Značajan rast prihoda i profitabilnosti u prvih devet mjeseci

Uz 9,3% rasta u odnosu na 2020. posebno se ističe organski rast od preko 10% u poređenju s predpandemijskom, rekordnom 2019. godinom  

Nedavno objavljeno

Atlantic Grupa je u prvih devet mjeseci 2021. godine zabilježila prihod od prodaje u iznosu od 566,4 miliona eura, što u odnosu na isti period lani predstavlja rast od 9,3%, a čak 10,1% više nego u predpandemijskoj 2019. godini, kad je Atlantic ostvario rekordan rezultat. Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA) iznosi 89,0 miliona eura, što je bez jednokratnih stavki 6,2% više nego u prvih devet mjeseci prošle godine. Kompanija je ostvarila neto dobit od 53,3 miliona eura, što predstavlja rast od 13,9% kad se isključe jednokratne stavke.

“Atlantic Grupa nastavlja ostvarivati značajan rast prihoda i profitabilnosti, uprkos svim izazovima s kojima se suočavamo. S odličnim prodajnim rezultatima vlastitih i principalskih brendova, rast bilježe sva poslovna i skoro sva distribucijska područja, zahvaljujući boljoj epidemiološkoj situaciji na svim tržištima, popuštanju mjera za suzbijanje pandemije te značajno boljoj turističkoj sezoni u Hrvatskoj u odnosu na prethodnu godinu. Uprkos neizvjesnosti razvoja pandemije i nizu izazova pred nama, nastavljamo s planiranim investicijama, među kojima se ističu ulaganja u tehnologiju u Atlantic Štarku, nove oblike pakovanja i redizajn Cedevite, te u novu tvornicu Argete u okolini Varaždina. Zadovoljni smo što je naša strategija dosad pokazala stabilnost, a nastavljamo pratiti razvoj epidemiološke situacije i uticaj novonastalih okolnosti na tržištu kako bismo mogli adekvatno reagovati.“, komentarisao je predsjednik Uprave Emil Tedeschi.

Donat, Cedevita i Argeta prednjače u rastu

Najbolji rezultat među poslovnim područjima ostvarili su poslovno područje Donat, s rastom od 15,2%, te strateška poslovna područja Pića, čiji je noseći brend Cedevita, s rastom od 10,7% te Delikatesni namazi s dominantnom Argetom i rastom od 8,4%. Kafa je, kao pojedinačno najveća kategorija s udjelom od 20,4% u ukupnom prihodu te nosećim brendovima Barcaffe i Grand kafa, rasla 8,2%. Među tržištima prednjače Hrvatska s rastom od 12,6%, BiH s rastom od 8,3% i Srbija s rastom od 8,0%. Vlastiti brendovi u ukupnoj prodaji učestvuju sa 63,5%, principalski brendovi s 27,5%, a apotekarski lanac Farmacia čini 9,0% prihoda od prodaje.

Novi pogoni, proizvodi i nagrade struke

Period prvih devet mjeseci obilježilo je lansiranje dva nova brenda – čokolade Jimmy Fantastic i palete proizvoda na bazi zobi Boom Box, koji su uspješno lansirani u martu i aprilu na tržištima Hrvatske i Slovenije, s izvrsnim prodajnim rezultatima. U postojećem proizvodnom asortimanu značajna je promjena nastupila lansiranjem novog, redizajniranog i praktičnijeg pakovanja Cedevite te redizajnom Argete.

U pogledu investicija, Atlantic Grupa je u martu započela ulaganje u izgradnju nove tvornice proizvoda pod robnom markom Argeta na području opštine Kneginec u okolini Varaždina. Riječ je o investiciji ukupne vrijednosti od preko 50 miliona eura, a realizacijom svih faza projekta  planirano je otvaranje i do 150 novih radnih mjesta. U julu su Atlantic Grupa i Barry Callebaut, vodeći svjetski proizvođač visokokvalitetnih proizvoda od čokolade i kakaa, sklopili ugovor o saradnji, koja će unaprijediti proizvodnju Atlanticovog etabliranog portfolia u asortimanu čokolada, a Atlantic Štark je prvi regionalni strateški partner tvrtke Barry Callebaut i njene tvornice u Novom Sadu.

Atlantic Grupa je i ove godine, po peti put, dobitnica prve nagrade za odnose s investitorima koja se dodjeljuje u saradnji Poslovnog dnevnika i Zagrebačke berze. Takođe, prema istraživanju koje provodi MojPosao, Atlantic je peti najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj, dok je u Sloveniji u organizaciji portala MojeDelo proglašen Najuglednijim poslodavcem u FMCG industriji.

Pročitaj još
Related

Festival kulture “Slovo Gorčina” 2022

Konferenciji će prisustvovati Vesna Pirija,  članica Upravnog odbora U.G....

Kralj Lear na Bijeloj tabiji

Uz prvaka Drame Narodnog pozorišta Sarajevo Izudina Bajrovića, koji...