Nedavno objavljeno

Praznične greške

Jedanaest mjeseci u godini poštujete pravila: hranite se zdravo, redovno vježbate i trudite se da u životu i poslu održavate ravnotežu. Šta se onda desi taj jedan mjesec u godini, kada popuste i oni najjači? Do vrha pun tanjir – i doslovno i metaforički – može ozbiljno ugroziti vašu svakodnevnicu, nivo energije, ali i obim struka. Donosimo listu grešaka koje najčešće svi pravimo tokom praznika, a tu su i prijedlozi kako ih uspješno izbjeći

Ne perite zube nakon jedne čaše vina

Da li na zabavama žurite u kupatilo odmah nakon što ste popili čašu crnog vina kako biste što prije uklonili mrlje sa zuba? Ovim, zapravo, rizikujete njihovu trajnu pojavu. Vinska kiselina (bez obzira da li je riječ o bijelom ili crnom vinu) može naškoditi zubnoj caklini, a četkanje zuba neposredno nakon konzumiranja vina samo može doprinijeti njihovoj eroziji. Umjesto toga, neutralizirajte kiselinu jednostavnim ispiranjem usta običnom vodom, čime ćete izbjeći pojavu mrlja.

Koristite antibakterijski sapun

Bolje spriječiti nego liječiti je dobra ideja vodilja u zaštiti protiv zimskih upala i gripa, posebno kada znate da ćete biti u kontaktu i više se družiti tokom praznika. Ali pranje ruku antibakterijskim sapunom nakon svakog rukovanja može vam donijeti samo nevolje. Ukoliko niste zaposleni u bolnici ili doktorskoj ordinaciji, nema potrebe za tako ekstremnom zaštitom. Istraživanja su pokazala da sastojak triklosan, koji se nalazi u mnogim antibakterijskim proizvodima, zapravo može pospješiti razmnožavanje bakterija otpornih na lijekove. Držite se običnog sapuna i vode ili tečnog sapuna za suho pranje ruku na bazi alkohola, koji su sve što vam je potrebno za održavanje higijene ruku.

Nije dovoljno “pogledati” meso da biste znali da je pečeno

Neki ljudi misle da, prema boji mesa ili sokovima koje ispušta, mogu ocijeniti da li je ono dovoljno pečeno. U kuharima starijeg datuma skoro uvijek stoji “kuhajte dok meso ne izgubi crvenu boju ili dok ne ispari sva tečnost”, međutim, istraživanja su pokazala kako ovo sigurno nije dobra metoda za određivanje da li su određene namirnice bile izložene dovoljnoj temperaturi kako bi bile sigurne za konzumaciju. Umjesto toga, kako biste izbjegli trovanje hranom, koristite termometar za kuhanje i pečenje mesa i potrudite se da uvijek dosegne željenu temperaturu.

Opsesivno se vagate ili to ne činite nikako

Previše hrane tokom praznika vas može natjerati da čak po nekoliko puta u toku dana stajete na vagu. Kod nekih je efekat potpuno drugačiji, pa vagu skrivaju ispod kreveta kao da nikada nije ni postojala. Obje taktike mogu biti pogubne po vas i vaše zdravlje. Istraživanja su pokazala da svakodnevno vaganje izaziva anksioznost, pa biste trebali razmisliti da to ipak činite jednom sedmično. Kako biste uspješno pratili da li ima promjena u težini, potrudite se da se uvijek vagate na istoj vagi i u isto doba dana.

Redovno vježbate

Tjelovježba izgleda kao odličan način da se izborite sa viškom kilograma nakupljenih tokom praznika. Međutim, to može biti dvosjekli mač i ogroman pritisak, s obzirom da se nakon praznika svi trudimo obaviti zaostale poslove, pa nakon toga se čini previše odlazak u teretanu i izlaganje dodatnom fizičkom naporu. Ukoliko vam je lista obaveza već puna, ne nabacujte sebi dodatni stres napornim vježbanjem koje vam zapravo može ugroziti dobre navike, kao što je dobar san. Umjesto toga, uobičajeno vježbanje od 45-60 minuta podijelite u nekoliko serija, istežite se 15 minuta svakog jutra prije nego odete pod tuš, zatim 15 minuta šetajte do posla ili kada krenete na pauzu za ručak i 15 minuta prakticirajte jogu kako bi se relaksirali na kraju dana. Primijetit ćete da se na ovaj način bolje rješavate stresa i da sagorijevate kalorije bolje i brže nego kada se držite ustaljene rutine.

Zarekli ste se da ćete početi vježbati od januara

Nova godina je period kada se bavimo ličnim preispitivanjima i postavljamo sebi ciljeve koji će nas učiniti boljima nego što smo to do sada bili. To je vrijeme kada su teretane nakrcane. Ukoliko i sami razmišljate o učlanjenju u neki fitnes klub, bilo bi pametno da ga posjetite već u decembru. Uvijek je pametnije unaprijed posjetiti teretanu i odlučiti da li vam ona uopće odgovara, a osim toga, možete bolje upoznati sadržaj i ponudu ukoliko je oko vas mir, pa ćete samim tim poštedjeti sebe brzoplete odluke.

Ludi ste za maslinovim uljem

Maslinovo ulje je puno zdravih masnoća, nema holesterola kao što je to slučaj sa puterom, pa je zasigurno zdravija alternativa mnogim prazničnim receptima. Međutim, prije nego u njega umočite još jedno parče hljeba ili krompira, zapamtite da maslinovo ulje ima jednak broj kalorija (120 kalorija ima jedna kašika maslinovog ulja) kao i druge masti. Dvije kašike maslinovog ulja na dan će vam pomoći da smanjite rizik od srčanih oboljenja, ali isto tako vam mogu povećati tjelesnu težinu.

Uzgajate kućne biljke

Skoro svi volimo kućne biljke, atmosfera u kući je prisnija i toplija, posebno u toku zime. Međutim, cvijeće sa bobicama ili iglicama može biti opasno za djecu i životinje koje bi se njima mogle ugušiti ili otrovati. Biljke postavite na mjesta van dohvata djece i kućnih ljubimaca i pobrinite se da one (kao i sve ono što može pasti sa njih) ne budu u dosegu bilo koga ili čega što ih može pojesti. Budite pažljivi i prilikom nabavke novogodišnje jelke, veoma je zapaljiva ukoliko se sa njom ne postupa ispravno.

Preskačete doručak ili ručak

Smanjivanje unosa kalorija preskakanjem obroka, a sve u cilju da možete uživati više u hrani tokom novogodišnjih praznika, vašoj liniji će samo donijeti probleme i čak vas dovesti do prejedanja. Koncentrirajte se na obroke bogate vlaknima i nikako ih ne preskačite. Na taj način ćete moći uživati u prazničnoj trpezi bez rizika da prekoračite preporučene granice.

Ne jedete prije zabave

Ukoliko smo pozvani na večernju zabavu na kojoj znamo da će biti hrane i pića, skoro svi mi se trudimo da u toku dana ne jedemo ništa kako bismo to činili na samoj zabavi. To je, zapravo, još jedna u nizu grešaka koje pravimo. Ovo je tvrdnja J. J. Virgin, američke nutricionistkinje i autorice knjige Six Weeks to Sleeveless and Sexy. “Ima smisla doći na zabavu bar malo osjećajući glad, ali doći potpuno izgladnio znači da ćete popiti puno vina i aperitiva prije nego hrana bude poslužena, što će se sve skupa pretvoriti u kalorijski košmar. Osim toga, zabave skoro nikada ne počinju na vrijeme, stoga ćete glad zadovoljavati čim stignete.” Rješenje: Prevarite stomak šakom badema koje ćete pojesti neposredno prije polaska na zabavu.

Kunete se da ćete uzeti “samo jedan”

Ovaj scenarij vam je poznat. Kolegica je donijela kolače ili kekse, i vi ste, iz pristojnosti, uzeli jedan. Sat vremena kasnije, nakon što vam padne nivo šećera u krvi, prošetate po uredu i … uzmete još jedan. I tako cijeli dan. Ne možete pojesti samo jedan. Međutim, ako doručkujete i ručate na vrijeme, izbjeći ćete napade gladi. Ukoliko vam ipak treba nešto da prekratite glad, nosite sa sobom vrećice badema ili jabuku, pa više nećete imati takav problem.

Dopuštate sebi dan za varanje… ili dane

Možda ćete pokleknuti pred krofnama za vrijeme radnog doručka, ili će to biti keks tokom ćaskanja sa kolegama. Onda dolazi praznično prejedanje. Prije nego i dođe vrijeme za večeru, shvatate da ste itekako prevršili svaku mjeru. Ipak, ni to vas ne sprečava da se poslužite najkaloričnijim jelom na stolu i to na kraju još i zasladite. Nisu samo kalorije problem – stvar je u tome da vi sebi mentalno odobravate sva buduća kršenja pravila i unaprijed se predodređujete za neuspjeh. Dozvoliti sebi da se na posebnim okupljanjima poslužite trpezom, kao što je sestrina mesna rolada ili mamine pite, sasvim je jedna stvar, ali to ne znači da trebate probati sve sa stola niti u toku praznika iskoristiti ama baš svaku priliku za jelo. Napravite plan i držite ga se. Ukoliko baš morate uzeti nešto za desert, pridržavajte se pravila tri zalogaja.

Zaobilazite crveno meso, ali ste se okomili na ribu i piletinu

Crveno meso sadrži najveći procenat masnoće, ali pileća prsa sa kojih nije uklonjena kožica ne zaostaju puno za ovom računicom, pa čak i imaju više holesterola od crvenog mesa. Pripazite se i ribe. Recimo, losos je pun zdravih masti, ali su to ipak masti. Iako je riječ o zdravoj hrani, to vam zasigurno ne smije biti izgovor za prejedanje. S obzirom da je riječ o hrani životinjskog porijekla, potrudite se da unosite male porcije.

Kupujete “potpuno prirodnu” piletinu

Ne radi se o tome da nešto nije u redu sa potpuno prirodnom hranom, ali za razliku od organske ili hrane bez dodatka antibiotika, potpuno prirodna hrana znači da namirnica koju ste kupili ne sadrži aditive niti vještačke boje, i da je “minimalno obrađena”. Ovo je podložno različitim interpretacijama. Naprimjer, u piletinu može biti ubrizgan natrij a da na njoj i dalje piše da je potpuno prirodna. Ukoliko insistirate na tome da jedete meso koje je uzgajano u prirodnom domaćinstvu i nije tretirano antibioticima i hormonima, potražite proizvođače koji imaju certifikat za organsku proizvodnju ili se educirajte po pitanju kompanija koje se ne bave sumnjivim uzgojem i u koje ćete imati puno povjerenje.

Pretrpani ste obavezama i dokasno ostajete budni

Zabave, šoping, kuhanje i praznična putovanja dodatni su napor za vaš ionako pretrpan raspored, što se nekima čini lagano, jer je uglavnom riječ o zabavnim aktivnostima, ali ipak i one iziskuju veliku energiju. Kasno odlaženje na počinak i rano ustajanje će vam pomoći da obavite sve što treba, ali izostanak sna vam može oslabiti imunitet i znatno uticati na raspoloženje i nivo energije. Plus, izlaganje jakim svjetlosnim efektima tokom noći može povećati rizik od pojave depresije.

Planirate postpraznično čišćenje

Mnogobrojni napisi o postprazničnoj detoksikaciji i sličnim dijetama zvuče obećavajuće. Međutim, tu postoji ozbiljan problem. Znatno smanjen unos kalorija, kao i dijete zasnovane na sokovima, smanjit će unos vitamina i hranjivih materija koji su prijeko potrebni organizmu i koji, prije svega, pomažu tijelu u sagorijevanju većih količina masnog tkiva. Umjesto toga, za rezultat ćete imati još više toksina u organizmu. Ukoliko zaista želite sprovesti detoksikaciju koja će biti zdrava i učinkovita, sastavite dijetu koja uključuje voće, povrće i cjelovite žitarice.

Spremate (i jedete) mnogo “laganih” jela

Ukoliko biste se mogli držati samo jedne porcije obroka sa smanjenim procentom masti ili šećera, to bi znatno uticalo i na smanjenje unosa kalorija, a na taj način biste više mogli i uživati u praznicima. Međutim, problem je što mnogi misle: Ovo jelo je zdravo, ima manje kalorija, pa mogu pojesti dvije ili tri porcije… možda čak i pet. Ovo se često završi unosom istog broja kalorija koje bi unijeli i da su jeli uobičajene obroke. Samo saznanje da je komad pite veoma kaloričan tjera vas da uživate u svakom zalogaju komadića koji sebi priuštite, umjesto što se odlučite na ogromne porcije naočigled “laganijeg” obroka.

Previše spavate

Duži san je jedan od prednosti svakog odmora, pa se praznici čine kao savršena prilika da nadoknadite sate sna koji su vam itekako potrebni. Ukoliko samo dan ili dva spavate duže, to nije ništa strašno. Ali potpuno poremetiti ustaljeni ciklus spavanja je problem koji vas može odvesti u hronični problem sa spavanjem. Osim toga, ostajanje u krevetu do duboko u dan, posebno u toku zime, može biti jedan od znakova depresije.

Latest Posts

Raport

spot_img