Nedavno objavljeno

LANA LEKIĆ I LENA SAMARDŽIĆ: Female spirit

Kroz kolekciju Female spirit za jesen/zimu 2020., modna kreatorica Lena Samardžić predstavlja zanimljivu kreativnu saradnju sa brendom La Mama Lana, koji je nedavno osnovala njena prijateljica, doktorica farmacije Lana Lekić

Napisala Mila Durić
Snimila Enida Kajević

Leni Samardžić, modnoj dizajnerici i kostimografkinji pozorišta Sartr, alumnici prestižnog londonskog koledža Central Saint Martins, i Lani Lekić, prof. dr. sc. farmacije i instruktorici masaže beba, dugogodišnje je prijateljstvo poslužilo kao inspiracija i motivacija za pokretanje biznisa. Ideja je nastala spontano, kroz druženje i obostranu ljubav prema modi.
“Putovale smo zajedno, porodice nam se druže, naša djeca odrastaju skupa i jedino što je bilo preostalo jeste da udružimo naše različite, ali komplementarne energije u nekom zajedničkom poslovnom izazovu”, kaže Lena. “Tokom izolacije često smo razgovarale o preispitivanju životnih ciljeva i prioriteta. Kada nam se svima život promijenio i usporio, mislim da smo svi razmišljali o tome šta je to što je zaista važno, šta nas ispunjuje i čini sretnim. Čega želimo u našim životima više, a čega manje.”
I tako je u maju ove godine Lana Lekić pokrenula brend pod nazivom La Mama Lana, sama dizajnirajući odjeću za trudnice, da bi malo kasnije Lena Samardžić stavila svoj kreativni potpis na ljetnu, a sada i na jesensku kolekciju pod nazivom Female spirit.

Koncept održive mode

Filozofija kvaliteta, a ne kvantiteta, odrazila se i na Leninu i Laninu ideju o slow fashion kolekcijama. “Nudimo koncept održive mode kao alternativu postojećem sistemu brze mode u kojem s jedne strane postoji hiperprodukcija odjeće, a s druge hiperkonzumerizam, tj. prekomjerna kupovina odjeće. Prije svega smo mislile na promišljenu proizvodnju, limitirane kolekcije modela, kvalitet komada i njihovu dugovječnost”, govori Lena.
Dizajn, koji je hibrid street stylea, lounge weara i sportske odjeće, moderan je i ženstven, a opet dovoljno klasičan i komforan za sve generacije žena. Odjeća koja čini kolekciju Female spirit izrađena je od prirodnih tkanina, od organskog debljeg pamuka, takozvanog “duks” materijala, od kojeg se prave trenerke, a čije je naličje izuzetno udobno i nježno na koži.
“Želimo podstaći žene da budu izbirljive prema odjeći koju nose, da kupuju kvalitetnu robu u malim količinama. Želimo im priuštiti bezvremenske modele koje mogu nositi u raznim prilikama i kojima će se, radi njihove udobnosti i ljepote, vraćati dugi niz godina. Želimo da se emotivno vežu za naše kreacije, naš brend i viziju kvalitetnijeg i ispunjenijeg života”, kaže na kraju Lena Samardžić.

Gracija 398, 18.9.2020.

Latest Posts

Raport

spot_img