spot_img

Samsung u saradnji s Muzejom umjetnosti Metropolitan donosi vrhunsku umjetnost na The Frame televizore

Od Van Gogha do drevnog Egipta, korisnici platforme Samsung Art Store mogu birati između 38 umjetničkih djela

spot_img

Samsung Electronics najavio je saradnju s njujorškim Muzejom umjetnosti Metropolitan (Met) kako bi donijeli neka od najcjenjenijih umjetničkih djela na The Frame televizore. Odabir kultnih umjetničkih djela predstavljen je na Samsung Art Store[1] platformi koja omogućava korisnicima da transformišuu izgled svakog prostora prikazivanjem više od 2.300 umjetničkih djela, uključujući radove najpoznatijih umjetnika, muzeja i stručnjaka iz industrije.

Korisnici Samsung Art Store platforme mogu birati između 38 djela iz širokog spektra čuvenih kustoskih odjeljenja Met muzeja, uključujući američku, azijsku, egipatsku, evropsku, islamsku umjetnost i druge. Umjetnička djela odabrala je Daria Greene, kustosica platforme Samsung Art Store. Ponuda sadrži digitalne reprodukcije visoke rezolucije poznatih umjetničkih djela iz različitih kultura i vremenskih razdoblja, a radovi su trenutno izloženi u muzeju Met u New Yorku.

Samsung Art Store korisnici u svom domu mogu izložiti omiljena umjetnička djela, kao što su: Baletska proba na bini Edgara Degasa (oko 1874.); Suncokreti Vincenta Van Gogha (1887.); Mrtva priroda s jabukama i loncem jaglaca Paula Cézannea (oko 1890.); i Cirkuska parada Georgesa Seurata (1887./1888.). Korisnici The Frame televizora također mogu izložiti drevne artefakte kao što je egipatsko Horusovo okoli Wedjat[2]  (oko 1070.–664. pr. Kr.) i srednjovjekovna blaga poput Jednorog počiva u vrtu (1495.–1505.), poznate francuske i južnonizozemske tapiserije iz serije Lov na jednoroga. Slavna japanska umjetnička djela kao što su Pod mostom Mannen u Fukagawi Katsushike Hokusaija (oko 1830.–1832.) te Koncizne ilustrirane biografije redovnika Nichirena Utagawe Kuniyoshija: Smirivanje olujnog mora u Tsunodi u progonstvu na otoku Sado (1835./1836.), također se mogu prikazati na The Frame televizoru. Kolekcija sadrži i nekoliko historijsko značajnih američkih djela poput Washington prelazi rijeku Delaware umjetnika Emanuela Leutzea (1851.).

“Od svog osnivanja 1870. godine, Met je posvećen uvođenju umjetnosti i kulture u svakodnevni život posjetitelja i umjetničkih entuzijasta širom svijeta. Naša saradnja s kompanijom Samsung pokreće ovu misiju na novi i moderan način, omogućavajući korisnicima da u vlastitom domu uživaju u kultnim umjetničkim djelima iz kolekcije Met muzeja. Dok korisnici istražuju ponudu i biraju umjetnine za izlaganje, ovaj program će stvoriti novi dijalog o umjetnosti, kreativnosti i tehnologiji“, rekao je Josh Romm, voditelj globalnog licenciranja i partnerstva, Met.

Cilj Meta da kroz svoje kolekcije predstavi nove ideje i neočekivane veze kroz vrijeme i kulture savršeno se uklapa u partnerstvo sa Samsung Art Store, jednom od najvećih digitalnih platformi te vrste. Izlažući Prikazivanjem djela, iz muzeja i umjetničkih galerija širom svijeta, korisnicima The Frame televizora u 42 zemlje, Samsung Art Store istražuje stoljeća umjetnosti, od starih majstora kao što su Botticelli, Leonardo, Goya i Van Gogh, do savremenih umjetnika kao što je Shinique Smith i mnogi drugi kroz raznolik mjesečni program.

“Ponosni smo na saradnju Samsung Art Store s Muzejom umjetnosti Metropolitan jer ćemo svjetski poznata umjetnička djela dovesti u milione domova širom svijeta. U kompaniji Samsung neprestano radimo na redefinisanju doživljaja zabave kroz tehnološke inovacije te nas veseli partnerstvo s takvom kultnom institucijom kako bi korisnicima po prvi put omogućili uživanje u kulturnom blagu Met muzeja, putem modernog digitalnog platna i iz udobnosti njihovog doma“, rekao je Sang Kim, izvršni potpredsjednik i generalni menadžer za usluge za Sjevernu Ameriku u kompaniji Samsung Electronics.

Samsung Art Store je dostupan isključivo na Samsung The Frame 4K pametnom televizoru koji sadrži milijardu nijansi boja i okvira, osiguravajući živopisan i realističan prikaz gledanog sadržaja kada je uključen, a remek-djelo kada je isključen. Njegov mat ekran značajno smanjuje refleksije svjetlosti kako bi se dobila završna obrada slična platnu – savršena za izlaganje digitalnih umjetničkih kolekcija s platforme Samsung Art Store zajedno s ličnim fotografijama. Korisnici mogu birati između različitih TV okvira, koji podsjećaju na okvire za slike, a sve kako bi prilagodili svoj prostor. Osim toga, mogu nadograditi tanki zidni nosač na automatski okretni zidni nosač[3] koji omogućava okomit i vodoravan prikaz sadržaja. Tako se sva umjetnička djela mogu prikazati tačno onako kako je umjetnik zamislio.


[1] Jednogodišnja pretplata za Samsung Art Store košta 4,99 dolara mjesečno ili 49,90 dolara godišnje.
[2] Wedjat je drevni egipatski amulet koji predstavlja izliječeno oko Horusa, drevnog egipatskog boga. Oko je često prikazano kao kombinacija ljudskog i sokolovog oka.
[3] Automatski okretni zidni nosač prodaje se zasebno i kompatibilan je s modelima The Frame televizora koji sadrže veličinu ekrana od 43, 50, 55 i 65 inča za 2022-2023. godinu.

Možda vas zanima

Stay Connected

108,936LikesLikes
4,887SljedbeniciPratite

Nedavno objavljeno

spot_img