VIDEOINTERVJU: Nada se vratila u Konjic

Dr. Amil Družić i medicinski tehničari Edi Balić i Nedim Džajić, članovi jednog od mobilnih timova konjičkog Doma zdravlja, govore o svojoj borbi protiv koronavirusa u gradu koji je krajem marta bio najveće žarište epidemije u FBiH

0
83

 

Napisala i snimila videointervju: Mersiha Drinjaković

Kad smo se prvi put čuli, 32-godišnji doktor Amil Družić, član konjičkog mobilnog tima ljekara, jednog od nekoliko oformljenih nakon što je ovaj grad postao žarište koronavirusa koje je prijetilo širenjem u velikim razmjerama,kazao nam je kako je sretan. Paradoksalno, ali tačno.

Naime, njegovi pacijenti Nada i Alija Hajduk, majka i sin, uspješno su prebrodili bitku protiv koronavirusa. “Gospođa Nada Hajduk i njen sin Alija Hajduk su nakon dva uzastopna testiranja u toku 24 sata negativni na SARS-COV2, što nam pokazuje da su se uspješno izborili sa bolešću Covid-19. Sutra se gospođa Nada vraća kući iz Covid-19 bolnice, gdje je u Sveučilišno-kliničkoj bolnici Mostar bila hospitalizirana zbog pogoršanja bolesti, a s njom se vraća i nada svim oboljelim za ozdravljenje.”

Nada Hajduk i njen sin Alija bili su prve osobe koje je dr. Družić, inače rodom iz Bosanskog Petrovca, upoznao kad je u potrazi za poslom, došao u Konjic – na svoje prvo radno iskustvo kao ljekar. “Prvih mjesec dana, dok nisam našao stan, boravio sam upravo kod njih. Taj mjesec dana neću nikad zaboraviti, jer su me pazili kao da sam dio njihove porodice. Kada počnete raditi kao ljekar bez iskustva, u sredini u kojoj nikoga ne poznajete – to je jako stresan i težak period života.”

Svaki dan čekali su ga ispeglan mantil, opran veš i hrana na stolu; iako to nije tražio, njegovi domaćini su insistirali. “Kad bih se vratio s posla, Alija je bio uvijek spreman da me oraspoloži i sasluša uz kafu, razgovor i pokoju šalu. Hvala im na gostoprimstvu, uljudnosti i prijateljstvu.Kroz ovu porodicu gledam i vidim cijeli Konjic. Iskreni, topli i susretljivi”, govori dr. Družić. 

Nakon što je dobio odlične vijesti o negativnom testu na koronavirus, Alija Hajduk oglasio se putem Facebooka uputivši posebne riječi zahvale dr. Družiću, kao i konjičkoj epidemiologinji dr. Armini Lazarević: “Ja i moj Nadić smo negativni po drugi put u 48 sati, hvala Bogu. Sutra Nadić dolazi kući poslije lavovske borbe u bolnici u Mostaru. Moram se svima javno zahvaliti, prvenstveno dr. Armici Lazarević i dr. Amilu Družiću, na brizi i interesovanju za naše zdravlje”.

Uspjeh epidemiologinje Lazarević i njenog tima

Konjic je krajem marta postao grad s najviše zaraženih koronavirusom u Federaciji BiH nakon otkrivanja klastera “Igman”. Podsjetimo, konjički klaster nastao je 11. marta dolaskom zaraženog direktora čačanske kompanije “Sloboda” na proslavu povodom 70 godina postojanja fabrike namjenske industrije “Igman”. Sedam dana kasnije, u javnost je izašao i prvi čovjek “Igmana” Džahid Muratbegović s priznanjem da su on i još tri osobe zaražene. U sljedećih nekoliko dana virus se iz Konjica proširio i u druge dijelove BiH putem osoba koje su se zarazile na ovoj proslavi.

Uz velike napore zdravstvenih radnika, ali i poštivanje mjera propisanih od strane kriznih štabova, situacija u Konjicu je danas dobra. Od 3. aprila nema nijedne novozaražene osobe! Bitka je dobivena zahvaljujući odgovornosti građana te zalaganju i uputama jedine epidemiologinje u Konjicu – prim. dr. Armine Lazarević. Uprkos teškoj situaciji, koja je dodatno pogoršana smrću njenog supruga Zorana Lazarevića, koji je bio jedna od dvije preminule osobe od koronavirusa u Konjicu (druga je vozač direktora “Igmana”), doktorica Lazarević, koja je i sama provela dvije sedmice u izolaciji, svakog dana je 24 sata bila na raspolaganju građanima Konjica u ovim teškim trenucima.

O svim detaljima situacije u Konjicu proteklih sedmica,u videointervjuu koji objavljujemo govore dr. Amil Družić te medicinski tehničari Edi Balić i Nedim Džajić, članovi jednog od mobilnih timova konjičkog Doma zdravlja. Uz sve koji su spomenuti u videu, dr. Družić ističe kako veliki teret nose i vozači mobilnih timova, oni koji upravljaju specijalnim vozilom za prevoz pacijenata zaraženih koronavirusom.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here