Šta su to kapljične infekcije?

0
41

Ovih dana stalno čujemo samo par riječi – koronavirus, SARS-CoV-2, COVID-19, kapljične infekcije…

Ovaj kratki tekst je tu samo da objasnimo šta su to kapljične infekcije, i da shvatimo zašto se tako lako šire.

Naime, svi mi čak i dok pričamo emitujemo male kapljice pljuvačke. Ali, kada kašljemo i kijemo, raspršavamo još više tih čestica, koje mogu putvati kroz zrak i nekoliko metara.

Pogledajte kako to pokazuje BBC u ovom videu:

Mi i uzročnici bolesti u nama

Uvijek u sebi imamo neke bakterije i viruse – nismo sterilni, Međutim, neki od njih su opasniji od drugih. Ako smo i sami bolesni – imamo prehladu, gripu ili morbile.- ove patogene možemo prenijeti drugima. Kada smo prehlađeni, kašljanjem i kijanjem iz nas izlaze virusi (ili bakterije) koji se “kriju” u ćelijama naših disajnih organa, jer se tu i repliciraju. Obavijeni – znam da gadno zvuči – kapljicama naše pljuvačke, ovi virusi mogu daleko putovati. Možemo kihnuti u nekoga ili u nečijoj blizini, ili iskašljati virus koji onda prelazi na nekoga drugog ili na predmete. Te kapljice se u obliku aerosoli mogu zadržati neko vrijeme u zraku, pogotovo u manjim zatvorenim prostorima.

Te kapljice sa virusima se iz zraka mogu prikačiti na neku površinu. Ili osoba koja je inficirana može prvo maramicom prebrisati nos, a onda rukom kojom je držala maramicu dotaći neki predmet, recimo kvaku od vrata. Tako se virus može prenijeti na drugu osobu.

Kapljična transmisija (prenos) uzročnika bolesti

Pranje ruku kao zaštita

Dakle, zato je važno da tako temeljito peremo ruke. I to ne ovlaš, nego kao hirurzi: nasapunamo obje strane dlana, a posebnu pažnju treba obratiti na pregibe između prstiju i jagodice. Od brzinskog pranja ruku nema ništa. Sapun razara čestice virusa i zato je pranje ruku neobično važan vid zaštite.

I ova nova bolest – COVID-19, koju izaziva virus SARS-CoV-2, vama sigurno poznatiji kao “koronavirus”, je kapljična infekcija. Neke druge infekcije, poput AIDS i hepatitis se prenose tjelesnim tekućinama. Od njih nam se nešto lakše zaštititi – moramo paziti da ne dođemo u dodir s krvlju ili nekom drugom tjelesnom tekućinom, mada ni to nije jednostavno. Ali kapljične infekcije su najefikasniji način širenja virusa. Zato su tako opasne. Dakle, termin “kapljične infekcije” se odnosi na način širenja bolesti putem kapljica pljuvačke koje sadrže uzročnika bolesti.

Društvo “Nauka i svijet”, piše Jelena Kalinić, biolog i naučni novinar

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here