Nedavno objavljeno

Pavlova sa sladoledom i bobičastim voćem

SASTOJCI
Za meringu:
5 bjelanjaka sobne temperature
250 g šećera
prstohvat soli
pola kašike alkoholnog sirćeta
1 kašika gustina
Za kremu:
350 ml vrhnja za šlag
8-12 kuglica sladoleda od vanilije i čokolade (ovisi koliko ljudi ćete poslužiti)
10 jagoda za pire
10 jagoda za dekoraciju
po šaka malina, kupina, borovnica, ribizli…

PRIPREMA
Bjelanjke s prstohvatom soli istucite u čvrsti snijeg, postepeno dodajite šećer, sve vrijeme miksajući mikserom dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Na kraju u smjesu dodajte prosijani gustin i sirće i promiješajte špatulom.
Na tepsiju stavite masni papir za pečenje i malo ga premažite puterom kako biste kasnije lakše odlijepili koru. Uz pomoć šestara ili zdjele nacrtajte krug promjera 22 cm pa meringu lagano stavite unutar kruga i kašikom oblikujte željeni oblik. U sredini ostavite udubljenje za kremu. Stavite meringu u prethodno zagrijanu rernu na 110 °C i pecite oko 90 minuta, ne otvarajte rernu u nijednom trenutku. Tek nakon 90 minuta isključite rernu, odškrinite vrata i koru ostavite unutra da se skroz ohladi. Ohlađenu beze koru pažljivo odvojite od papira i prebacite je na pladanj.
U blenderu izmiksajte 10 jagoda u pire. Čvrsto umutite vrhnje za šlag i njime grubo premažite meringu. Nasumično posložite kuglice sladoleda pa preko svega pospite bobičasto voće. Posložite svježe jagode, a zatim sve prelijte pireom od jagoda.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport