Nedavno objavljeno

UREĐENJE DOMA: 7 trendova koje treba primijeniti u 2022. godini 

Koje ukrase izbjegavati, a šta koristiti prilikom uređenja doma? Šta je aktuelno i šta koristiti kako bismo modernizirali svoj interijer. Šta od postojećeg ostaviti, a čega se riješiti? 

Emina Hadzic
Modna dizajnerica iz Londona bosanskih korijena predstavlja i svoju drugu ljubav: uređenje interijera. Ovo su njeni savjeti

Piše: Emina Hadžić

Planirali ste, ali se još niste odvažili na preuređenje doma? Proljeće je idealno vrijeme za “buđenje”.

Možda još uvijek gledate s odobravanjem na neke od prošlogodišnjih trendova za uređenje doma, međutim, vrijeme je da se pozdravite s klasičnim izgledom i prigrlite nove trendove koji će obilježiti 2022. godinu. Slijedeći ih, i uz malo dobre volje, svome domu možete dati novi izgled s puno osobnosti. Pitanje je samo ko je od vas spreman za promjenu?

 

 

1. DOSADAŠNJI TREND: RUSTIKALNE BLAGOVAONICE

Svi volimo objedovati u ugodnom domaćem ambijentu rustikalne blagovaonice, međutim, 2022. godina traži moderan izgled sa čistim tonovima. Domaći, klasični trend dominirao je godinama i vjerovatno će se tako i nastaviti, no treba ga izbjegavati. Prvo, riješite se starog i oštećenog namještaja. Kako biste zadržali rustikalni ugođaj u kući, ostavite vintage tepih koji savršeno upotpunjuje bezvremenski drveni masivni stol za ručavanje koji unatoč godinama ne gubi na svojoj ljepoti i kvaliteti. Vintage tepisi postoje dugi niz godina, a taj trend će se zadržati i u narednom periodu.

Izvorni rustikalni/vintage izgled kuće s vremenom se gubi, što će posebno biti izraženo u 2022. godini. Svakodnevno svjedočimo tome da se autentičnost i izvornost smatraju zastarjelima te da se seoske kuće sve više opremaju modernijim namještajem, pa je primjetno odmicanje od klasičnih bijelih ormarića i odvažno biranje namještaja u “živim” bojama.

ZAMJENA: MODERAN IZRIČAJ

Izgled je jednostavan i promišljen, vođen prirodnim uzorcima, nijansama i oblicima, izrađen od sirovina poput drveta, ratana i kamena. Namještaj izrađen od prirodnih materijala, poput pruća i drveta, ima vintage kvalitetu i svakom prostoru daje potrebnu eleganciju. Wicker izgleda sjajno u unutarnjem prostoru, dajući mu poseban efekt kada je kombiniran sa sobnim biljem. Godina 2021. otvorila je put mekšim i prirodnim trendovima interijera s obiljem namještaja od ratana i trske, keramike i lanenih elemenata prošaranih po cijelom domu. Zidovi od vapna ili mikrocementa zadržavaju svoj trend i u 2022. godini pružajući osjećaj jednostavnosti i otvorenosti.

2. DOSADAŠNJI TREND: BARŠUN

Naravno da je teško odoljeti sjajnom i podatnom baršunu kojeg viđamo na većini namještaja, od presvlaka pa do dekorativnih kućanskih potrepština, ali vrijeme je da ga zamijenimo materijalima koji su lakši za održavanje. Savremeni život dovoljno je zahtjevan, stoga održavanje doma moramo pojednostaviti.

ZAMJENA: OPUŠTENE TEKSTURE

Prigrlite dozirani luksuz i prepustite se opuštenom i udobnom stanovanju u slojevito uređenom estetskom ambijentu. Zaboravite na peglu i ušuškajte se u mekanu pamučnu posteljinu koja voli nabore, a izgled sofe “podignite” ogromnim lanenim jastucima u prirodnim nijansama i decentnim uzorcima, u koje ćete se “ugnijezditi”.

U narednom periodu lagani i prirodni materijali su definitivno u prednosti u odnosu na baršun, koji je i dalje prisutan, ali sada kao detalj koji će dodatno obogatiti izgled baze.

3. DOSADAŠNJI TREND: NEUTRALNO – IGRA NA SIGURNO

Premda potpuno bijela boja kao i sve neutralne palete poput krem boje i svijetlosive izlaze iz trenda, to su bezvremenske i sigurne opcije kada je u pitanju uređenje interijera, ali hajde da monotoniju razbijemo bojama i popravimo raspoloženje. Ako vam se ne sviđa, vratite se u svoju zonu komfora i obojite prostor onako kako ste navikli. Ukoliko želite igrati na sigurno a ipak biti u trendu, svoj dom obogatite neutralnim bojama iz prirode koje će vam donijeti toplinu i mirnoću.

ZAMJENA: ZELENI SPOKOJ

S obzirom na povezanost s prirodom prilikom uređenja doma, interes za nijansama zelene je sve izraženiji. Istražite paletu zelenih boja u rasponu od razigrane mente do svježe paprati kako biste obnovili svaki prostor. Zelena boja je svestrana, i oduševljena sam što su je vlasnici kuća prihvatili. Njome se može postići ugoda, svježina, dramatičnost, opuštenost… Zaista postoje nijanse za sve ukuse i vjerujem da će proljeće 2022. sve više odisati kućnim potrepštinama i namještajem u zelenim tonovima. Neizvjesnost i napetost tokom pandemije potaknula je želju za povezivanjem s prirodnim svijetom. Kućne biljke, prirodni materijali i prirodna rasvjeta trend su koji se sve više koristi u uređenju interijera.

4. DOSADAŠNJI TREND: TAPETE

Ne možemo poreći transformativne učinke tapeta, ali 2022. godina traži uklanjanje instant uzoraka sa zidova. Umjesto toga želi da naglasak bude na presvlakama, komadima namještaja, umjetninama i zanimljivim detaljima.

ZAMJENA: BLOK BOJE

Premda smo nostalgični kad su tapete u pitanju, vrijeme je da svoju kreativnost dočaramo bojama, i pri tom ne mislim o bojenju sva četiri zida u istu nijansu. Domovi postaju puno izraženiji i originalniji sa zidovima u kontrastnim bojama, dvobojnim zidovima i prostorima obojenim bojama koje mijenjaju dinamiku, uključujući i strop. Promjena boje ili dodavanje efekta u samo jednom kutku vašeg doma unijet će velike promjene ne samo u vašem prostoru nego i u vašem raspoloženju. Na primjer, oslikajte krug na zidu iznad kreveta, tačku koja simbolizira jedinstvo, i pretvorite prostor u vlastito utočište.

5. DOSADAŠNJI TREND: SUHO CVIJEĆE

Prošlo je vrijeme kad ste kupovali dugotrajne šarene i bogate bukete vrtnih ljepotica kako biste uredili dom. Dok su upečatljivi “oblaci” pampas trave i dalje nezaobilazni dio vjenčanog dekora, vrijeme je da kažete au revoir suhom cvijeću i uživate u svježem.

ZAMJENA: SVJEŽE CVIJEĆE/BILJKE

Kućne biljke su obavezne za sve nove generacije. One daju podjednak efekt i udobnim stanovima i luksuznim prostorima. Unose svježinu i dašak prirode te udahnjuju novi život, stoga nikad nije previše jednostavnih kućnih biljaka u različitim veličinama, oblicima i bojama.

6. DOSADAŠNJI TREND: OPEN PLAN

Iako dnevni dio spojen s kuhinjom povećava prostor, daje nam širu sliku i reflektira veću količinu svjetlosti, vrijeme je za privatnost i tišinu. Koncept otvorenog prostora u 2022. godini se gubi neovisno o tome što pruža dovoljno prostora za savršena obiteljska druženja. Dvije pandemijske godine prisilile su nas da zajednički prostor istovremeno bude višenamjenski, stoga 2022. godina stavlja akcent na odvajanje određenih dijelova doma na ciljane i namjenske.

ZAMJENA: NOVO NORMALNO

Živeći pandemijski život u novonormalnim uvjetima, prisilno smo naučili fleksibilno koristiti i dijeliti prostor tokom dana. Kako bismo izbjegli velike građevinske zahvate, za pregrade prostorija koristite police za knjige ili pletene (bambus) zastore. To je jednostavno i kreativno rješenje za postizanje radnog ambijenta koji kasnije pretvaramo u večernji i opuštajući. Za ovako brzu transformaciju od velike je važnosti i rasvjeta koja obezbjeđuje privatnost svakom članu obitelji.

7. DOSADAŠNJI TREND: SUBWAY PLOČICE

Apsolutno dobar izbor, ali sad već ipak dosadan… to su pločice koje umaraju. Zahvaljujući svom modernom izgledu, metro pločice industrijskog stila posljednjih nekoliko godina sveprisutne su u našim domovima. Kako biste prostor učinili zanimljivijim, koristite aerodinamične veće kvadrate ili čak zakrivljene pločice.

ZAMJENA: PASTELNE PLOČICE

Utjecaj geometrije prisutan je u svim umjetničkim sferama. Jedinstvenu formu svoje kupaonice, kuhinjske podloge ili životnog prostora obogatite kreativnim idejama i kombinacijama. Pomaknite granice, stvorite dinamične oblike ili podignite pločice od poda do stropa –mogućnosti su beskonačne. Odaberite pločice u trendi paleti pastelnih boja i dajte osobni pečat svome prostoru.

KOJI JE NAJBOLJI DEKORATIVNI TREND 2022. GODINE?

Dodavanje teksture zidovima ključni je trend u obogaćivanju životnog prostora. Trend koji se pojavio krajem prošle godine i koji u ovoj godini osvaja svijet dizajna jesu zidovi s teksturom. Ovaj trendi izričaj možete napraviti sami i na taj ćete način svakoj prostoriji dati vrhunski izgled. Brzu i jednostavnu promjenu postići ćete ugradnjom dodatne ploče (koju možete kupiti u većini trgovina) na donju polovicu zida. Na ovaj način postići ćete odličnu pozadinu s 2D efektom.

 

Latest Posts

Raport

spot_img