Nedavno objavljeno

Što ako je sutra kraj?

Uživajte u životu sa svim njegovim vrlinama i manama...

Bosanka Emina Hadžić je dizajnerica koja stoji iza britanskog modnog brenda La Luna London, a čiju slavu su pronijele zvijezde poput glumice Cameron Diaz i manekenke Candice Swanepoel

Piše: Emina Hadžić

Kada biste znali da vas od sutra više neće biti, koja bi bila vaša posljednja poruka, posljednja želja? Kome biste uputili posljednje riječi? Koga biste zadnji put zagrlili? Stara izreka “nikad nije kasno” uvijek dođe prerano, i kad god se dogodi, zaboli… jako zaboli. Toliko boli da ste u tom trenutku spremni učiniti sve samo da “kupite” još malo vremena.

Iako svjesni da je svakome od nas pri samom rođenju predviđen kraj, niko ne razmišlja o tome. Niko ne pomisli da nam sutrašnjica nije zagarantirana, i da je danas možda posljednja prilika za smijeh, zagrljaj, suzu, uzdah ili poljubac.

Znam da u ljudskoj prirodi postoji težnja da želimo postići još više i još bolje, ali pritom zaboravljamo koliko je dobro ono što već sada imamo. Dan u kojem smo se probudili, posao koji imamo, partnere koji nas podržavaju, obitelj i prijatelje koji nas vole, grad u kojem živimo… sve to ne cijenimo dovoljno.

Ne razmišljajući o ovim bitnim stvarima i jureći za nametnutim ciljevima, ljudi gube drage ljude, sebe i sve što vole. Svi imamo loše i stresne dane. Svi vodimo neke svoje borbe kroz život. Shrvani smo. Utučeni. Frustrirani. Dosežemo do krajnjih granica iznemoglosti… ali se i dalje prepuštamo i dozvoljavamo da želja za nerealnim upravlja nama. Je li to ono na što bismo se usredotočili kada bismo znali da sutrašnji dan neće doći? NE, nije! Zašto onda to radimo? Zašto trošimo energiju? Zašto hranimo negativce? Zašto se zadržavamo tamo gdje ne želimo biti?

Ne težite za savršenstvom, jer to ne postoji; ne žalite se, već uživajte u životu sa svim njegovim vrlinama i manama. Životno postignuće je sklad, harmonija i nadahnuće koje vam pružaju vaši najmiliji.

Tanka je linija između života i smrti, stoga se zapitajte jeste li zadovoljni sobom? Možete li reći da ne žalite za ničim ako umrete ove sekunde? Razmislite kako biste htjeli da vas pamte? Postoje li stvari zbog kojih žalite što ste učinili ili što niste učinili? Postoje li iskustva koja biste htjeli doživjeti? Jeste li voljenoj osobi rekli sve što ste željeli?

Novi život i nove odluke ne odgađajte za sutra. Svako danas iskoristite da postanete najbolja verzija sebe. Ostavite traga, učinite nešto što će potaknuti druge.

Učinite danas, kao i SVAKOG narednog dana, sve što će vam izmamiti osmijeh. Prošetajte prirodom, gledajte zalazak sunca, zagrlite nekoga koga volite, posjetite prijatelje, povežite se s nekim ko vam nedostaje, uživajte u obiteljskom vremenu, ostavite telefone dok vam neko priča, pružite ruku spasa nekome kada vidite da se bori. Nasmiješite se ili uputite kompliment nepoznatoj osobi, neka razmišlja o tome. Oprostite i tražite oprost jer će možda već sutra biti kasno. Najvažnije, osobama koje ispunjavaju vaš život, iz dana u dan ponavljajte koliko ih volite – jasno, glasno i bez zadrške, zahvalite im što su danas tu s vama, recite im koliko vas čine sretnima… Recite im to kao da je prvi put, jer bi mogao biti posljednji.

Zapamtite, najbitnije je trenutno i sada, jer sutra možda neće postojati, zato živite kao da ćete umrijeti danas i učite kao da ćete živjeti vječno.

 

 

- Advertisement -

Latest Posts

Raport

spot_img
spot_img