Šta uništava imunitet

Znamo za alkohol i cigarete, ali tu su i drugi faktori

0
45

Imunitet je sposobnost ljudskog organizma da se odbrani od infekcija, bakterija i virusa. Međutim, svjesno ili nesvjesno, svakodnevno ga uništavamo. Opće je poznato da alkohol, cigarete, gazirana pića, masna i konzervirana hrana utiču na smanjenje funkcije našeg imunog sistema. Ali, tu su i druge namirnice i faktori.

Prva na listi namirnica koje treba izbjegavati jeste so. Istraživanja pokazuju da pojedinci koji konzumiraju više od preporučenih 5 grama soli dnevno imaju izražen pad imuniteta. Najviše soli ima u brzoj hrani, i zato je treba izbjegavati.

Druga namirnica koja ubija imunitet je šećer.Šećerom se hrane patogene bakterije koje napadaju organizam, pa on, umjesto da brani naše zdravlje, troši se na izbacivanje šećera iz krvi. Šećer odvlači naš imunitet od vanjskih prijetnji, omogućavajući bakterijama da se slobodno razmnožavaju.

Na trećem mjestu je crveno meso. Ukoliko niste spremni da mesu i mesnim prerađevinama kažete NE – preporuka nutricionista je da ga zamijenite bijelim, ili ribom. Iako su nam za snažan organizam potrebni proteini, oni se ne nalaze isključivo u crvenom mesu. Veliki broj namirnica biljnog porijekla je takođe bogat proteinima.

Na četvrtom je mjestu san, odnosno njegov nedostatak. Premoren organizam, kojem nije obezbijeđena dovoljna količina sna, podložniji je napadu bakterija i virusa, pokazuju brojne studije. U prosjeku, odrasloj osobi treba od 6 do 8 sati čvrstog sna. Preporučljivo je da san ne bude isprekidan i ukoliko priroda vašeg posla dozvoljava, obezbijedite sebi i kraći popodnevni odmor.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here