Nedavno objavljeno

ZLATKO BERBIĆ: Život ispunjen ženama

Festival savremene žene po šesti put povezuje regiju i Tuzlu, a održava se od 8. do 11. juna. O vlastitom odnosu prema ženskoj moći i značaju slavljenja ženskih uspjeha kroz festival koji je osnovao, za Graciju govori predsjednik upravnog odbora Festivala Zlatko Berbić

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimio Nikola Blagojević

Zovu ga pionirom medijskog biznisa u BiH. Zlatko Berbić (63) je u prvom redu Tuzlak, potom arhitekta, a zatim osnivač i vlasnik Radio Kameleona, jedne od najuglednijih medijskih kuća na ovim prostorima i druge privatne radiostanice u regiji, osnovane 1992. godine. Svestran i uvijek pun ideja koje jedva čeka ostvariti, Zlatko je u impresivnu i bogatu biografiju upisao i sljedeće: osnivač i prvi predsjednik Rotary Kluba Tuzla ’99, član Skupštine Olimpijskog komiteta BiH te predsjednik Biciklističkog saveza BiH. Putovanje mu je velika strast, te je ujedno i prepješačio mnoge evropske planine, a 1999. dosegao je vrh Kilimandžara. Ako njega pitate, ipak su mu najvažnije životne uloge biti otac i suprug. Ima petero djece: Selmu (32), Arslana (28), Omera (27) i Enu (26) iz prvog braka, te 11-godišnju Ayu Ellu koja je dobio u braku sa umjetnicom Edinom Selesković. I nekako mu, uz dužno poštovanje prema sinovima, život ipak obilježavaju žene i njihova snaga. Iz poštovanja prema svemu što rade, iz uvjerenja da ženama treba povjeriti svijet da njime vladaju, nastala je ideja, u glavama Zlatka i Edine, da treba postojati festival kojim će se upravo ženama odavati počast. I, od 2018. Tuzla je regiji i svijetu ponudila upravo to – Festival savremene žene, kao platformu koja “na pladnju” nudi sve uspjehe i inspirativne priče žena iz svih krajeva planete, naravno sa posebnim akcentom na uspješne Bosanke i Hercegovke. I sve smo mi to godinama pratili kroz Graciju, aktivno učestvovali u svim festivalskim dešavanjima, pričali razne priče, ali nismo dosad nikad intervjuisali čovjeka koji je bio osnivač, pa generalni direktor Festivala, a danas je njegov predsjednik upravnog odbora. I stoga evo priče upravo sa Zlatkom Berbićem.

Kako se mijenjalo vaše viđenje ženske moći od početka Festivala do danas?
– Sve moje sumnje u potencijal i snagu žena su potvrđene ovih godina. U pet izdanja festivala doveli smo preko 400 govornica iz cijelog svijeta, a njihovi uspjesi pokrenuli su i motivisali sve nas!
Kako sebe definišete u odnosu na rodnu ravnopravnost?
– Moj život je ispunjen ženama; od petero djece imam tri fantastične kćerke – moj odnos prema rodnoj ravnopravnosti je upravo ovo navedeno. Žene pokreću svijet.
Koliko kolegica u poslovnoj sferi imate i kakva su iskustva u odnosu s kolegama?
– U poslovnoj sferi biram sposobne i kreativne, a ne dijelim ljude na muškarce i žene. Ako baš insistirate, onda ću vam reći da su žene često odgovornije, vrijednije i racionalnije. Žene posmatraju svijet kroz dugoročnu prizmu i donose odluke u skladu sa tim.
Zašto je vama lično važan Festival savremene žene?
– Pokrenuli smo u cijeloj državi jedan drugačiji razgovor o položaju žena u našem društvu. Radio Kameleon već 30 godina povezuje ljude, ideje i ljudska prava stavlja kao svoju misiju, a FSZ je postao prava platforma novih partnerstava i zajedničke želje za pozitivnim vrijednostima.
Koliko se mijenjao od onog prvog održanog 2018. godine?
– Kada smo počinjali, ovakvi događaji su bili rijetkost na našim prostorima. FSZ se transformirao i mijenjao u saradnji i partnerstvu sa našim dosadašnjim učesnicama. Zajedno određujemo teme dešavanja i formate, osluškujući reakcije onih koji slušaju i aktivno učestvuju u panelima, radionicama, prezentacijama. Ovaj 6. Festival će biti najveći dosada jer smo ga proširili na cijeli grad. Interaktivnost, koncerti, ples i izložbe, a onda i druženja i razgovori, jačaju festival, pa pozivamo sve da nam se pridruže i na caffe partyju i na shopping days, ali i svim pobrojanim dešavanjima.

“Ovaj 6. Festival će biti najveći dosada jer smo ga proširili na cijeli grad. Interaktivnost, koncerti, ples i izložbe, a onda i druženja i razgovori, jačaju festival”

Šta su najvažnija postignuća Festivala?
– Globalno smo prepoznati kao neko ko afirmiše savremene trendove iz raznih segmenata, a nas ovdje nije lako osavremeniti (smijeh).
Ko su žene koje čine Festival a manje su vidljive svima nama?
– Struktura organizacije je vrlo složena: od upravnog i organizacionog odbora do medijskog žirija koji dodjeljuje priznanje Super žena, cijelog tima Radija Kameleon koji se brine o svakom detalju, do kluba Super žena koji dostiže fantastičnu brojku od 600 članica, pa sve do naših poslovnih partnera i sponzora i pravih muškaraca koji se ne boje ženske moći. Ne znam koga bih tu mogao izdvojiti osim da svi sa puno ljubavi čine Festival i to što je postao.
Na šta se fokusirate ove godine?
– Pozitivu vraćamo u grad; #mentorstvo, #mladi ljudi, #žensko zdravlje, #ples, #smijeh, #druženja, #žensko poduzetništvo, #mentalno zdravlje, #hrabro ženski, #slavimo uspjeh!
Postoji li ženska moć u BiH i gdje je najvidljivija?
– Na Festivalu savremene žene u Tuzli.
Možete li se prisjetiti najinspirativnijih žena koje ste upoznali tokom dosadašnjih festivala?
– Bisila Bokoko nas je provela kroz svijet samoinspiracije: od izbjeglice iz Afrike preko Španije do jedne od najutjecajnijih žena u svijetu njujorške mode; Nicole Scott – astronautica koja je provela šest mjeseci u svemiru, a sada je humanitarka koja pomaže djeci oboljeloj od raka; Yunn Indriani iz Indonezije koja nam je pokazala kako možeš uspjeti u svijetu bez obzira odakle dolaziš… Lista inspirativnih žena je za ovaj članak preduga!

Gracija 434, juni 2023.

Latest Posts

spot_img

Raport

spot_img