Nedavno objavljeno

Postizanje ugodnog interijera

Stilski moderan interijer sa šik dodacima ne samo da je ugodan oku i da privlači pažnju već je i nešto čega se ne trebamo odreći. Ipak, udobnost je ta kojoj svi težimo

Piše: Emina Hadžić, dizajnerica interijera

Udoban interijer u kojem ćemo boraviti je nešto što svi želimo kada dođemo svojoj kući. Za postizanje takvog prostora potrebno je malo stilskog znanja. Postizanje toplog, gostoprimljivog i ugodnog okruženja može biti jednostavno ukoliko se pridržavate nekoliko osnovnih pravila dizajna, bilo da svoj prostor naglašavate teksturama, osvjetljenjem ili odgovarajućim paletama boja, stolnim lampama, plišanim tepisima i sezonskim mirisima.

Slojevite teksture

Tekstura je osnovna za postizanje ugodnog i toplog prostora i najčešće je to prva stvar o kojoj se razmišlja prilikom uređenja doma. Zapravo, tkanine bogate teksture poput kašmira, vune i krzna sinonim su za udobnost. Ove luksuzne tkanine u odnosu na lan, kožu i svilu djeluju toplije. Hladne kožne presvlake naglasite pletenim jastucima ili jastucima od tartana, prozračnom lanenom posteljinom s baršunastim obrubom ili navlakom od kašmira. Kombinacijom navedenih tekstura postižete ravnotežu, a prednost je i što se dodaci mogu mijenjati ovisno o sezoni.

Prilikom kombiniranja svakako je važno voditi računa i o sastavu materijala koji će vizuelno upotpuniti ambijent. Obične košaraste tkanine od alpaka vune dat će potpuno drugačiji izgled u odnosu na ravno pletivo koje je manje teksturirano. Također, tapete koje imaju samo dimenzionalni izgled a nisu fizički teksturirane koristite u prostorijama koje ne želite opterećivati s previše dodataka ili u sobama u kojima je dodavanje slojeva teško izvedivo.

Osvjetljenje

Rasvjeta je ključna u bilo koje godišnje doba, ali su jesen i zima zahtjevniji zbog nedostatka dnevnog svjetla. Na svu sreću, intiman i ugodan ambijent možemo postići kvalitetnom rasvjetom.

Dvije od četiri glavne kategorije rasvjete, rasvjeta raspoloženja i ambijentalna, nude meki, atmosferski sjaj kojim postižete ugodnost prostora. Podna rasvjeta, stolne lampe, pa čak i svjetlo svijeća i vatre dobri su primjeri atmosferske rasvjete. Izbor sijalice ključan je u postizanju odgovarajuće nijanse svjetla. Važno je odabrati prirodnu, žutu svjetlost, a ne izrazito bijelu. Ugradnjom prekidača za prigušivanje omogućit će vam veću kontrolu nad rasvjetom.

Neutralne boje

Ispravnim odabirom boja učinit ćete prostor toplim i ugodnim, što je osobito korisno kada uređujete velike i otvorene prostorije. Dakle, kada razmišljate o paletama, koje bi se boje našle na vašoj paleti?

Neutralne boje s naglascima drugih toplih boja kao što su boja senfa, boja mahovine i bordo su fantastične, a također mogu biti alternativa tradicionalnim crvenim i narandžastim, koje baš i nisu najpopularnije u našim domovima. Tople boje poput mahagonija, trešnje i oraha također su idealne zahvaljujući svojoj bogatoj estetici i lijepim prirodnim uzorcima.

No, koju god boju koristili iz bogate palete, činite to pažljivo, jer bi većina boja u prostoriji trebala biti neutralna s primjesama svijetlih tonova.

Udobnost pod nogama

Dodavanjem tepiha podovi dobivaju raskošnost, a prostorija se momentalno transformira u topli, kućni ambijent. U usporedbi s pločicama, drvom ili mramorom podovi prekriveni mekim tepisima omogućuju vam tapkanje bez papuča. Vuneni, dugodlaki ili svileni tepih gustog tkanja, za razliku od ćilima ili ravnog tkanja, alternativa je za hladne sobe jer osim udobnosti pomaže u očuvanju topline.

Osim topline, tepisima unosimo u prostor i boje. Kontrastom između toplog i mekog tepiha uz hladni i tvrdi namještaj postižete raskošnost doma kao i vizuelnu promjenu oblika prostorije. Njima se izvanredno postižu zone unutar prostora, a velika prednost tepiha je i u tome što se lako uklanjaju u toplim mjesecima.

Tepisi su poput para cipela koji upotpunjuje odjevne kombinacije.

Ukrašavanje prozora

Dnevno svjetlo u hladnim i tmurnim zimskim danima prostoriju dodatno čini hladnom i bezličnom. To se osobito odražava u sobama okrenutim prema sjeveru ili istoku. Kako biste to izbjegli, prozore ukrasite debljim zavjesama u toplim i bogatim bojama poput tamnocrvene ili tamnoplave. Dodatnu toplinu prostorije možete postići ukoliko prozore obrubite zavjesama u svijetlim i kontrastnim bojama poput senf-žute u baršunu, a osim toga na prozore možete staviti zavjese u više slojeva uz koje ćete imati dovoljno prozračnosti i vanjske svjetlosti te istovremeno zadržati intimu svog prostora.

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img