Nedavno objavljeno

KATARINA ČAS: Već mi se desilo više nego što sam ikada sanjala

U razgovoru za Graciju, slovenska glumica impresivne međunarodne karijere, Katarina Čas, govori o ulozi u srbijanskoj krimi-seriji Besa, suradnji s Martinom Scorseseom, Alom Pacinom i Leonardom DiCaprijem, te otkriva kako je izbjegla ukalupljene istočnoevropske uloge

Razgovarala Mersiha Drinjaković
Snimila Urša Premik

Rođena prije 45 godina u Slovenj Gradecu, Katarina Čas diplomirana je ekonomistica, a poznata je kao voditeljica i glumica. Na sceni je odmalena, a fokusirala se na televiziju i film, te zahvaljujući svom talentu uspjela da izgradi ime na međunarodnoj sceni. Šira publika je najviše poznaje po ulozi striptizete Chantalle u filmu Martina Scorsesea Vuk s Wall Streeta, koja iz Amerike krijumčari milione dolara u Švicarsku, te se pojavljuje u upečatljivoj sceni sa Leonardom DiCaprijem “odjevena” u dolare.
Pored brojnih slovenskih serija, Katarina je glumila novinarku u srbijanskom filmu i TV seriji Bićemo prvaci svijeta, igrala je i jednu od glavnih uloga u zagrebačkoj seriji Pod sretnom zvijezdom, a prije sedam godina je glumila rame uz rame sa slavnim Alom Pacinom u filmu Danny Collins. Njezin proboj na međunarodnu scenu desio se s filmom Čuvar zakona 2011., a danas je gledamo u ulozi Interpolove agentice Lare Pirš u drugoj sezoni popularne srbijanske kriminalističke serije Besa. Upravo je završila snimanje serije Jack Ryan za produkciju Amazon Prime, sa Johnom Krasinskim u glavnoj ulozi, u kojoj ima epizodnu ulogu u četvrtoj sezoni, a otkriva nam i kako je u najavi snimanje humorističke serije u Sloveniji u kojoj će glumiti šeficu restorana.

Šta ste znali o Besi kad ste dobili poziv da se pridružite glumačkoj postavi?
– Čula sam da je Besa stvarno dobra kriminalistička serija. U prvoj sezoni glumio je i moj kolega, Slovenac, Sebastian Cavazza, pa sam i od njega dobila same pohvale za ovu seriju, tako da sam bila sretna kad su me pozvali da napravim videosnimku za lik Lare Pirš za drugu sezonu i kad su mi kasnije i potvrdili da je uloga Interpolove agentice moja.
Kako su tekla prva snimanja?
– Moje prvo snimanje je bilo za vrijeme lockdowna u Sloveniji, u novembru 2020., a snimali smo u Crnoj Gori. Uklopila sam se brzo i sva ekipa bila je stvarno kul, tako da se nisam osjećala kao neki “stranac”.
Kakav je lik Lare Pirš? Predviđate li da će se publici svidjeti?
– Lara samo želi istinu, iako mora da ispituje i vlastite agente Interpola. Voli svoj posao, može biti hladna i oštra, a privatno puno je živopisnija. I ona ima emocije, ali ih sakriva. Lara radi što je pisac htio da kaže (smijeh). Tako da se ne opterećujem time da li će se svidjeti publici. Lara je lik uz pomoć kojeg saznamo ko je kriv, a ko nije. U biti, ona je dobra osoba u potrazi za istinom.
Kako izgledaju pandemijska odnosno postpandemijska snimanja – šta je drugačije?
– Pa, u pandemiji je bilo puno manje snimanja i audicija. Putovanja su bila otežana sa svim tim zatvaranjima svugdje po svetu. Na moju sreću dobila sam Besu, kao i snimanje jedne serije u Sloveniji, tako da sam svejedno puno radila. Ali da, imali smo testiranja na Covid-19 prije odlaska na set, nosili maske kad nismo snimali, ali nekako smo se prilagodili situaciji.
Naravno da ne možemo zaobići činjenicu da ste 2013. glumili u Vuku s Wall Streeta. Kako ste dobili ulogu, kakva sjećanja vas vežu na to snimanje?
– Moj londonski agent me je obavijestio kako se traži glumica za ulogu za filmu Martina Scorseseja, s DiCaprijem u glavnoj ulozi. Zamolio me je da napravim videosnimak s dvije scene i poslao na audiciju. Bila sam uvjerena da me neće izabrati među svim devojkama koje su bile u konkurenciji za ovu ulogu. Nakon mjesec dana zvali su mog agenta i kazali mu da su se odlučili za mene. Nisam mogla da vjerujem! I dan-danas mi zvuči nadrealno da sam radila sa Scorsesejem. On je promijenio scenarij zbog mene, pa je Chantalle, koju sam igrala, postala pola Švicarkinja, pola Slovenka, a ubacio je u film i zastavu Slovenije.
Ko je na vas ostavio najveći utisak?
– Upravo on, Martin Scorsese. Tako smo se lijepo razumjeli od prvog trenutka kad smo se sreli. Stvarno je bio kul, ima neku mladalačku energiju. Osjećala sam se kao da se znamo već dugo godina. Sva trema je nestala. Tretirali su nas sve jednako iako sam oko sebe imala sve same glumce i glumice A-liste.
Gledatelji tog filma se sjećaju scene u kojoj ste odjeveni u dolare – kako je izgledalo na snimanju? Kakav je Leonardo DiCaprio kao glumački partner?
– Bilo je smiješno, jer sam se jedva pomicala zavezana u one dolare (smijeh). Scorsese mi rekao da su to dolari iz njegovog filma Goodfellas. DiCaprio je bio super kolega, smijali smo se puno i baš je bio džentlmen, a super sam se povezala i sa Margot Robbie.

“I dan-danas mi zvuči nadrealno da sam radila sa Scorsesejem. On je promijenio scenarij zbog mene, pa je Chantalle, koju sam igrala, postala pola Švicarkinja, pola Slovenka, a ubacio je u film i zastavu Slovenije”

Kakve asocijacije u vama budi irski film Čuvar zakona?
– Pa Čuvar zakona, ili The Guard, reditelja Johna M. McDonagha, stvarno je bitan za mene, jer je to bila moja prva internacionalna uloga. Tada nisam imala agenta, ali je jedna kasting direktorica koja je imala radionicu u Ljubljani na kojoj sam učestvovala, uzela naše kontakte i tako su saznali za mene. Odjednom sam putem e-maila dobila poziv za audiciju. Prvo sam mislila da me neko zeza ili da je to neki scam e-mail, ali onda sam vidjela da ga je poslala Jina Jay, koja je top kasting agentica, i da u filmu glume prekrasni Brendan Gleeson i Don Cheadle. Odabrali su me na audiciji i sjećam se koliko sam bila sretna što sam dobila ulogu. Nakon ovog filma, dobila sam i agenta u Londonu.
U filmu Danny Collins partner vam je bio Al Pacino – čini se kao ostvarenje sna svake glumice. Kako je bilo glumiti s njim?
– Ma Pacino je kao teddy bear! Ja sam očekivala nekog gangstera, ali toliko je bio prijazan i simpatičan. Baš smo se puno družili i stvarno je bilo lijepo snimati s njim.
Šta ste naučili od njega?
– Od Pacina i od svih ovih interakcija sa velikim glumcima naučila sam da slušam partnera u sceni, da si u momentu, kao da je sve prvi put, iako snimaš već peti put istu scenu.
Jeste li u međunarodnim filmskim vodama uspjeli izbjeći kalup? Da li vaše porijeklo određuje ulogu koju vam namjenjuju?
– Pa hvala bogu, nisam toliko typecasted kao što sam isprva mislila da ću biti. U zadnjoj sezoni serije Berlin station (Paramount produkcija) imala sam ulogu političarke i kompjuterske hakerice. Zatim sam u seriji Wild Bill sa Robom Lowom bila totalna pobunjenica. I naravno, bila sam i ona seksi “Eastern European”, a hvala bogu, nisam samo to. To mi je najdosadnije. Ali što sam starija, bolje su mi uloge koje dobivam.
Holivudska A-produkcija vam je sad u referencama – šta je to značilo, i šta danas znači u nastavku karijere?
– Svakako nisam A-lista Hollywooda, ali jesam u fajlovima kasting agenata izvan Slovenije, što znači da mogu da radim i vani i ne samo doma, što je za mene vrlo bitno. Volim da putujem, volim da upoznajem nove ljude, volim izazove, iako to znači da moram naučiti italijanski ili estonski jezik za ulogu, ali sve to mene ispunjava. I dobro je kad nisi ovisan samo o jednom prostoru. Volim da radim i doma, ali Slovenija je stvarno malo tržište. Ima nas dva miliona.
Kako na vaše uspjehe gledaju u Sloveniji – kolege, javnost…? 
– Pa bilo je puno pozitivnih reakcija i, naravno, pomalo i ljubomore. Kad sam dobila prvi film, rekli su da sam  samo imala sreće. Onda je došao drugi, pa treći film, pa serije za BBC, ITV, SKY… i onda se nekako promijenilo mišljenje da sam samo imala sreće. Ljudi znaju da nisam iz bogate porodice, niko mi nije radio u šoubiznisu, tako da znaju svi da sam sve sama napravila. A ono što je meni najbitnije jeste to da mogu da radim i da mirno spavam. Sve uloge dobila sam zbog audicija.
Imate li neostvarenu želju u glumačkom smislu?
– Već mi se desilo više nego što sam ikada sanjala.

Gracija 423, juni 2022.

Latest Posts

Raport

spot_img