Nedavno objavljeno

BERNA BALIĆ: Toliko bezuslovne ljubavi niko ne može pružiti kao psi

Napisala Mersiha Drinjaković
Snimci Ervin Golubović i privatni album

Iznenađenje koje joj je ovoga aprila za rođendan priredio momak Feđa, mlada sarajevska pjevačica Berna Balić nikad neće zaboraviti: kod kuće, u fotelji, dočekala ju je mala crna tačka – jednomjesečno štene pasmine Cane Corso. Nazvala ga je Floyd. “Moram priznati da se uopšte ne sjećam kako je bilo u kući dok on nije došao. Pas je najljepša stvar koja se jednoj porodici može desiti. Toliko bezuslovne ljubavi niko nikome ne može pružiti kao oni nama.”
Kroz smijeh govori kako je njezina reakcija na Floyda bila euforično vrištanje, a danas s puno ljubavi govori o svom ljubimcu. “Karakterom je najveća maza koju možete da zamislite. Naizgled je vrlo opasan i oštar, ali zapravo je to jedna nježna duša koja samo želi našu ljubav, pažnju i blizinu. Ima svoje rituale i kao svaki pas voli da ima rutinu i ustaljene izlaske.”
Floyd je dobro zapamtio raspored. Berna nam prepričava kako tačno u 18 sati počinje da laje jer zna da kreće u park za pse kod Druge gimnazije. “To mu je najdraže mjesto za šetnju i igru, i tamo ima mnogo prijatelja.”
A, anegdota ne nedostaje. Smijući se, Berna dodaje kako Floyd svaki dan napravi nešto zbog čega se ona ili rastopi, ili razljuti. “Upravo je pojeo punjač mog novog mobitela. Mislim da je to dovoljno!” Srećom po Floyda, Feđa i Berna imaju vremenski različite radne obaveze, pa je on rijetko sam u kući. “Sa mnom se više mazi, a Feđu bolje sluša, i pravi su prijatelji. Imaju posebnu vrstu ljubavi i poštovanja. Njemu donosi igračke i loptice kada je vrijeme za igru, a ako napravi neki problem, onda dolazi meni da se krije. U svakom od nas dvoje je našao osobine koje mu odgovaraju.”
Berna je kroz cijeli život imala ljubimce, kaže da bi joj za uspomene na sve njih trebalo puno stranica u Graciji. “Naša kuća nikada nije bila bez bar dva psa. Mama ih je uvijek pazila, brinula o njima i nesvjesno i mene učila takvom pristupu. Razvila je kod mene ljubav i želju da uvijek imam pse, da ih štitim i pomažem im koliko god mogu.”

… i u aprilu sa malenim Floydom
Gracija 400, 16.10.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img