Nedavno objavljeno

ADNAN ŠTETA I IRFAN ČENGIĆ: Žene u politici su odgovorne i pouzdane partnerke

Ministar saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Šteta i zastupnik u Parlamentu FBiH Irfan Čengić, prepoznatljiva lica SDP-a BiH, iznose nam svoje stavove o ženama u politici

Iako su karijere aktuelnog ministra saobraćaja u Vladi Kantona Sarajevo Adnana Štete i zastupnika u Parlamentu FBiH Irfana Čengića različite, ono što im je zajedničko jeste da dolaze iz radničkih porodica i da je njihova karakteristika predanost u obavljanju zadataka, bilo da se radi o poslovima u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. U ovom razgovoru zanimalo nas je njihovo iskustvo i saradnja sa ženama u politici.

Adnan Šteta

Kakva su vaša iskustva sa ženama u politici?
ŠTETA: Moram naglasiti da sam prije političkog angažmana obavljao odgovorne pozicije u realnom sektoru u velikim koorporacijama, te sam se trudio takvu organizaciju i način komunikacije prenijeti i u političko djelovanje. To je u praksi značilo da za svaki posao tražim najbolju osobu bez obzira na spol, godine ili bilo kakve druge karakteristike. Uvijek sam u timovima imao veliku zastupljenost žena jer su brzo, kvalitetno i odgovorno odgovarale zadacima. Moju trenutnu funkciju mnogi smatraju dominantno “muškim poslom”. To je potpuno pogrešno. U svim infrastrukturnim projektima, pa i u najvećem, a to je izgradnja nove sarajevske pruge, ogroman doprinos daju žene, jer su uključene u sve procese projekta i vrlo odgovorno prihvataju i završavaju sve izazove. Ne postoje teme, poslovi, pa tako ni resori kojima žene ne mogu vladati, i stoga je potrebno otkloniti sve opasnosti koje žene mogu ubijediti da postoje samo “ženske teme” kojima se mogu baviti.

Irfan Čengić

Smatrate da se političarke ne smiju baviti samo, uslovno rečeno, ženskim temama. Kakvi su vaši stavovi prema javnim politikama usmjerenim prema ženama?
ČENGIĆ: Iako smatram da ne postoje samo muške i samo ženske teme u politici, nego da se i žene i muškarci mogu baviti svim temama, jasno je da postoje javne politike za žene i usmjerene prema ženama. Tu moramo razlikovati dvije vrste takvih politika: one koje za cilj imaju osnaživanje položaja žena u društvu, ali i one koje vrše stalne napade na slobode žena kao što su politike zabrane abortusa, opstruiranja Istanbulske konvencije i slično. Pokazali smo da samo zajedničkom borbom žena i muškaraca u politici možemo uspješno raditi na politikama koje za cilj imaju osnaživanje žena u raznim sektorima kao što su porodiljske naknade, Zakon o roditeljima njegovateljima, osiguranje HPV vakcina i redovnih kontrolnih pregleda, usvajanje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i slično.
Analize pokazuju da je manjak zastupljenosti žena u svim organima vlasti u BiH. Gospodine Šteta, kakav je vaš odnos po tom pitanju?
ŠTETA: Svoj odnos pokazao sam konkretnim primjerima, kao predsjednik sarajevskog SDP-a, kada smo Benjamini Karić, sposobnoj mladoj ženi, ukazali povjerenje da bude na čelu glavnog grada. Od četiri kandidatske liste sarajevskog SDP-a, na ovim izborima, za sve nivoe vlasti, na dvije liste imamo žene koje su nositeljice, a u izbornom štabu sarajevskog SDP-a je veliki broj žena koje obavljaju najzahtjevnije poslove. Bitno je vlastitim primjerima, konkretnim djelima, ne samo pričom, uticati na promjenu trenutnih društveno-političkih procesa i na taj način analize mogu govoriti drugačije.
Gospodine Čengiću, s obzirom na to da ste proveli četiri godine u Federalnom parlamentu, recite nam da li ste imali kvalitetnu saradnju sa parlamentarkama?
ČENGIĆ: Moje iskustvo sa kolegicama u Parlamentu FBiH je zaista odlično, i to ne samo sa kolegicama iz SDP-a već i iz svih stranaka. Moram reći da je najbolji zastupnik u Parlamentu FBiH žena, a to je moja kolegica Jasmina Zubić, koja, nažalost, nije dobivala mnogo medijskog prostora, ali je radila odličan posao sa kolegicama Lanom Prlić, Sanelom Prašović Gadžo, Samirom Begić, Adisom Kokić Hinović. Sa svima, ali i sa mnogim drugima sam radio na zajedničkim prijedlozima zakona i drugih akata. Zato u potpunosti podržavam veći angažman žena u parlamentima, jer, na osnovu mog iskustva, to će doprinijeti i kvalitetnijem sastavu parlamenata i skupština.

(Tekst je objavljen u okviru predizborne kampanje za Opće izbore 2022.)
- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img