Nedavno objavljeno

spot_img

Laura Marin i Damir Imamović na World Music Festu Zeman

Sedmi po redu Zeman Fest počinje 2. augusta, a otvaranje je rezervisano za koncert Damira Imamovića

Program predstojećeg, sedmog izdanja World Music Festa Zeman donosi bogatstvo svjetske muzike građanima Novog Pazara, Srbije, ali i čitavoj regiji. Festival počinje 2. augusta, a otvaranje je rezervisano za koncert Damira Imamovića.

Damir Imamović

Damir Imamović je muzičar, autor i majstor sevdaha iz Sarajeva, koji nastavlja porodičnu tradiciju sevdalinke. Nastupao je širom svijeta, snimio sedam albuma, napisao knjigu i pojavio se u dokumentarcu, osvojivši brojne međunarodne nagrade za svoj rad, uključujući nagradu “The Best of Europe” od Songlinesa 2021. Njegov najnoviji album, “The World and All That It Holds” (2023, Smithsonian Folkways), koji su producirali Joe Boyd i Andrea Goertler, a snimio Grammyjem nagrađeni inženjer Jerry Boys, prati istoimeni roman Aleksandra Hemona.

U okviru Zeman Festa, 3. augusta, održat će se takmičenje u izvođenju tradicionalne muzike Balkana, Glas Zemana. Devet finalista, prethodno izabranih putem konkursa, takmičit će se za vrijedne novčane nagrade.

Laura Marin

Iste noći, 3. augusta, nastupit će Laura Marín iz Španije. Laura koja je stekla veliku popularnost na društvenim mrežama pjevajući na ovdašnjim jezicima, i istovremeno studira galicijsko-portugalsku filologiju. Iako su njeni porodični korijeni u Galiciji, vrlo mlada je počela da sluša muziku bivše Jugoslavije i da samostalno studira naš jezik.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Marín (@zovemselaura)

 Njene dvije najveće ljubavi su muzika i jezici, zbog čega je naučila da svira gitaru, ukulele i klavir.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Laura Marín (@zovemselaura)

Mlada Španjolka je u martu prošle godine nastupila kao posebna gošća na koncertu Halida Bešlića u sarajevskoj Zetri. “Predivno je, konačno sam u Sarajevu. Ovo sanjam posljednjih devet godina svog života. Nervozna sam na najpozitivniji način”, kazala je tada. 

 

Koncertom zagrebačke grupe Balkan Zoo feat. Nina Ćorić, 4. augusta, bit će zatvoren ovogodišnji Zeman Fest. Ovaj sastav već 10 godina promovira balkansku muziku u modernim aranžmanima. Na novom albumu “Recycle”, predstavljaju tradicionalne romske pjesme u progresivnom world music stilu, uz pomoć vrhunskih muzičara i pjevačice Nine Ćorić. Projekat teži isticanju kulturnog bogatstva Roma i borbi protiv predrasuda, sa ciljem izgradnje mostova razumijevanja i prijateljstva kroz muziku.

Sedmi po redu Zeman Fest podržan je od strane Ministarstva turizma i omladine Srbije, Grada Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar.

spot_img

Latest Posts

spot_img

Raport