NaslovnicaRaportPromoPerfectCare Elite: Savršeno jednostavno peglanje

PerfectCare Elite: Savršeno jednostavno peglanje

Kako se peglanje, najneomiljeniji kućanski posao, bez muke vratilo u moju svakodnevnicu, zahvaljujući Phillipsovom čudu od pegle – PerfectCare Elite

Napisala i peglala Mersiha Drinjaković
Snimci AG

Ne volim peglanje. Odmah da se zna. Pegla i ja smo na “vi” od najranijih dana kad je mama kući uvela “predmet” Osnove radne etike, a pegla bila među rekvizitima za vježbanje. Dakle, garderoba se može i ne peglati, odnosno, preciznije: kupujte garderobu koja se ne mora peglati i riješen problem. Eee, ali ne lezi vraže, ili, kako vele, nikad ne reci nikad: “Mersi, dobili smo peglu na testiranje, znaš kakva je – k’o svemirski brod.” “Ma, može biti i Enterprise, što se mene tiče”, mislim se, al’ znatiželja je jača. Sumnjičavo razgledam aparaturu na kojoj piše PerfectCare Elite i koja, kažu znalci, obećava savršeno jednostavno peglanje bez napora. “Ali, peglanje je samo po sebi napor!”, ne dam se uvjeriti slatkorječivim opisima. Nakon podozrivog razgledanja, govorim sebi: Hajde, da ne ispadne kako nešto unaprijed osuđujem, dat ću priliku jednoj pegli, pa pobogu dala sam prilike i mnogo beznačajnijim stvarima (nekad i osobama koje to nisu zasluživale), što ne bih i ovoj revolucionarnoj aparaturi.

Okomito peglanje

Nakon razgledavanja, počinjem pažljivo čitati uputstva (prisjetih se kako je moj drug, kad su ga pitali šta čita, rekao: Sve! Od uputstava na lijekovima, pa svega ostalog). “Zahvaljujući tehnologiji OptimalTEMP više ne morate gubiti vrijeme mijenjajući postavke temperature, čekajući na uspostavu temperature ili sortirajući odjeću. Peglajte sve od trapera do svile, garantovano bez progorijevanja zahvaljujući savršenom spoju temperature i neprekidno snažne pare”, fino sve piše. Nastavljam dalje: “Ova revolucionarna tehnologija omogućuje vam iznimno brzo peglanje. Snažna neprekidna para savladava čak i tvrdokorne nabore, a deblje tkanine jednostavno se i brzo izglade. Usto, po potrebi je dostupan i dodatni jaki mlaz pare, savršen za okomito peglanje tvrdokornih nabora”. “Aha!”, mislim se, “nema šanse da se nešto ispegla okomito, vala ste to malo pretjerali”.
Hajde da isprobam: uzmem neke proljetne lagane hlače koje su slučajno završile u mašini za veš, na temperaturi većoj od predviđene, prošle centrifugiranje, te se izgužvale do neprepoznatljivosti. Računala sam da će završiti u kanti za smeće, ali, evo mogu poslužiti kao primjer da se nešto ne može ipak do te mjere popraviti.
Hajde da probamo, uzmem one jadne hlače koje izgledaju kao kad aluminijsku foliju zgužvate u ruci, krenem polako, vidim ide glatko. Klizeći. Ispraviše se oni nabori bez ikakve muke, a nema regulatora (ja sam na svojoj staroj pegli, ako bih IKAD i peglala, regulisala temperaturu tako što isključim utikač iz struje pa čekam da se malo hladne). Ovo čudo od pegle ništa ne traži. Nemojte me pogrešno shvatiti, ali kombinacija pare i temperature me je impresionirala, a i činjenica da ova pametna pegla sama prepozna koliko čega “isijava” tokom peglanja različitih materijala.

Najbolje rješenje

Nakon početnog otpora, pegla me je kupila – iako i dalje držim do činjenice da se stvari peglaju u krajnjoj nuždi – eh ta nužda kad dođe ovo je stvarno najbolje rješenje. Začas ispeglate, nema razmišljanja na kojoj je jačini onaj kolut za regulaciju temperature, sve sama pegla odradi, vi je malo usmjerite po tkanini (bilo kojoj!) i voila – besprijekorno ispeglan veš!
Kao i svaki štreber riješih da do kraja iščitam upute te saznadoh sljedeće: “Ekskluzivno dizajnirana i idealno smještena funkcija Easy De-Calc Plus produžuje vijek trajanja pegle s generatorom pare, a idealna je za uklanjanje kamenca. Zvučnim i svjetlosnim podsjetnikom pegla će vas obavijestiti da trebate očistiti i ukloniti kamenac.” I kamencu stadosmo u kraj. Za sve vas kojima je peglanje dio svakodnevnice – toplo preporučujem da probate izlet u revolucionarne vode Phillipsovog tehnološkog rješenja PerfectCare Elite. Ja sam zadovoljna.

 

Možda vas zanima

Nedavno objavljeno