Nedavno objavljeno

Suplementi i preparati za jačanje imuniteta prije vakcinacije djece

Jačanje imuniteta prije vakcinacije korištenjem suplementata, vitamina, dodataka prehrani, organske hrane je danas postalo “moda”. Da li u tom ima istine i da li je to potrebno? Sa svih strana smo bombardovani reklamama i savjetima da uzimamo neke preparate za “jačanje imunološkog sistema”, suplemente, vrlo često na bazi prirodne i alternativne medicine. Mnogi roditelji misle da je djeci potrebno davati takve stvari nekoliko dana prije termina za vakcinaciju. Da li je to tačno?

 

Pitali smo  specijalistu pedijatrije dr. Slavena Krajinu iz JZU Dom zdravlja Doboj da nam više kaže o ovome.

Imunost, imunitet ili otpornost (od lat. immunitas – oslobođen od službe, poreza) predstavlja sposobnost organizma u odbradni od raznih bolesti. Obično, kada se govori o imunitetu prva asocijacija jeste odbrana od infekcije, međutim, u našem organizmu svakodnevno se vodi niz složenih procesa kojim se branimo i od kancerogenih ćelija, štetnih molekula i otrova. O tome kako djeluje imunoški sistem, šta su B-limgfociti, šta T-limfociti, šta antitijela možete saznati na linku ovdje.

Stečeni imunitet može biti aktivni i pasivni. Aktivni imunitet nastaje nakon razboljevanja ili nakon vakcinacije/cijepljenja. Međutim, mnogo sigurniji način jeste imunizacija nego organizam izlagati infekciji koja može imati kobne posljedice (o tome da je vještački imunitet sigurniji od prirodnog više pročitajte ovdje). Pasivni imunitet podrazumijeva prenos antitijela, što se dešava dok je dijete u utrobi majke putem posteljice, ili pak kasnije, kada spremna antitijela dajemo kod nekih bolesti. 

 

Kako jačati imunološki sistem? Zdrava ishrana, san i – vakcinacija

Kakav će biti naš imunološki sklop zavisi od više faktora, ali na njegovu modulaciju svakako utiče prehrana, stil života i životne navike roditelja, boravak na zraku, dovoljna količina sna i na koncu – imunizacija. Upravo su to snačini a koje možemo jačati naš imunološki sistem. Postoje i neki skriveni benefiti vakcinacije – recimo, razine pojedinih imunoglobulina, kod dječice koja imaju imaju selektivni deficit npr. IgG nakon vakcinacije obično dostižu normalne vrijednosti.

Da li treba davati sredstva za jačanje imuniteta djeci prije vakcinacije?

“Poslednjih godina rodila se ideja iz različitih interesnih sfera da se dječici prije imunizacije rutinski učine laboratorijske analize i uvode razni suplemeti. Imali za ovo prostora?”, pita se dr. Slaven Krajina i odgovara na ovo pitanje: “Apsolutno ne, zvanična medicina nema jasnih dokaza da kod djece koja podležu rutinskoj imunizaciji treba prethodno uvoditi suplemente.”

Tekst napisao: dr Slaven Krajina, spec. pedijatrije. Prilagodila: Jelena Kalinić, MAbiolog, naučni novinar i potrpresjenica Udruženja Društvo za promociju prirodnih nauka “Nauka i svijet”. Foto: Amer Kapetanović

Društvo “Nauka i svijet” je osnovano 2017. godine, a bavi se promocijom prirodnih nauka, borbom protiv dezinformacija u sferi nauke, protiv pseudonauke i za bolje obrazovanje u STEM oblasti. Predsjednik je prof. dr. Nenad Tanović.

Izvor: Vakcine.ba 

Latest Posts

Raport

spot_img