Nedavno objavljeno

ALBIN ZUHRIĆ: Potrebna nam je politika raznolikosti

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Željka Komšića i nosilac liste Demokratske fronte za Skupštinu KS-a ističe kako žene u politici moraju dobijati više prilika, jer svi imamo koristi od toga

Možete li nam reći koliko se žena u Demokratskoj fronti nalazi na nekim pozicijama odlučivanja?
– Imamo sjajne kolegice u Demokratskoj fronti, poput Alme Kratine, šefice našeg kluba u Federalnom parlamentu i potpredsjednice DF-a. Zatim je tu Sandra Imširović, naša kantonalna zastupnica u Tuzli, i delegatkinja u Domu naroda, ili Mara Đukić, federalna zastupnica. Obje vrlo kompetentne žene koje su svoj posao radile na visokom nivou.
Tu su u najvišim organima stranke i profesorica Hanka Vajzović, Mensura Beganović, ili naše visokopozicionirane kandidatkinje za Skupštinu Kantona Sarajevo – Vedrana Vujović i Marijela Hašimbegović. Nemoguće je nekoga ne izostaviti, međutim, navest ću još samo jedan primjer. Naime, kada se formirala trenutna Vlada Tuzlanskog kantona, Demokratskoj fronti su pripala dva ministarstva. Oba ministarstva, vrlo uspješno, vode žene: Dajana Čolić i Ivana Mijatović.
Da li imate neke interne ciljeve po pitanju broja žena u stranci?
– Danas 40% svih stranačkih organa Demokratske fronte čine žene, ali ima još mnogo prostora da radimo na ravnopravnosti žena, kako na stranačkim tako i javnim pozicijama, i mislim da ćemo tome posvetiti više energije u narednom periodu. Ciljevi su nam da konstantno radimo na tome, bez obzira na neke brojeve ili procente. Dakle, cilj nije da zadovoljavamo neke kvote, ili se ravnopravnošću bavimo zbog same ravnopravnosti, već zato što se pokazalo da veliki broj žena u Demokratskoj fronti donosi dodanu vrijednost, drugačije poglede na neke društvene i političke pojave, i da je njihov doprinos nemjerljiv. Da pojednostavim, iako ću možda biti previše pragmatičan: žene u politici moraju, između ostalog, dobijati veći broj prilika jer svi imamo koristi od toga.

“Organizacija sastavljena od muškaraca koji svi razmišljaju jednako ili imaju iste interese osuđena je na propast”

Da li ste u protekle četiri godine radili na nekim inicijativama koje se tiču žena?
– Naravno, ali evo izdvojit ću dva primjera, nadajući se da se neće uvrijediti ostali. U Federalnom parlamentu su Alma Kratina i naši zastupnici mnogo radili na izmjeni zakonskih okvira koji se tiču žena i djevojčica koje su žrtve nasilja, i mislim da ćemo taj posao nastaviti i naredne četiri godine. Također, zahtijevali smo jednu vrstu rodnog budžetiranja, poput izdvajanja sredstava za poticaj ženskog poduzetništva. U istom periodu, unutar same stranke smo iskoristili protekli kongres, i značajno podigli broj žena u organima stranke, i mislim da se već može osjetiti prednost, odnosno korist tog poteza, s tim što ćemo na tome morati raditi još mnogo.
Šta ste mogli naučiti od vaših kolegica u politici?
– Različitost je neophodna u politici, kao i u biznisu i privatnom životu. Nemoguće je, dakle, očekivati da jedna grupa koju npr. čine samo sredovječni muškarci može imati dovoljno kreativnosti, i dovoljno širine da razumije probleme sa kojima se susreće čitavo društvo, i kako da ih rješavamo. Imamo različita iskustva, probleme, fokus nam je drugačiji. To je i razlog što nam ne treba samo više žena u politici već i mladih.
Teško mi je generalizirati pa reći šta smo naučili od kolegica, mislim čak da bi to bio pogrešan pogled na stvari. Kao da imaju neke ženske teme i sve žene se time bave, i mi možemo od njih naučiti nešto o tim temama. To je u suštini pogrešno. Imamo vrlo različite žene u organizaciji, sa drugačijim pogledima, i raznim idejama i prioritetima, i prednost takve situacije nije u nekom konkretnom prijedlogu koji ćemo dobiti. Prednost je u kulturi organizacije, u atmosferi, u širini razmišljanja, u raznovrsnoj komunikaciji. To je ono što svi dobijamo. Organizacija sastavljena od muškaraca koji svi razmišljaju jednako ili imaju iste interese osuđena je na propast.

(Tekst je objavljen u okviru predizborne kampanje za Opće izbore 2022.)

Latest Posts

Raport

spot_img