Nedavno objavljeno

Pečena bamija s paradajzom i lukom

Iako su mnogi navikli na tradicionalne dolme, pite i baklavu, krenuli smo u potragu za nešto drugačijim iftarskim i bajramskim jelima te stigli do Maroka, Libanona, Sirije...

POTREBNO:
1 kg svježe ili smrznute bamije,
80 ml sirćeta,
800 gr paradajza nasjeckanog na kockice (može i konzerva),
2-3 nasjeckana češnja bijelog luka,
2 sitno narezana crvena luka srednje veličine,
1 crvena paprika narezana na kockice,
1 kašičica origana,
2 kašike nasjeckanog peršuna,
70 ml maslinovog ulja + 10 ml dodati na kraju,
120 ml vode, so i biber
PRIPREMA: Zagrijte rernu na 180°C. Stavite veliku šerpu na srednje jaku vatru. Dodajte 4 kašike maslinovog ulja i prodinstajte bamiju. Dodajte luk, posolite i miješajte nekoliko minuta. Dodajte sirće i promiješajte, pa skinite s vatre. Bamiju istresite u tepsiju te dodajte bijeli luk, papriku, origano, peršun, paradajz, maslinovo ulje, so i biber. Dodajte vodu, poklopite i pecite oko 35-40 minuta. Po potrebi dodatno začinite i prelijte s preostalih 10 ml maslinovog ulja i vratite u rernu (otklopljeno) još 10-15 minuta dok se lijepo ne karamelizira.
Izvadite iz rerne i ostavite da odstoji oko 10 minuta prije posluživanja. Poslužite uz svježi hljeb i feta sir.

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport

spot_img