Nedavno objavljeno

Pečena tikva s pinjolima

POTREBNO:
1 veća muškatna tikva,
50 ml maslinovog ulja,
po ukusu morska so i svježe samljeven biber,
2 do 3 češnja pasiranog bijelog luka,
10 g tostiranih pinjola,
1 do 2 pune kašike sitno isjeckanog peršuna i bosiljka
PRIPREMA: Tikvu operite, ogulite i očistite od sjemenki. Narežite na veće kockice, prelijte maslinovim uljem, posolite, pobiberite pa rasporedite po plehu koji ste prekrili papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 15 minuta ili dok tikva ne omekša. Potom isključite donji grijač, a uključite gornji dok tikva ne porumeni. Dok se tikva peče, istostirajte pinjole. Peršun i bosiljak sitno isjeckajte, a bijeli luk protisnite. Pinjole, bijeli luk, peršun i bosiljak stavite u veću zdjelu, dodajte ispečenu tikvu zajedno s uljem i sve dobro promiješajte. Ostavite da odstoji bar desetak minuta da se okusi sjedine.

spot_img

Latest Posts

spot_img
spot_img

Raport