Nedavno objavljeno

Značajan rast prihoda i profitabilnosti u prvih devet mjeseci

Uz 9,3% rasta u odnosu na 2020. posebno se ističe organski rast od preko 10% u poređenju s predpandemijskom, rekordnom 2019. godinom  

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2021. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 566,4 miliona eura, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 9,3%, a čak 10,1% više nego u predpandemijskoj 2019. godini, kad je Atlantic ostvario rekordan rezultat. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 89,0 miliona eura, što je bez jednokratnih stavki 6,2% više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Kompanija je ostvarila neto dobit od 53,3 miliona eura, što predstavlja rast od 13,9% kad se isključe jednokratne stavke.

“Atlantic Grupa nastavlja ostvarivati značajan rast prihoda i profitabilnosti, uprkos svim izazovima s kojima se suočavamo. S odličnim prodajnim rezultatima vlastitih i principalskih brendova, rast bilježe sva poslovna i skoro sva distribucijska područja, zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima, popuštanju mjera za suzbijanje pandemije te značajno boljoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos neizvjesnosti razvoja pandemije i nizu izazova pred nama, nastavljamo s planiranim investicijama, među kojima se ističu ulaganja u tehnologiju u Atlantic Štarku, nove oblike pakovanja i redizajn Cedevite, te u novu tvornicu Argete u okolini Varaždina. Zadovoljni smo što je naša strategija dosad pokazala stabilnost, a nastavljamo pratiti razvoj epidemiološke situacije i uticaj novonastalih okolnosti na tržištu kako bismo mogli adekvatno reagovati.“, komentarisao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Donat, Cedevita i Argeta prednjače u rastu

Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su poslovno područje Donat, s rastom od 15,2%, te strateška poslovna područja Pića, čiji je noseći brend Cedevita, s rastom od 10,7% te Delikatesni namazi s dominantnom Argetom i rastom od 8,4%. Kafa je, kao pojedinačno najveća kategorija s udjelom od 20,4% u ukupnom prihodu te nosećim brendovima Barcaffe i Grand kafa, rasla 8,2%. Među tržištima prednjače Hrvatska s rastom od 12,6%, BiH s rastom od 8,3% i Srbija s rastom od 8,0%. Vlastiti brendovi u ukupnoj prodaji učestvuju sa 63,5%, principalski brendovi s 27,5%, a apotekarski lanac Farmacia čini 9,0% prihoda od prodaje.

Novi pogoni, proizvodi i nagrade struke

Period prvih devet mjeseci obilježilo je lansiranje dva nova brenda – čokolade Jimmy Fantastic i palete proizvoda na bazi zobi Boom Box, koji su uspješno lansirani u martu i aprilu na tržištima Hrvatske i Slovenije, s izvrsnim prodajnim rezultatima. U postojećem proizvodnom asortimanu značajna je promjena nastupila lansiranjem novog, redizajniranog i praktičnijeg pakovanja Cedevite te redizajnom Argete.

U pogledu investicija, Atlantic Grupa je u martu započela ulaganje u izgradnju nove tvornice proizvoda pod robnom markom Argeta na području opštine Kneginec u okolini Varaždina. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti od preko 50 miliona eura, a realizacijom svih faza projekta  planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta. U julu su Atlantic Grupa i Barry Callebaut, vodeći svjetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa, sklopili ugovor o saradnji, koja će unaprijediti proizvodnju Atlanticovog etabliranog portfolia u asortimanu čokolada, a Atlantic Štark je prvi regionalni strateški partner tvrtke Barry Callebaut i njene tvornice u Novom Sadu.

Atlantic Grupa je i ove godine, po peti put, dobitnica prve nagrade za odnose s investitorima koja se dodjeljuje u saradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke berze. Takođe, prema istraživanju koje provodi MojPosao, Atlantic je peti najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji u organizaciji portala MojeDelo proglašen Najuglednijim poslodavcem u FMCG industriji.

Latest Posts

Raport

spot_img