Nedavno objavljeno

SHABBY CHIC: Šarm starih predmeta u bašti i na balkonu

Samostalno dizajnirana baštenska dekoracija ima mnogo zanimljiviji karakter od dekorativnih elemenata iz baštenskog centra

Priredila: Tamara Mayer

Proljeće je i naša bašta i balkon oživljavaju. Shabby chic trenutno slavi renesansu. Trend ukrašavanja bašte i stana “zastarjelim” predmetima je kontrapokret potrošačkom ponašanju današnjeg društva bacanja. Ovi predmeti mogu biti stari, udubljeni, zarđali ili izlizani, ali su im materijali “pravi”: drvo, metal, keramika, staklo i porcelan umjesto plastike. Da ne govorimo o radosti kreativne preinake predmeta u novu funkciju – umjesto upotrebne, dekorativnu.
Pastelni tonovi, zarđala patina i mnoštvo autentičnih tragova korištenja karakteriziraju stil koji se naziva “shabby chic” i “vintage”. Ako u domu nemate starih stvari, naći ćete ih za malo novca na lokalnim buvljacima, kod familije ili susjeda. Važno je razlikovati lijepo od smeća. I, što neobičnije i individualnije, to bolje!

Samostalno dizajnirana baštenska dekoracija ima mnogo zanimljiviji karakter od dekorativnih elemenata iz baštenskog centra. Ono što je posebno kod rabljenih predmeta često je nostalgično sjećanje, ali ponekad i jednostavno ljepota starinskih oblika i kvalitet materijala. Elementi od drveta, keramike, emajla, kalaja ili lima izgledaju posebno dobro u romantičnoj bašti ili na balkonu.
Novi sloj boje, laka ili mala promjena pretvaraju obični komad u unikatni. Pronađite mjesto u bašti za novi dekorativni element gdje je posebno efektan i nije previše izložen vremenskim prilikama.
Kako bismo vam olakšali pronalaženje odgovarajućih shabby chic elemenata za vašu baštu ili balkon, nudimo vam nekoliko ideja. Dobrodošli u svoju oazu mira i ljepote, kojoj ćete se radovati svaki dan!

Gracija 433, maj 2023.

Latest Posts

Raport

spot_img