kombinaciji s alkoholom može izazvati štetna dejstva. Veći sadržaj tanina i histamina u crvenom vinu doprinosi glavoboljama, a kvercetin se pojavljuje kao još jedan potencijalni faktor. Kada kvercetin stupi u interakciju s alkoholom tokom metabolizma, pretvara se u kvercetin glukuronid, što dovodi do nakupljanja acetaldehida, poznatog toksina odgovornog za klasične simptome poput crvenila i glavobolje.
Kako bi se ove glavobolje svele na najmanju moguću mjeru, preporuke uključuju odabir bijelog vina, odabir vina visokog kvaliteta, izbjegavanje pijenja na prazan želudac i obavezna konzumacija vode uz vino. Pinot noir predlaže se kao poželjna opcija crnog vina s nižim sadržajem tanina.
Inače, smatra se da je crno vino dobro za srce jer opušta i stimulira kardiovaskularni sistem, poboljšava probavu i cjelokupno zdravlje, ali kao i u svemu, i u ispijanju vina je umjerenost najvažnija.

Latest Posts

Raport